Merele ar trebui să fie incluse zilnic în meniu, deoarece ajută la pierderea în greutate, previn astmul bronșic, protejează împotriva cancerului, curăţă ficatul şi flora intestinală și sunt bune pentru creier. De asemenea, au efect antiinflamator şi antibacterian, asigură creierului energie și scad tensiunea arterială prea mare. Un măr mare (aproximativ 200 g) acoperă aproape o treime din necesarul zilnic de vitamina C. În plus, fructele sunt bogate în minerale precum potasiu, fosfor, magneziu și fier şi au un conținut ridicat de pectină. Iată cinci motive pentru care ar trebui să consumăm zilnic mere:
1. Promovează sănătatea – Un proverb englez spune că un măr pe zi ţine doctorul departe. De fapt, în mere au fost descoperite din ce în ce mai multe substanțe care promovează sănătatea. Fructul conține mai mult de 20 de minerale și oligoelemente, precum și peste 300 de substanțe biologice, cum ar fi acizii organici, care ajută ficatul să detoxifice organismul. Mărul promovează buna funcționare a intestinelor. Fiecare măr poate furniza până la 5 grame de fibre, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Poate părea o contradicție, dar acționează atât ca antidiareic, cât și ca laxativ ușor. Astfel, pe de o parte, servește în cazuri de gastroenterită și colită și, pe de altă parte, este ideal împotriva constipației.
2. Consolidează sistemului imunitar – Merele conțin multă vitamină C. Un consum de mere (cel puțin trei pe zi) poate preveni, prin urmare, infecțiile asemănătoare gripei. Ceaiul făcut din coajă de mere ameliorează febra, bronșita și chiar guta. Vitamina C și numeroșii pigmenți ai merelor, cum ar fi flavonoidele și carotenoizii, protejează, de asemenea, celulele și astfel previn cancerul. Quercetina previne în special deteriorarea celulelor de radicalii liberi și s-a demonstrat că reduce riscul de cancer de colon. Studiile au arătat că persoanele care consumă mere în mod regulat suferă mai puţin de boli bronşice sau pulmonare.
3. Înainte de somn, după somn – Un măr consumat înainte de a merge la culcare asigură un somn odihnitor și profund, arată un studiu al medicului american prof. dr. Ancel Keys din Minneapolis. Fructul ajută la distribuirea uniformă a zahărului din sânge pe tot parcursul nopții. Potrivit unui alt studiu al medicului austriac dr. Josef Jagic, un măr consumat dimineaţa, pe stomacul gol, este cel mai gustos remediu pentru hipertensiunea arterială, deoarece mineralele și substanțele vegetale secundare elimină excesul de apă și sarea din organism.
4. Protejează vasele de sânge – Două mere pe zi previn întărirea arterelor și atacurile de cord.
Mărul conține pectină, o substanță capabilă să reducă nivelul colesterolului rău, care pe termen lung înfundă arterele. În plus, antioxidanții săi protejează sistemul cardiovascular, împiedicând grăsimile să adere la pereții arteriali.
5. Strălucire pentru piele şi păr – Merele ajută pielea și părul. O mască făcută din mere rase netezește pielea aspră şi luminează tenul, iar părul clătit cu oțet de mere capătă mai multă strălucire.
Merele sunt adesea numite „gumă de mestecat naturală”, deoarece acizii și fibrele lor au un efect de curățare a dinților. Un măr ras la care adăugăm miere acționează împotriva răgușelii. Consumul unui măr pe zi ajută la menținerea memoriei active și la prevenirea deteriorării neurologice./aionescu
(Surse: www.fitforfun.de, www.mylife.de)
Ada Ionescu, RADOR