Senatorul Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României și domnul senator Viorel Badea, membru al Comisiei, au participat la evenimentele din 1 aprilie, prilejuite de comemorarea celor peste 3000 de martiri români masacrați de sovietici la Fântâna Albă (nordul Bucovinei).
1 aprilie este Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.
Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 1 aprilie 1941, când peste 3000 de români din 16 sate de pe valea Siretului au încercat să se refugieze în interiorul României din partea de nord a Bucovinei, ocupată de URSS și încorporată Ucrainei.
Senatorul Claudiu Târziu a depus o coroană de flori la monumentul-clopotniță ridicat în pădurea de la Fântâna Albă în memoria românilor uciși mișelește la 1 aprilie 1941.
„Ne aflăm într-un loc de jertfă. Fântâna Albă este un adevărat Katyn românesc. Aici a avut unul dintre cele mai negre episoade ale istoriei noastre naționale. Cei 3000 de români uciși aici de grănicerii sovietici în urmă cu 80 de ani nu au avut nicio vină decât cea de a fi fost români și de a fi dorit să se repatrieze dincolo de granița dictată de Hitler și Stalin. Au fost masacrați pentru că și-au mărturisit crezul național, identitatea și dragostea față de Țara-Mamă.
Ei sunt eroi și martiri, deopotrivă. Martiri ai Bisericii și eroii ai Neamului. Pomenindu-i astăzi și de fiecare dată, nu înseamnă că le facem lor vreo cinste, ci căutăm o sursă de putere în exemplul lor de curaj, în demnitatea lor, în coloana lor vertebrală. Ei nu s-au temut, au venit în calea gloanțelor.
Dumnezeu să odihnească sufletele martirilor noștri de la Fântâna Albă! Amintirea lor din neam în neam! Să ne rugăm pentru ei și, deopotrivă, să ne rugăm pentru noi toți!”, a declarat senatorul Claudiu Târziu.
În marja vizitei de la Fântâna Albă, senatorul Claudiu Târziu, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României a avut o întâlnire de lucru, joi 01 aprilie ac., cu reprezentanți ai Consiliului Național al Românilor din Ucraina și cu Uniunea Interregională “Comunitatea Românească”. În cadrul întâlnirii desfășurate la Centrul cultural “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, au fost abordate mai multe probleme grave cu care se confruntă cei jumătate de milion de români din Ucraina.
Printre acestea, amintim: consecințele aplicării Legii învățământului pentru comunitatea românească din Ucraina și modul în care statul român se implică în apărarea drepturilor constituționale ale românilor din Ucraina, închiderea școlilor românești sau ucrainizarea lor, nebugetarea programului de burse oferite de către statul român pentru elevii români din Ucraina, lipsa finanțării de către statul ucrainian a mass-mediei și a organizațiilor românești, dar și subfinanțarea acestora de către statul român, starea gravă a monumentelor românești din zonă.
Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni i-a asigurat pe interlocutori de tot sprijinul său și al Comisiei și a spus că va continua să facă presiuni asupra instituțiilor din România pentru ca acestea să-și respecte promisiunile legate de burse și să suplimenteze bugetele pentru finanțarea programelor care se adresează românilor din Ucraina.
Senatorul Claudiu Târziu a spus că România are datoria să apere identitatea românilor din Ucraina și să folosească toate mijloacele democratice, inclusiv instituțiile europene și internaționale din care face parte, pentru a se asigura că românii din Ucraina beneficiază de aceleași drepturi de care beneficiază minoritatea ucrainiană din România.
Biroul de presă