Peste 2.400 de militari din opt state – Bulgaria, Grecia, Spania, Olanda, Polonia, România, SUA şi Turcia – cu 18 nave de luptă și 10 aparate de zbor, vor participa la exerciţiile multinaționale NATO „Sea Shield 21”, care vor avea loc, în perioada 19-29 martie, în zona Mării Negre, au anunţat, miercuri, Forțele Navale Române, care organizează evenimentul.
„Obiectivul principal al exercițiilor multinaționale „Sea Shield 21″ îl va constitui verificarea și consolidarea nivelului de interoperabilitate și de cooperare dintre Forțele Navale Române și celelalte categorii de forțe din Armata României, diferite structuri din subordinea Ministerului de Interne și alte forțe maritimo-militare ale NATO” – se menţionează în comunicat. „Aceste exerciţii vor cuprinde toate etapele unei operațiuni militare navale NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune și rolul acestora va fi acela de a demonstra capacitatea constantă a Armatei României de întărire a poziţiei maritime a Alianței în mediul în mediul de securitate în continuă schimbare” – se precizează în document.
Comandamentul Maritim Aliat al NATO a trimis spre participare la exerciţiile multinaţionale o grupare navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group, afirmă comandamentul Forţelor Navale Române. În secvențele planificate pe mare ale exercițiilor multinaționale vor fi mobilizate un crucișător, un distrugător, fregate, corvete, dragoare, nave vânătoare de mine, nave purtătoare de rachete, o navă de patrulare și remorchere maritime. Activitatea în aer va fi asigurată de aeronave F-16 „Fighting Falcon”, MiG-21 și elicoptere IAR-330 ale Forțelor Aeriene și Navale Române, împreună cu avioane de vânătoare „Eurofighter Typhoon” din Spania și aeronave de cercetare aeriană din SUA și Turcia.
La poligonul de la Capu Midia (judeţul Constanţa), trei detașamente mobile de lansare rachete ale Forțelor Navale Române și o baterie de rachete de coastă a Forțelor Navale Poloneze vor acționa conjugat pentru respingerea atacului forțelor inamice. Marinarii militari polonezi vor participa cu un sistem mobil de rachete „Kongsberg”. Apărarea căilor de comunicații terestre și a portului Constanța va fi asigurată de un detașament de scafandri militari specializați împreună cu subunități de infanterie al Forțelor Terestre Române.
În cadrul exerciţiilor „Sea Shield 21” este planificată şi evaluarea pachetului unic de forțe navale pus la dispoziția NATO și a UE, precum și certificarea fregatei „Regina Maria” pentru includerea acesteia în componenţa Forțelor de reacţie rapidă ale NATO (NRF, NATO Response Force) în anul 2022.
Navele militare străine vor intra în portul Constanța în perioada 17-19 martie, iar deschiderea oficială a exercițiilor multinaționale „Sea Shield 21” va avea loc sâmbătă, 20 martie./ssirbu/cionescu
(www.tass.ru – 17 martie)