China va construi o universitate la Budapesta. La universitatea de elită Fudan vor învăţa 5000 de studenţi şi vor preda 500 de profesori. Guvernul maghiar va pune la dispoziţia părţii chineze în mod gratuit imobilele necesare. Campusul universitar va fi construit de către chinezi şi va fi plătit de statul maghiar din credite luate din China. Opoziţia critică proiectul pentru că, pe de o parte campusul s-ar construi în locul căminelor studenţeşti pentru studenţi maghiari şi consideră că Universitatea Fudan nu serveşte interesele Ungariei, iar pe de altă parte pentru că în contextul actual al politicii internaţionale, obiectivul reprezintă un risc pentru securitatea naţională a Ungariei.
Valoarea sprijinului de stat acordată Universităţii Fudan poate să fie de cel mult 821,492 milioane de forinţi (10,5 milioane de lei) scrie buletinul oficial al Ungariei. Potrivit cotidianului budapestan apropiat guvernului Magyar Nemzet, universitatea poate să îşi deschidă porţile în anul 2024 şi după toate probabilităţile vor funcţiona acolo facultăţi de ştiinţe economice, relaţii internaţionale, medicină şi facultăţi cu profil tehnic. La început instituţia ar porni cu 5-6 mii de studenţi şi cu 500 de profesori.
Investiţia se va realiza din credit chinezesc, executantul va fi o firmă chinezească prestabilită prin contract (este aceaşi ca şi constructorul căii ferate modernizate Budapesta – Belgrad), astfel nu se va derula procedura de achiziţie publică, deşi conform normelor UE acesta ar fi obligatorie. Valoarea investiţiei – conform ziarului de investigaţie Direkt 36 este de 500 de miliarde de forinţi (6,83 miliarde de lei) care va fi plătit integral de statul maghiar din credite chinezeşti. Mai mult decât atât, conform unui document ajuns la Direkt 36, nu doar firma executantă este prestabilită, dar şi faptul că un număr de muncitori chinezi vor lucra la construcţie, la care se vor folosi materiale importate din China.
Atât primarul general al Budapestei, Karácson Gergely, cât Baranyi Krisztina, primarul sectorului 8 al capitalei ungare unde urmează să se construiască campusul Universităţii Fudan, nu sunt de acord cu proiectul. Baranyi s-a adresat cu o scrisoare deschisă atât ministrului cercetării ştiinţifice şi tehnologiei Palkovics László, cât şi premierului Orbán Viktor în care a arătat că în spaţiul alocat universităţii chinezeşti conform înţelegerii între capitală şi guvern, trebuia să se construiască Oraşul Studenţesc (Diákváros), un complex de cămine studenţeşti. Astfel însă, din banii publici se va construi un campus, care serveşte exclusiv interesele Universităţii Fudan, care este o instituţie privată. „Din această afacere Budapesta, studenţii, oraşul nu vor avea niciun beneficiu, proiectele care sunt demne de o metropolă putem să le aruncăm la gunoi, în schimb ne va costa cel puţin 500 miliarde de forinţi din banii noştrii, ca din credit chinezesc, firme chinezeşti să construiască o universitate particulară chinezească în Budapesta. Cu taxe de şcolarizare de milioane, numai pentru privilegiaţi” – scrie primarul sectorului 8 din Budapesta, Baranyi Krisztina.
Politicienii de opoziţie au ridicat şi o altă problemă în legătură cu acest campus. Deputatul partidului Politica Poate fi şi Altfel (Lehet Más a Politika), Ungár Péter a întrebat în parlament dacă serviciile secrete ungureşti sunt pregătite să gestioneze situaţia în care spionii chinezi vor sosi prin calul troian al Universităţii Fudan la Budapesta. Cum se poate că guvernul nu vede ştirbirea suveranităţii naţionale prin lansarea învăţământului în cadrul Universităţii Fudan? Deputatul a explicat că la Universitatea Fudan va avea loc şi pregătirea de diplomaţi. În opinia sa, nu trebuie să fii adeptul teoriilor conspiraţioniste ca să observi că „o şcoală de diplomaţi controlată din străinătate afectează grav suveranitatea naţională”. Potrivit lui Ungár institutul chinezesc va avea un buget mai mare şi va pregăti mai mulţi diplomaţi decât toate celelalte universităţi ungureşti la un loc. Politicianul a reamintit că în anul 2019 Partidul Comunist Chinez a eliminat din Charta Universităţii Fudan libertatea de gândire şi libertatea ştiinţifică, în schimb a introdus pasajul potrivit căruia învăţământul trebuie să corespundă tezelor marxism-leninismului şi trebuie să urmărească interesele Partidului Comunist Chinez. În răspunsul său secretarul de stat Schanda Tamás a spus că Fudan este al 34-lea în topul instituţiilor de învăţământ superior din lume şi „putem fi mândri că Fudan a ales Ungaria unde să deschidă primul său campus în afara Chinei”.
Şi presa internaţională s-a ocupat de acest subiect. Prestigosul cotidian austriac de orientare liberală Der Standard notează printre altele: Regulamentul de funcţionare (al Universităţii Fudan n. r.) stabileşte fără echivoc că profesorii şi studenţii sunt obligaţi să urmeze scopurile Partidului Comunist Chinez şi să respecte <<valorile fundamentale ale socialismului>>. Experţii în China din Ungaria nu cred că la această universitate se va preda varianta maoistă a comunismului, nici măcar nu se va urmări o îndoctrinare ideologică de tip vechi. Este însă indubitabil că scopul Chinei este să creeze în Europa o instituţie de învăţământ superior importantă. Cert este că la această universitate subiecte ca asuprirea minorităţii uigure din Xianjiang, desfiinţarea autonomiei Hong Kong-ului, sau situaţia drepturilor omului vor fi tabu. Iar acest lucru îi convine autocratului Orbán Viktor, cel care în anul 2019 a alungat din Ungaria prestioasa Universitate Central Europeană (CEU)” – scrie editorialistul Der Standard.
Székely Ervin, RADOR