Fără a face excepție de la regulă, și designul interior trece printr-un proces de transformare continuă, poate și pentru că realitatea cu care ne confruntăm în spațiile de locuit ne-a învățat că nu ar trebui să urmăm orbește normele și tendințele din domeniu. În esență, nu prea există reguli de proiectare atunci când vine vorba de amenajări interioare, deși mulți oameni încă respectă unele convenții. Ceea ce era perfect obișnuit în secolul al XX-lea, astăzi a devenit subiect de dezbatere intensă cu scopul de a aduce schimbări, mai mult sau mai puțin benefice. Un exemplu cât se poate de grăitor este piesa centrală de mobilier a unei camere de zi, și anume canapeaua – eterna noastră plăcere nevinovată. Deși este încă prezentă în camera de zi, bine ancorată pe toate cele patru picioare, o umbră de îndoială plutește deja deasupra ei. Chiar dacă în timp a devenit un obiect indispensabil pentru majoritatea dintre noi, întrucât oferă un loc plăcut de ședere în timpul unor conversații interesante, un bun prilej de relaxare alături de familie, dar și o îmbunătățire a aspectului general al camerei grație numărului însemnat de modele, culori și texturi, canapeaua pare că „trăiește” ultimele ei clipe de existență. Înainte de a cumpăra piesele de mobilier ce vor compune mirificul living, logic ar fi să ne analizăm obiceiurile, deprinderile, tradițiile familiale, stilul de viață și chiar gradul de comunicare și înclinația către conversație. Într-un apartament de dimensiuni mici sau chiar medii, o canapea de proporții nu va da acea libertate de mișcare, cum ar face-o de exemplu niște scaune ușoare și variate. Prin experiența lor, arhitecții și designerii încearcă să găsească o alternativă cât mai viabilă, fără a pierde din vedere niciun moment calitățile deosebite ale unei canapele obișnuite.
Avantajele amenajării unui living fără canapea
Există o serie de motive bine întemeiate pentru care o canapea devine din ce în ce mai puțin funcțională într-o cameră de zi: este posibil să nu aveți suficient spațiu și să nu vă puteți încadra financiar în achiziționarea unei canapele, sau pot exista anumite piese de mobilier care au același scop și pe care să le îndrăgiți mai mult. Nu există reguli de design interior care să spună că fiecare spațiu de locuit trebuie să aibă o canapea ca parte a „sistemului” său de mobilier. De fapt, cu atâtea alternative inovatoare și ciudate disponibile pentru scaune, fotolii, otomane, poufuri, șezlonguri elegante sau chiar hamace, aproape că ți-e și jenă să te așezi pe o canapea obișnuită din piele cu două sau trei locuri. Iată și principalele motive pentru care ar trebui să luați în considerare un living fără canapea:
* Ocupă mult spațiu – Problema apare atunci când nu aveți suficient spațiu în casă. Nu toată lumea își poate permite luxul de a avea camere de zi spațioase, în care canapelele să stea la loc de cinste. Există o mulțime de alternative care pot înlocui cu la fel de mult succes clasicele canapele. De exemplu, ați putea opta pentru scaune cu perne sau scaune lounge, care nu numai că ar economisi spațiu, dar ar oferi același lucru ca și o canapea – un loc de ședere extrem de confortabil. Așadar, folosirea la maximum a spațiului de care dispuneți ar trebui să fie o prioritate. Nu aveți nevoie decât de o anumită planificare și de un decor potrivit!
* Poate fi inconfortabilă – Cum poate deveni inconfortabilă o canapea? Ei bine, pentru unii oameni, în special pentru oaspeți, poate fi un deranj să stea atât de aproape de oameni pe care nu-i cunosc, iar spațiul personal s-ar restrânge la maximum. De asemenea, este destul de incomod să porți o conversație când stai lipit de persoana de lângă tine. Acest lucru ne solicită o „întoarcere” în diverse unghiuri, care mai de care mai nesatisfăcătoare, făcând dintr-o conversație prelungită mai degrabă o durere decât o plăcere. În acest caz, locurile de ședere individuale ar avea mai mult sens. Psihologii au observat de foarte mult timp că, dacă într-o încăpere există o canapea mare, un scaun și doi interlocutori, atunci, cel mai probabil, fiecare va dori să stea separat. Unul – pe scaun, celălalt – pe canapea. Mai ales pentru că este mai convenabil să comunicați atunci când vedeți fața interlocutorului. Chiar dacă vor exista două scaune, așezate unul lângă celălalt, oaspeții se vor simți în continuare mai confortabil, decât dacă s-ar afla pe aceeași canapea. Prin urmare, designerii încearcă să-și descurajeze clienții să folosească o canapea mare, în favoarea unei canapele mici și cel puțin a unui scaun.
* Nu poate fi mutată cu ușurință – Spre deosebire de piesele de mobilier mai mici, care pot fi amplasate oriunde în economia spațiului, canapeaua este foarte greu sau chiar deloc manevrabilă. Scaunele și/sau fotoliile sunt mult mai ușor de combinat. Pe lângă faptul că sunt mai confortabile, există întotdeauna o oportunitate de transformare. Scaunele și fotoliile sunt mult mai ușor de rearanjat în funcție de situație, ceea ce nu se poate spune și despre canapea, din cauza greutății și a dimensiunilor sale.
* Are un preț destul de mare – Un alt motiv pentru care unii oameni aleg să renunțe la ideea de canapea este că sunt unele dintre cele mai scumpe piese de mobilier. O canapea de calitate costă, de obicei, între 2000 și 10.000 de lei, prețuri care pot aduce o lovitură serioasă unui buget deja precar. În schimb, scaunele și fotoliile sunt alternative mult mai accesibile.
* A devenit un obiect desuet – Un alt motiv popular pentru care designerii ar putea alege să amenajeze o cameră de zi fără canapea este modernizarea aspectului general al casei. Și asta pentru că, probabil, niciun alt obiect de design interior nu „țipă” mai mult a decor tradițional/clasic ca o canapea. Deși în prezent există modele extrem de variate și versatile, dezavantajele achiziționării unei astfel de piese sunt destul de evidente. Așadar, rețineți că o canapea nu este necesară pentru un living frumos și corect decorat, iar modelele pot fi prea scumpe, prea tradiționale și/sau prea masive pentru camera dvs. de zi. Luați în considerare opțiuni alternative distractive, la prețuri mult mai accesibile și bucurați-vă de o amenajare unică, cu vădite atuuri de economisire a spațiului și banilor.
* Modelele modulare de fotolii pot înlocui canapeaua – Cel mai modern design al fotoliului, cel modular, și conceptul acestuia, sunt descrise în detaliu de designeri: „Câteva fotolii sunt destul de aproape să devină un înlocuitor complet pentru canapeaua din sufragerie. Fotoliul își asumă intimitatea și siguranța spațiului personal. În plus, este mai ușor de întins și de așezat, fără a pierde din confortul inițial. Pentru cei care nu se pot decide, există fotolii modulare. La o simplă manevră, acestea se desfac transformându-se într-o canapea. Această abordare permite existența mai multor scenarii de viață în aceeași cameră de zi.”
* Fotoliul, cuibușor de nebunii – Cuplurile tinere ar trebui să îndrăgească idila descrisă de arhitecți: „Fotoliile sunt întotdeauna mai potrivite în proiecte de design interior pentru cuplurile tinere. O cameră de zi își îndeplinește rolul dacă deține cel puțin un fotoliu făcut pentru doi, pe care îndrăgostiții pot sta în același timp. Acesta este modul în care cei doi tineri, confortabil așezați într-un astfel de cuibușor, se pot îmbrățișa și pot urmări, de exemplu, filmele preferate.” Fotoliile pot fi înlocuite și cu canapele mici pentru doar două persoane (așa-numitele „loveseat”), piese de mobilier extrem de confortabile care înlocuiesc cu succes o canapea voluminoasă, indiferent dacă doriți să vă întindeți sau să vă bucurați de un strop de intimitate.
* Nici canapea și nici fotolii – Arhitecții oferă opțiuni pentru fiecare buget, dar și pentru natura fiecărui proprietar în parte. „Camera de zi poate fi oricum, totul depinde de cât de ospitalieri sunteți și de obiceiurile și deprinderile dvs. Dacă vă plac sărbătorile în familie, dar nu obișnuiți să vă uitați la televizor în living, atunci preferința poate înclina spre achiziționarea unui grup de mese cu scaune confortabile. Dacă sunteți tânăr și nu prea dați pe acasă, un set de scaune este tot ce vă trebuie, pentru că pot fi mutate oriunde și oricând doriți. Și dacă le adăugați niște perne mari de diferite forme, vor fi și mai interesante. Există, de asemenea, opțiuni în care oaspeții stau pe canapele foarte joase sau chiar pe perne de podea – cum sunt iubitorii de conversații relaxate și nesfârșite.”
* Totul depinde de situație – Exact cum aminteam și în introducere, logic ar fi să ne analizăm obiceiurile, deprinderile, tradițiile familiale, stilul de viață și chiar gradul de comunicare și înclinația către conversație. Așadar, totul depinde de situație. Mesele mari, care pot găzdui mai multe persoane o dată, sunt într-o continuă cerere, însă canapelele mari, nu. De multe ori veți constata că prezența canapelei nu este necesară. În majoritatea situațiilor oaspeții, mai ales dacă fac parte din familie, vor prefera întâlnirile în bucătărie, în loc să stea tolăniți pe canapea și să se uite la televizor, tot mai mulți oameni preferând să relaționeze și să comunice mai degrabă în spațiul intim al bucătăriei.
Avantajele amenajării unui living cu canapea
* Canapeaua – centrul universului – Și totuși, camera de zi fără o canapea nu este pe placul multora. Unii designeri protejează centrul tradițional al sufrageriei susținând că o canapea este de dorit în acest spațiu, din mai multe motive. În primul rând, este convenabilă din punct de vedere al amplasării. În al doilea rând, este necesară chiar și pentru interioarele mici, masa ei determinând un corp în jurul căruia vor gravita restul obiectelor. În al treilea rând, două fotolii fac cât o canapea cu două locuri dar pot fi mult mai scumpe, astfel încât economisirea în acest caz nu va funcționa. Și tot aceiași specialiști sunt de părere că: „O cameră de zi fără o canapea este acceptabilă numai dacă este vorba de un apartament pentru oaspeți, pentru a nu fi confundat cu o cameră de hotel. În unele practici există și astfel de proiecte pentru familii care trăiesc constant în suburbii și vin în oraș pentru o scurtă perioadă de timp, pentru afaceri. Canapelele sunt inima oricărei camere de zi și, uneori, chiar a întregului apartament”, conchid specialiștii.
* Canapeaua, mai confortabilă pentru oaspeți – Avantajul canapelei în fața scaunelor sau a fotoliilor este că aceasta deține capacitatea de a te putea culca/întinde pe ea, chiar dacă piesa de mobilier nu se desface, funcția de transformare a unui scaun putând puțin probabil să depășească acest argument. Unii apecialiști susțin că nu ar proiecta o cameră de zi fără o canapea, mai ales acum când există o mulțime de oportunități de a alege dimensiunea minimă a unei canapele confortabile pentru o încăpere mică. Canapeaua este întotdeauna centrul de recreere al unui cămin și primul obiect pe care te poți „arunca” în siguranță după o zi grea. Atunci când vă gândiți la posibilitatea de a avea sau nu o canapea în camera de zi, luați în considerare dacă ar exista suficiente locuri pentru oaspeți în absența ei. Sau unde îi culcați pe prietenii sau rudele care sunt nevoiți să rămână peste noapte?! Nu uitați: un scaun pliabil găzduiește o persoană, în timp ce o canapea extensibilă poate găzdui două sau chiar trei persoane.
* Fotoliile au un caracter compact discutabil – Este o greșeală să credem că fotoliile vor avea nevoie de mai puțin spațiu decât o canapea. Canapelele triple sunt adesea comparate cu două fotolii mai mari, dar trei locuri nu sunt egale cu două. Designerii observă că fotoliile nu trebuie neapărat să aibă brațe mari, ba chiar sunt mai indicate cele fără, aceasta fiind singura modalitate de a economisi spațiu. „O astfel de opțiune (fotoliul) este posibilă în absența spațiului pentru canapea sau a unei configurații foarte complexe a camerei”, susțin designerii. Dacă prioritatea este plasarea compactă a mobilierului, este recomandabil să încorporați în sufragerie o banchetă capitonată în dreptul unei ferestre largi. Două canapele mici sunt mai bune decât un colțar, la fel cum o canapea mică este mai bună decât două fotolii.
* Canapelele, ideale pentru familiile cu copii… – Cel mai des întâlnit caz în care este preferată o canapea în living este în rândul familiilor cu copii. Este și firesc, probabil, pentru că urmăresc multe filme, se delectează cu jocuri video, se joacă împreună etc. Dar și fotoliile largi, care pot fi mutate și pe lângă care vă puteți mișca mai în voie, sunt la fel de bune în astfel de situații. Pentru o familie cu un singur copil și un spațiu mic de locuit, se recomandă, totuși, înlocuirea canapelei cu scaune confortabile.
* … Dar și pentru oaspeți – O altă situație des întâlnită este cea în care suntem nevoiți să ținem cont de eventualii musafiri și satisfacerea cerințelor acestora. În apartamentele mici, în absența unui dormitor pentru oaspeți, cei mai mulți preferă o canapea extensibilă, astfel încât să existe posibilitatea de a-și putea invita rudele recent întoarse din străinătate să înnopteze la ei, pentru a-i scuti de o cheltuială în plus, pe o cameră de hotel.
Alternative pentru înlocuirea canapelei
* Așezați un scaun comod în dreptul ferestrei – Un scaun comod amplasat în dreptul unei ferestre generoase este poate una dintre cele mai eficiente modalități de a imprima spațiului de locuit sentimentul de tihnă și liniște. Un scaun sau o banchetă, diferită din punct de vedere al culorilor și stilului, așezată lângă fereastră, poate oferi o priveliște deosebită, dar și un decor inedit, mai ales când o cameră este prea simplu amenajată. Puteți obține un rezultat la fel de plăcut construind un scaun dintr-o ladă sau niște dulapuri joase, adăugând perne moi și pufoase. Dacă tot ați demarat acest proiect personalizat, ar fi o idee excelentă să adăugați niște sertare sau cutii de depozitare, în cavitatea de sub scaunul nou format, pentru spațiu suplimentar de stocare.
* Achiziționați fotolii pouf – Aceste piese de decor nu mai țin de mult doar de domeniul camerelor de joacă pentru copii, pentru că există o varietate atât de mare de opțiuni de astfel de obiecte comode și hazlii, încât se pot potrivi oricărei teme de design interior. Uitați de forma conică și lăsată a fotoliilor pouf din trecut, întrucât acum sunt prezente pe piață modele elegante și sofisticate din piele și catifea, care au forme adaptate și celor mai pretențioase gusturi. Folosiți fotoliile pouf pentru a adăuga forme interesante și culori inedite spațiului dvs. de locuit. Mai mult, acestea sunt foarte ușoare, deci vă va fi foarte la îndemână să le mutați și să încercați noi și noi scenarii.
* Montați un leagăn jucăuș – Scoateți la iveală copilul din dvs. prin amenajarea unui leagăn visat încă din fragedă pruncie, pe care vi l-ați dorit întotdeauna. Există atât de multe modalități atractive și jucăușe de a crea o amenajare spectaculoasă cu ajutorul unor scaune balansoar! Injectați o atmosferă glamour din anii ’70 în spațiul dvs. cu un leagăn suspendat din ratan sau răchită sau cu un scaun cu bule din plastic în stil vintage, foarte haios. Dacă nu doriți să faceți modificări de structură permanente, se recomandă utilizarea balansoarelor suspendate cu suport propriu.
* Atârnați un hamac – Nimic nu poate descrie sentimentul de relaxare mai bine decât un hamac de interior. Pentru un aspect boem, ușor și aerisit, optați pentru un hamac crem din bumbac de înaltă calitate, cu ornamente croșetate. Întotdeauna consultați-vă cu un specialist înainte de a agăța orice tip de mobilier de pereți sau tavan, pentru a vă asigura că structura poate prelua greutatea suplimentară. Este posibil să fie nevoie să adăugați suporturi suplimentare pentru a fi siguri că este solid din punct de vedere structural. Sigur că și hamacul poate ocupa mult spațiu, dar cel puțin oferă o experiență mai confortabilă și, de asemenea, este ceva unic.
* Configurați un ansamblu de perne de podea în stil Boho-chic – Pernele de podea sunt o modalitate creativă de a obține locuri suplimentare într-o cameră de zi restrânsă, oferind spațiului un aer relaxat și romantic. Sunt disponibile într-un curcubeu de culori și modele și existând chiar și variante cu spătar, pentru un plus de confort. Obțineți o atmosferă de inspirație marocană pentru zona dvs. de locuit prin adăugarea de perne de podea în textile exotice de lux, în locul unei canapele. Combinați pernele cu accesorii metalice ornamentate (felinare, oglinzi, mese laterale etc.) și un covor cu modele adecvate, pentru a întări tema marocană. Adăugați o măsuță de cafea joasă pentru a umple și a defini zona ca un loc de relaxare și distracție. Saltelele de podea sau corturile în stil beduin, relativ ieftine, pot da un plus de aromă unei scheme de decor boho-chic. Covoarele Tatami vor oferi sufrageriei o atmosferă elegantă, de inspirație japoneză. Dacă nu aveți un stil specific în minte, dar vă place ideea de relaxare pe podea, un covor pufos cu fire lungi ar putea fi o alternativă plăcută pentru casa dvs.
* Profitați de vintage – Pentru o atracție atemporală și supremă, nu puteți rata ocazia achiziționării unui șezlong de living sau a unei canapele otoman. Aceste tipuri de scaune ceva mai elegante și sofisticate funcționează cu aproape orice stil de decorare care vă trece prin minte. Există modele pentru absolut orice temă, oricât de pretențioasă ar fi, de la industrial, de plajă, glam, scandinav, retro sau contemporan. * Poziționați câteva fotolii tip șezlong – Vărul canapelei, fotoliul-șezlong, este parțial scaun, parțial canapea, parțial otoman. Este atât un supliment elegant, cât și versatil, care funcționează în aproape orice spațiu. Scaunul acționează ca un substitut perfect pentru o canapea, mai ales într-o cameră de zi mai mică, întrucât oferă spațiu pentru o relaxare completă, fără a fi la fel de impunător ca o canapea. Cândva o bază a camerelor de zi din secolul al XIX-lea, scaunul este acum disponibil într-o mare varietate de modele și forme, materiale și stiluri moderne. Răsfățați-vă dragostea pentru designul de epocă cu un scaun de catifea în stil Chesterfield. Sau, dacă preferați un aspect contemporan, optați pentru un scaun elegant din piele, negru sau roșu vișiniu.
* Folosiți un scaun deosebit ca stil și culoare – Scaunele declarative sau de accent sunt de toate formele și dimensiunile, la fel ca și prețurile de pe etichete. Opțiunile sunt aproape nelimitate în acest caz. Puteți alege un scaun mai mare pentru un loc mai confortabil sau puteți încerca să găsiți un echilibru între confort și calitate decorativă. În plus, va oferi o opțiune suplimentară de relaxare în camera dvs. de zi.
* Folosiți diverse scheme de decor – Puteți folosi piese de mobilier de mici dimensiuni, care vă vor oferi mai multă versatilitate. O banchetă și câteva scaune sunt soluția perfectă dacă intenționați să mutați foarte des mobilierul, indiferent dacă aveți tot timpul casa plină de oaspeți sau doar doriți să schimbați aspectul sufrageriei. Sigur, canapelele prezintă opțiunea perfectă pentru a vă întinde, a vă relaxa și a viziona programele TV preferate. Dar, dacă folosim camera de zi în cu totul alte scopuri, atunci o canapea nu este cea mai bună opțiune. În schimb, mergeți pe ideea unei măsuțe de cafea și câteva scaune ieșite din comun. De exemplu, patru sau mai multe scaune separate (în funcție de spațiu) cu propriile lor măsuțe (sau improvizații ale unor măsuțe) este modalitatea perfectă de a crea un mediu plăcut de conversație. Folosiți o masă de sticlă supradimensionată, cu niște fotolii în jurul său, pentru o cameră de zi fără canapea, dar cu ceva mai multă funcționalitate. Masa vă va oferi spațiu de depozitare, în timp ce fotoliile vă vor oferi confortul de care ar trebui să se bucure orice living.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.houzz.com/magazine/could-your-living-room-be-better-without-a-sofa-stsetivw-vs~447449
https://www.franceshunt.co.uk/news/2017/08/living-room-without-sofa/
https://melisandeart.com/living-room-without-sofa/
https://www.architecturaldigest.com/story/living-rooms-without-sofas
https://www.impressiveinteriordesign.com/living-room-without-sofa/
https://industrystandarddesign.com/living-room-without-sofa/