Liderii a 23 de țări și Organizația Mondială a Sănătății au susținut marți ideea creării unui tratat internațional care să ajute lumea să facă față unor viitoare urgențe sanitare, cum ar fi pandemia de coronavirus, prin reguli mai stricte privind schimbul de informații.
Ideea unui astfel de tratat, care să garanteze accesul universal și egal la vaccinuri, medicamente și diagnostice în caz de epidemie, a fost avansată de președintele Consiliului European, Charles Michel, la un summit G20 organizat în luna noiembrie a anului trecut.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a susținut ideea la Consiliul său de conducere în ianuarie, dar negocierile oficiale nu au început, potrivit diplomaților. Tedros a declarat marți, într-o conferință de presă, că un tratat va aborda lacunele expuse de pandemia de Covid-19. Un proiect de rezoluție privind negocierile ar putea fi prezentat celor 194 de state membre ale OMS la reuniunea lor ministerială anuală din mai, a spus el.
OMS a fost criticată pentru gestionarea pandemiei. Guvernul fostului președinte american Donald Trump a acuzat-o că a ajutat China să ascundă amploarea epidemiei din țară, lucru negat de organizație.
Un studiu comun OMS-China privind originile virusului, văzut luni de Reuters, a susținut că probabil s-a transmis de la lilieci la oameni printr-un alt animal și că o scurgere dintr-un laborator este „extrem de puțin probabilă” drept cauză. Dar a lăsat multe întrebări fără răspuns și a cerut mai multe cercetări.
Marți, propunerea de tratat a obținut aprobarea oficială a reprezentanților din Fiji, Portugalia, România, Regatul Unit, Rwanda, Kenya, Franța, Germania, Grecia, Coreea, Chile, Costa Rica, Albania, Africa de Sud, Trinidad și Tobago, Olanda, Tunisia, Senegal, Spania, Norvegia, Serbia, Indonezia, Ucraina și OMS.
”Vor fi și alte pandemii și alte urgențe majore de sănătate. Niciun guvern sau organism multilateral nu poate face față unor asemenea amenințări de unul singur ”, au scris reprezentanții într-un articol de opinie comun, publicat în ziarele importante. „Credem că națiunile ar trebui să colaboreze pentru a realiza un nou tratat internațional de pregătire și de răspuns la pandemie”, au spus ei. Liderii Chinei și Statelor Unite nu au semnat scrisoarea, dar Tedros a spus că ambele puteri au reacționat pozitiv la propunere și că toate statele vor fi reprezentate la discuții.
Tratatul ar completa Regulamentele sanitare internaționale ale OMS, în vigoare din 2005, prin cooperarea la controlul lanțurilor de aprovizionare, partajarea probelor de virus și cercetare și dezvoltare, a declarat directorul adjunct al OMS, Jaouad Mahjour.
Agenția Reuters
https://es.noticias.yahoo.com/l%C3%ADderes-23-pa%C3%ADses-plantean-tratado-125631125.html
Traducerea: Cristina Zaharia
LA NACION (Argentina) – 30 martie – Reuters