Uniunea Europeană a acționat în instanță Marea Britanie pentru încălcarea Acordului Brexit, în condițiile în care Londra a decis în mod unilateral să amâne controalele vamale depline pentru produsele care ajung din Regatul Unit în Irlanda de Nord. Includerea acestor controale în Acordul Brexit i-a nemulțumit pe protestanții din Irlanda de Nord, iar grupările paramilitare ale acestora au anunțat la începutul lunii că își retrag temporar susținerea pentru Acordul de pace din 1998.
Corespondenţă din Londra – Reporter: Aura Neag – Uniunea Europeană acuză Marea Britanie că încalcă Acordul Brexit, ce este parte din dreptul internațional, și că dă dovadă de rea credință. Acordul Brexit a fost încheiat în decembrie și este însoțit de un protocol special privind Irlanda de Nord, care este parte din Regatul Unit dar care a rămas în piața comună a Uniunii Europene. Acest compromis, negociat și semnat de cele două părți, a fost agreat pentru a proteja procesul de pace, însă el impune controale vamale pentru produsele care ajung din Regatul Unit în Irlanda de Nord. Controalele vamale depline ar fi trebuit să intre în vigoare în aprilie, însă guvernul condus de Boris Johnson a decis, fără acordul Uniunii Europene, să le amâne până în octombrie. Liderii europeni spun că Marea Britanie trebuie să înceteze să acționeze unilateral și să violeze regulile pe care s-a obligat să le respecte.
În replică, premierul Boris Johnson a declarat că măsurile luate de guvernul său sunt „de scurtă durată și de bun simț”.
Este a doua oară în ultimele șase luni când Uniunea Europeană intentează o acțiune în instanță Marii Britanii din cauza Brexit. Acțiunea intentată de Bruxelles ar putea fi judecată de Curtea Europeană de Justiție. Dacă va fi găsită vinovată, Marea Britanie ar putea fi obligată la sancțiuni financiare și comerciale.#HUN/cvanatoru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 martie)