Comisia Europeană a prezentat un plan pentru înăsprirea controalelor privind exporturile de vaccinuri anti-coronavirus produse în UE, anunță presa internațională. Decizia are drept obiectiv să sporească aprovizionarea UE cu vaccinuri şi se va afla pe agendă la summit-ul prin videoconferință al celor 27, în situaţia în care continentul se confruntă cu al treilea val al pandemiei de Covid-19, explică France24. Planul prezintă, totuși, riscuri imense pentru reputația UE ca promotoare a comerțului liber și ca o campioană a distribuirii de doze de vaccin în lume, crede Politico. Modificarea propusă poate amplifica tensiunile cu Regatul Unit și poate, de asemenea, afecta chiar relațiile cu alte state, opinează The Wall Street Journal. Mai mult, propunerea vine chiar în momentul în care autoritățile de inspecție ale UE au descoperit 29 de milioane de doze de vaccin Oxford/AstraZeneca stocate la o fabrică de lângă Roma, destinate, se pare, exportului, scrie La Stampa, o anchetă fiind deja declanșată în acest caz.
Consiliul European din aceste zile, deși în format virtual, se desfășoară într-un moment crucial pentru cetățenii europeni, cu cele 27 de țări membre copleșite în diferite grade de cel de-al treilea val al pandemiei, în timp ce SUA, Regatul Unit, Israelul, dar și Serbia, Chile, Emiratele Arabe Unite și Maroc încep să vădă lumininiţa de la capătul tunelului, graţie campaniilor accelerate de vaccinare, mult mai eficiente, notează La Repubblica. În acest context, președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat ca prioritate a reuniunii accelerarea vaccinării în UE, menționează Politico. De asemenea, oficialul european a anunțat că, la invitația sa, se va alătura reuniunii virtuale președintele american Joe Biden, pentru a-și împărtăși viziunea asupra viitoarei cooperări, într-un moment al reconstririi relațiilor transatlantice, completează EUObserver. Bruxelles-ul și Washingtonul încearcă să repare o relație degradată de predecesorul lui Biden, care s-a confruntat în mod regulat cu Bruxelles-ul pe teme precum cheltuielile de impozitare, comerțul și apărarea, subliniază Le Soir. Participarea unui lider de la Casa Albă la un summit cu liderii UE nu este o premieră, amintește Le Soir, notând că Barack Obama a participat la un asemenea summit în 2009 și George W. Bush, înaintea sa, în 2001.
Tot la Bruxelles s-a încheiat reuniunea miniștrilor de externe din NATO, la care a participat șeful secretarul american de stat Anthony Blinken, informează La Libre Belgique. Șeful diplomației americane a reiterat angajamentul SUA de a reconstrui alianțe și a revitaliza NATO, consemnează Rainews. În ceea ce privește relațiile cu Rusia, Blinken a precizat că țara sa va lucra cu Moscova atunci când va promova interesele SUA, iar unul dintre acesta este stabilitatea strategică. În orice caz, a adăugat Blinken, „ne vom poziţiona împotriva agresiunii rusești și a altor acțiuni care încearcă să submineze Alianța, abordarea noastră fiind similară cu cea a NATO”, citează Rainews. Totodată, secretarul american de stat i-a asigurat pe aliaţi că SUA nu îi va forţa să aleagă între America şi China, pe care a descris-o ca fiind o ameninţare, însă a subliniat necesitatea unei colaborări strategice în anumite chestiuni, acolo unde este posibil, de exemplu în ceea ce priveşte asigurarea sănătăţii colective, reține US News.
Alegerile legislative din Israel s-au derulat pe fondul unei reușite campanii de vaccinare, care însă nu i-a adus premierului Benjamin Netanyahu majoritatea scontată, scrie Courrier International. Deocamdată, Israelul este într-un nou impas, titrează Haaretz. Oricât de incredibil ar părea, nu este exclus ca țara să se îndrepte către un al cincilea scrutin, adaugă Haaretz. Dincolo de impactul pandemiei, costurile pentru economia israeliană ale celor patru alegeri naționale din ultimii doi ani este de circa 4,24 de miliarde de dolari, contabilizează The Jerusalem Post.
Un pariu reușit pentru Tunisia în domeniul cosmic anunță Courrier International. Tunisia a reușit să își lanseze primul satelit, Challenge One, pe orbita Terrei, acesta fiind considerat de politicienii țării un început pentru cucerirea spațiului, scrie Business News. Datele colectate de Challenge One vor permite stimularea mai multor sectoare de activitate, de la agricultură la energie, trecând prin telecomunicații, inginerie marină și meteorologie, detaliază Business News.
Cristina Zaharia, RADOR