Vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová, pentru valori europene și transparență ne-a declarat în exclusivitate că România poate încheia Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție anul acesta, dacă toate recomandările Comisiei sunt puse în aplicare. Věra Jourová are o serie de consultări online cu oficialii români, magistrați, parlamentari, societate civilă, iar mâine va discuta cu premierul Florin Cîțu, în condițiile în care Comisia pregătește raportul pentru România privind MCV, dar și raportul privind statul de drept în toate țările membre. În interviul acordat reporterului RRA, Carmen Gavrilă, Věra Jourová a menționat că în continuare Comisia Europeană consideră că Secția specială de investigare a magistraților afectează independența judecătorilor.
Věra Jourová: În prezent, avem aceleași recomandări ca în 2017 și 2018, inclusiv legat de eliminarea Secției speciale pentru investigarea magistraților. Comisia ar vrea să vadă o actualizare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, inclusiv ca să fie în concordanță cu deciziile Curții Constituționale. Am vrea să vedem adoptate legile justiției și privind Consiliul Superior al Magistraturii, după ce se obține consensul tuturor părților implicate. Comisia consideră foarte problematică Secția specială de investigare a magistraților, o instituție foarte intruzivă și care afectează independența judecătorilor. Asta am vrea să vedem în următoarele luni.
Reporter: Autoritățile române doresc ridicarea cât mai curând a MCV. Ar fi asta posibil dacă raportul privind statul de drept e bun? Poate fi făcută vreo legătură?
Věra Jourová: Lucrăm pe două linii diferite. Pe MCV vom emite un raport probabil în vară și care va reflecta ultimele evoluții în derulare, inclusiv legile pe care le-am menționat. În același timp, adunăm date și pentru raportul privind statul de drept, care va fi publicat în iulie. Dacă totul merge bine anul acesta și dacă vedem transpuse în realitate recomandările din MCV legate de legile justiției, mecanismul ar putea fi încheiat, iar anul viitor România ar putea fi pentru prima dată evaluată numai în contextul raportului privind statul de drept, ca toate celelalte țări membre./denisse
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 martie)