Proiecția specială a filmului românesc „colectiv” regizat de Alexander Nanău, nominalizat la premiul Oscar 2021 în categoriile „cel mai bun film documentar” și „cel mai bun film străin”, a fost evenimentul inaugural al redeschiderii pentru public a Cinematecii din Tel Aviv, după o perioadă de peste un an de restricții.
Ca urmare a relaxării restricțiilor impuse de autoritățile israeliene în urma pandemiei Covid, Cinemateca din Tel Aviv și-a reluat evenimentele în sălile de proiecție. Proiecția din seara zilei de 10 aprilie a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri live cu regizorul filmului, evenimentul fiind moderat de cunoscutul jurnalist israelian Attila Somfalvi.
În cadrul discuției online, spectatorii israelieni prezenți în sala Cinematecii i-au putut adresa întrebări lui Alexandru Nanău, conectat prin intermediul unei aplicații video. Printre altele, regizorul român a relatat că filmările au durat aproximativ un an, după care a urmat o perioadă aproximativ egală cu aceasta, dedicată editării materialului. De asemenea, a beneficiat de acordul echipei de jurnaliști de a documenta investigațiile jurnalistice care au urmat tragediei de la Clubul Colectiv din București, precum și a noii administrații de la portofoliul sănătății, din perioada de după incendiul din 30 noiembrie 2015, în care au decedat 64 de persoane.
Moderatorul discuției s-a arătat impresionat de modul în care investigația jurnalistică a fost transpusă în filmul lui Alexander Nanău, calificând documentarul ca fiind una dintre cele mai bune producții cinematografice având acest subiect.
Filmul documentar românesc „colectiv” regizat de Alexander Nanău, nominalizat la OSCAR 2021, a fost prezentat în premieră în Israel, cu sprijinul ICR Tel Aviv, în cadrul ediției 2020 a competiției internaționale a Festivalului Internaţional de Filme Documentare DocAviv, fiind marele câștigător al Festivalului la categoria Cel mai bun film. DocAviv este singurul festival internaţional de film documentar din Israel și unul dintre cele mai bine cotate festivaluri de profil pe plan internațional. Ediția 2020 a avut loc, în mod excepțional, doar online, în contextul restricțiilor impuse la nivel internațional.
Având ca obiectiv principal promovarea culturii românești în lume, Institutul Cultural Român s-a angajat în octombrie 2020 să sprijine participarea filmului documentar „colectiv” la premiile OSCAR® 2021.