Masca nazală, inovație majoră sau protecție inutilă? Aceasta este întrebarea care apare după anunțul făcut miercuri, 24 martie, de către agenția de știri Reuters, cu privire la inventarea unei măști anti-Covid concepută pentru a fi purtată numai pe nas, lăsând gura descoperită și permițând astfel utilizarea acesteia în timpul unui mese, de exemplu.
Această mască nazală, care este purtată ca o mască clasică cu două benzi elastice de pus în jurul urechilor, a fost dezvăluită într-un videoclip transmis de agenția de presă Reuters, care atribuie invenția unor cercetători mexicani. Putem vedea un bărbat și o femeie care iau prânzul afară, după ce şi-au scos o primă mască de tip FFP2.
O asemenea mască poate asigura protecție? În timp ce protecția nazală, în țesături filtrante sau chirurgicale, poate reduce în mod eficient riscul de transmitere, virusul fiind transmis în special prin nări, Organizația Mondială a Sănătății recomandă cu tărie purtarea unei măști complete, care acoperă nasul, gura și bărbia.
Identitatea cercetătorilor mexicani sau numele laboratorului nu au fost dezvăluite de Reuters, dar, pe 5 martie, ziarul chinezesc „China Daily” anunțase deja un „prototip” similar, dezvoltat de Jiang Jinjun, un pneumolog de la un spital din Shanghai. „Îngrijitorii lucrează ore întregi în spital și trebuie să îşi scoată măștile pentru a mânca sau a bea. Deşi durata acestor acțiuni este scurtă, riscul de infectare rămâne ridicat. De aici și necesitatea acestei jumătăți de mască, din care 20.000 de bucăți ar fi fost expediate la Wuhan la sfârșitul lunii februarie, potrivit „China Daily”. (www.lefigaro.fr – 25 martie)/rcostea