În Franța, medicii solicită insistent declararea unei carantine la nivel național pentru câteva săptămâni pentru a se reduce presiunea din spitale, din cauze amplificării răspândirii noului coronavirus. La nivel politic, autoritățile mizează pe accelerarea vaccinării și sunt din ce în ce mai multe voci, între care sindicatele, care cer prioritate pentru categoriile sociale active. Daniela Coman transmite de la Paris.
Reporter: Cu 5.000 de bolnavi COVID internați la reanimare, situație agravată în ultimele două săptămâni, personalul medical se teme că va fi nevoie să aleagă ce pacienți să trateze, atrăgând atenția că oamenii suferă și de alte boli decât de COVID, mulți au nevoie de operații, unele imposibil de amânat, și apoi de îngrijire la terapie intensivă.
Președintele Emmanuel Macron promitea în ianuarie că nu va mai închide din nou întreaga țară, fiind privilegiate măsurile locale. Mai multe regiuni foarte populate, unde virusul circulă intens, au de câteva săptămâni un regim restrictiv mai dur, eficiența acestor măsuri fiind în analiză la guvern.
Au început să fie depistate foarte multe cazuri în școli, o situație nouă, pusă pe seama variantei britanice a virusului. De astăzi, Ministerul Educației aplică un nou protocol sanitar: la apariția primului caz de COVID, clasa respectivă este închisă pentru șapte zile, nu însă și școala. Menținerea școlilor deschise este un obiectiv fundamental, iar suspendarea educației, o măsură de ultimă instanță – repetă la unison membrii guvernului.
În paralel, se mizează pe accelerarea vaccinării. Strategia bazată pe prioritate pentru persoanele vârstnice a făcut ca abia de două zile să li se deschidă accesul la vaccin francezilor între 70 și 75 de ani, iar de astăzi funcționarii de la asigurările de sănătate au început să le telefoneze acasă celor de peste 75 de ani care încă nu s-au vaccinat pentru a-i convinge să accepte imunizarea.
Voci din rândul opoziției politice, al comunității științifice și sindicatelor cer depășirea acestei etape și prioritate pentru vaccinarea persoanelor active și în special a cadrelor didactice pentru a menține școlile deschise./gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 martie