În Rusia, președintele Boris Elţîn a fost primul preşedintele rus, care a rostit un discurs în Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului rus, Adunarea Federală, în luna februarie 1994.
Preşedintele rus, Vladimir Putin a rostit primul său discurs prezidențial despre Starea Naţiunii pe 8 iulie 2000, subiectul principal al discursului fiind ”consolidarea verticalei puterii”. În alte discursuri rostite de el în Parlament, accentul a fost pus pe subiectele sociale, economice, problemele demografice și îmbunătățirea calității vieții cetăţenilor ruși, securității statului rus și dezvoltarea sistemului politic al Federației Ruse.
În mesajul de anul trecut, șeful statului nu numai că a subliniat prioritățile pentru anii următori, ci și a propus să se introducă o serie de amendamente serioase la Constituția Federaţiei Ruse, care vizau schimbarea atribuţiilor diferitelor structuri ale puterii, asigurarea suveranității statului rus și consolidarea la nivelul Legii fundamentale a unor garanții sociale de bază. Amendamentele respective la Constituția Federaţiei Ruse au fost adoptate vara trecută.
În plus, în mesajul său din 2020, Putin a anunțat măsuri de sprijin social, fără precedent, subliniind, de asemenea, că, în 2021, ratele de creștere a PIB-ului Rusiei ar trebui să fie mai mari decât cele mondiale.
Cu toate acestea, planurile sale ambițioase au fost afectate de pandemie, care a necesitat o realocare a fondurilor și o utilizare mult mai eficientă a oportunităților. Autoritățile au trebuit să definească sarcinile pentru următorul deceniu, revizuind o parte din planuri și ajustând proiectele naționale, susţinea el în ultimul său discurs.
Potrivit primului vicepreședinte al Dumei de Stat a Rusiei, Aleksandr Jukov, până la sfârșitul sesiunii de primăvară, deputații vor adopta toate inițiativele pentru a pune în aplicare cele trasate în mesajul adresat Adunării Federale din 2020.
Practica rostirii unui discurs despre Starea Naţiunii de către șeful statului în faţa parlamentarilor există în multe țări ale lumii, (în momentul de faţă uzează această practică şi monarhii din Marea Britanie, Spania, Belgia, Olanda).
În fiecare an, începând din 1790, președintele SUA susține un discurs despre Starea Naţiunii, în Congresul SUA.
În Franța, Italia și în alte țări, șefii de stat rostesc discursuri care conţin o listă cu instrucțiuni pentru guvernele lor. În Germania și Austria, cancelarii federali sunt cei care se adresează membrilor cabinetului. Această practică există și în multe țări din spațiul post-sovietic./vdraguta/denisse
(Agenţia de presă TASS – 21 aprilie)