Timișoara, România (1 Aprilie, 2021) — S-a încheiat prima etapă de evaluare a eseurilor înscrise în competiția BioMed, organizată de asociația non-profit BioMentorHub, adresată elevilor și studenților din toată țara. Astfel, în urma primei evaluări a lucrărilor participante, mentorii BioMentorHub au identificat cele mai bune 24 eseuri din categoria pre-universitar(12) și universitar(12), acestea trecând în faza finală a competiției, unde vor concura pentru cele 3 premii aferente fiecărei categorii, dar și pentru Premiul special de popularitate, oferit de votul publicului.
În urma etapei inițiale de evaluare, cele mai bune 24 de articole au fost selectate și publicate pe platforma BioMentorHub, devenind vizibile publicului larg. Astfel, publicul are oportunitatea și este încurajat să voteze cel mai bun eseu din cele două categorii, iar celui mai apreciat eseu îi va fi acordat Premiul special de Popularitate. Eseurile finaliste din categoria pre-universitar și universitar pot fi lecturate și votate accesând site-ul: https://biomentorhub.ro/rezultate/ .
Lucrările finaliste propun rezolvări inovative pentru probleme de actualitate în domeniul bioștiințelor. Fie că oferă o alternativă în tratamentul celor mai răspândite patologii, fie că prezintă dispozitive menite să îmbunătățească calitatea vieții umane, ori tehnologii noi, de interes și cu impact asupra viitorului sănătății, toate aceste lucrări, în diversitatea lor, au un scop comun: de a oferi umanității soluții viabile și originale la problemele sale cele mai stringente.
Etapa finală constă în evaluarea eseurilor de către o comisie formată din cercetători români cu recunoaștere internațională, împreună cu experți în domeniul comunicării științifice. Toate lucrările care au intrat în faza finală vor fi transmise comisiei de jurizare într-o singură tranșă. Fiecare lucrare va fi evaluată pe baza unei grile de evaluare, iar în urma stabilirii clasamentului final, la data de 12 aprilie, primele 6 articole (3 din categoria preuniversitar și 3 din categoria universitar) vor fi premiate.
Comisia de cercetători și experți în domeniul comunicării științifice, care evaluează eseurile finaliste ale competiției, este formată din personalități de seamă, recunoscute la nivel internațional, precum: Dr. Eng. Raul C. Mureșan (Laboratorul de Neuroștiințe Experimentale și Teoretice, Transylvanian Institute of Neuroscience, Cluj-Napoca), Dr. Cristian Presură (Cercetător Științific Senior, Philips Research Eindhoven), Dr. Marius Leordeanu (Universitatea Politehnică București, Institutul de Matematică al Academiei Române), Conf. Univ. Dr. Ioana Podina (Laboratorul de Științe Cognitive Clinice & Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București), Andrada Ficustean (Science & Technology Journalist), Mădălina Cocea (Science Communicator, „Știință & Comunicare”), Prof. Dr. Carmen Socaciu (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară & RTD Center for Applied Biotechnology in Diagnosis and Molecural Therapy, Cluj-Napoca), Ada Roseti (Specialist în comunicarea științei), Gabriel Ivan (Education & Science Projects Manager, British Council Romania), Dr. Șerban Georgescu (Romanian American Biomedical Association).
Reamintim faptul că în urma evaluării finale, autorii primelor 3 eseuri din ambele categorii (pre-universitar și universitar) vor fi premiați astfel:
- Premiul I – 1000 RON
- Premiul II – 500 RON
- Premiul III – 250 RON
Pentru mai multe detalii legate de competiție, regulament ori jurizare, vă invităm să accesați site-ul: https://biomentorhub.ro/biomed/.