În această primăvară, între 18-20 aprilie 2021, a avut loc cea de a IX-a ediție a Conferinţei Mondiale a Jurnaliştilor, eveniment anual organizat de Asociația Jurnaliștilor din Coreea.
Din 2013, Asociația Jurnaliștilor din Coreea organizează conferințe mondiale cu participarea a numeroși jurnaliști din întreaga lume, cu scopul de a dezbate problemele societății actuale dar și de a promova realitatea Peninsulei Coreene.
Până acum, conferințele s-au desfășurat pe teritoriul Republicii Coreea, însă, în 2020, din cauza Covid-19, Asociația Jurnaliștilor din Coreea, a trebuit să se re-orienteze. Așa că, s-a optat pentru mediul online! Anul acesta, au răspuns la acest apel 70 de jurnaliști din peste 50 de țări de pe toate continentele. Din Europa, au fost prezenți jurnaliști din Danemarca, Germania, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Portugalia și România.
Astfel, luni 18 aprilie 2021, de la Sala de conferințe a Centrului de Presă Coreean din Seul, au fost transmise cele două mesaje de deschidere. Primul a fost rostit de domnul Dong Hoon Kim, președintele Asociației Jurnaliștilor din Coreea, care a subliniat faptul că în decursul celor nouă ani conferința a căpătat un statut aparte. Despre actuala ediție a menționat: ”Toți împărtășim puncte comune, chiar dacă țara, sexul, culoarea pielii și ideologiile sunt diferite… am pregătit două teme legate de contextul actual, privind importanța jurnalismului și a mass-media în generalm privind era post-COVID și problemele climatice globale… dorim să găsim împreună soluții și răspunsuri, legate strâns de aceste aspecte care afectează diversele domenii ale societății, mediului înconjurător și al vieții”.
Cel de al doilea mesaj a fost transmis de Excelenţa sa, Prim-ministrul Republicii Coreea – Domnul Chung Sye-Kyun: ”Ne confruntăm cu o lume nouă în care oricine poate produce, distribui și consuma cu ușurință informații grație dezvoltării tehnologiei digitale. Pentru că dorința oamenilor pentru a afla adevărul este din ce în ce mai mare și valoarea jurnalismului devine din ce în ce mai de neprețuit. Așa că, în această lume nouă, cred că rolul mass-media constă în a prezenta adevărul printr-o comunicare veridică, înțeleaptă și echilibrată”.
Ca moderator al acestor zile de dezbateri a fost ales Domnul Min-ho Jung, de la The Korea Times, membru al Asociației Jurnaliștilor din Coreea și Președinte al schimburilor Internaționale.
Conferința Mondială a Jurnaliștilor a debutat cu o primă temă interesantă – „Perspectiva jurnalismului și rolul mass-media în epoca post-corona”. Invitați speciali din partea Republicii Coreea au fost: Asaph Young Chun – Director-General al Institutului de Cercetări și Statistică din Republica Coreea, Kyungil Kim – profesor de psihologie la Universitatea Ajou și Dongcharn Cho – jurnalist specializat în domeniul sănătății, deținător a numeroase premii de specialitate.
Pentru acest subiect s-au pregătit 26 de jurnaliști, care au prezentat diversele aspecte ale situației pandemiei. În funcție de țară, fiecare vorbitor, a explicat modul în care este privită această criză sanitară și cum se caută soluții pentru revenirea la o societate normală, cu un accent deosebit pe campania de vaccinare. Toți participanții au menționat eforturile care se depun pentru a reveni la o viață firească, în care un rol important îl are cercetarea medicală. Dintre cei care au discutat subiectul abordat, s-au remarcat Ashraf Eldaly din Egipt (Președintele al Asociației Jurnaliștilor din Asia), Mohammad Nasir din Indonezia (Director al Serviciilor Publice), Abubakar Adam Ibraahim din Nigeria (jurnalist la Ziarul Daily Trust), Rafael Robledo din Mexic (Redactor-șef adjunct la Nest Taller de Communication), Benjamin Fernandez Bogado din Paraguay (Director la Radio Libre), Jim Boumelha din Marea Britanie (fost Președinte al Federației Internaționale a Jurnaliștilor), Antonio Moscatello din Italia (jurnalist la Askanews) și Tobias Kaiser din Germania (Die Welt – EU corespondent).
Cea de a doua temă abordată a fost la fel de interesantă și de dezbătută: „Rolul mass-media privind problemele legate de situația climatică globală”. Pentru această zi, ca invitați speciali din partea Republicii Coreea au fost: Daul Jang – specialist în Relații guvernamentale al Oficiului Greenpeace East Asia Seoul și Jiro Yun – jurnalistă în domeniul mediului (Segye Ilbo), câștigătoare în 2017 și 2019 a Premiului UE pentru Jurnalism privind schimbările climatice și în 2020 a Premiului Forumul Adunării Naționale din Coreea.
Pentru acest subiect s-au pregătit 23 de jurnaliști, care au menționat cu date tehnico-științifice și cu statistici bine documentate, marile problemele ale situației actuale a climei globale. Astfel, au impresionat prelegerile susținute de Ivan Lim din Singapore ( Președinte al Direcției de Comunicare despre mediu din Singapore), Habib Toumi din Bahrain (consilier media la Agenția de știri), Nasir Aijaz din Pakistan ( Director la Sindh Courier), Arun Ranjit din Nepal ( Editor-șef al Departamentului de Știri externe), Fathulbari Akhgar din Afganistan ( Director la The Kabul Times), Hassan Humeida din Germania ( doctor la Universitaea Flensburg, Kiel), Khatuna Chapichadze din Georgia ( profesor la Universitatea Tehnnică din Georgia) și Leonidio Ferreira din Portugalia (Redactor-șef adjunct la Diário de Notícias).
O altă ediție a Conferinţei Mondiale a Jurnaliştilor, cu o desfășurare impecabilă realizată de Asociația Jurnaliștilor din Coreea. A fost un alt exemplu, că și în condițiile actuale impuse de perioada dificilă și delicată pe care o traversăm, se poate organiza un eveniment de înaltă ținută profesională.
La final, cei 70 de jurnaliști din 50 de țări s-au salutat prin intermediul tehnologiei cu gândul la o revenire la o viață normală, care înseamnă și posibilitatea reîntâlnirilor față în față.
Foto: Asociația Jurnaliștilor din Coreea
Autor: Octavia Galescu
RADOR – 22 aprilie