Comisia Europeană a adoptat o ieri decizie cu privire la certificatul de vaccinare comună şi acceptarea de către statele membre a vaccinurilor ruseşti şi chinezeşti – scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Proiectul a fost prezentat de comisarul Margaritis Schinas, responsabil de promovarea modului de viaţă europeană şi Didier Reinders, comisarul pentru justiţie. Comisia doreşte ca certificatul comun să fie introdus din 1 iunie, adică la începutul verii, când sezonul estival este în toi. Graba este motivată de dorinţa de a oferi o perspectivă cetăţenilor UE privind petrecerea concediilor, pe de altă parte guvernele se tem că dacă alţii vor mişca mai repede în această chestiune, atunci ei „vor achita nota de plată” cu ocazia alegerilor. În altă ordine de idei, Bruxelles-ul se teme că dacă nu va reuşi să introducă împreună un document cu valoare juridică, atunci procesul poate să iasă de sub controlul lor. Numele documentului care a fost elaborat în doar trei săptămâni este „certificat verde digital”. Scopul este readucerea cetăţenilor în condiţii de siguranţă la modul de viaţă anterioar pandemiei.
Sarcina Comisiei constă în elaborarea cadrului juridic, precum şi asigurarea faptului că cetăţenii europeni nu vor fi discriminaţi. Certificatul verde digital ar fi practic un cod QR, care duce la o bancă de date naţională, unde se poate verifica numele titularului certificatului, data la care a primit vaccin, tipul de vaccin pe care l-a primit, precum şi autoritatea care a eliberat certificatul. Toate aceste lucruri sunt necesare pentru că organele de poliţie au semnalat că deja a început comerţul cu certificate false.
Au fost discuţii în Comisie privind atitudinea faţă de vaccinurile neautorizate în UE. Soluţia găsită a fost că statele membre au dreptul, dar nu şi obligaţia de a acorda un regim identic vaccinurilor ruseşti şi chinezeşti cu celelalte vaccinuri autorizate de Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA). Margaritis Schinas a explicat că: „regimul privilegiat al vaccinurilor autorizate de EMA are sens, pentru că acele seruri îndeplinesc condiţiile de calitate şi cerinţele strategiei comune de vaccinare”.
În afară de vaccinări, certificatul va conţine testele PCR autorizate, eventuale testele de anticorpi şi dovada că persoana în cauză s-a vindecat deja de boala COVID – 19. Aceste date sunt importante pentru acei cetăţenii care din varii motive nu s-au vaccinat sau nu doresc să se vaccineze. Comisia a avut în vedere că în zona Schengen călătoria este un drept inalienabil, de aceea nu poate fi condiţionat de vaccinare. În plus, copiii sub 18 ani nu sunt vaccinaţi în nicio ţară, pentru că vaccinurile deocamdată sunt autorizate doar pentru adulţi.
Cu toate acestea Comisia doreşte ca certificatul să fie obligatoriu într-o măsură cât mai mare. Pentru a intra în vigoare decizia Comisiei Europene mai este nevoie de acordul Consiliului Uniunii Europene şi al Parlamentului European. În mod obişnuit această procedură durează aproximativ un an, însă Schinas a subliniat că cele trei mari grupuri parlamentare din legislativul european sunt de acord ca iniţiativa Comisiei să fie dezbătută în procedură de urgenţă. Mai multe ţări europene însă consideră că pe lângă certificatul digital verde să fie nevoie şi de o carte galbenă a vaccinării, care să existe şi pe suport de hârtie.
Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a precizat într-o emisiune televizată că certificatul verde nu este un paşaport şi trebuie considerat doar un certificat tehnic. Ea a adăugat că fiecare stat membru este liber să decidă care este acea autoritate însărcinată să ţină evidenţa certificatelor digitale, (ministerul sănătăţii, ministerul de interne, eventual ministerul justiţiei), însă în fiecare caz este foarte importantă garantarea confidenţialităţii datelor personale.
Székely Ervin
RADOR – 18 martie