Patru avioane Typhoon din escadrila IX (B) au zburat către baza aeriană Mihail Kogălniceanu de pe coasta Mării Negre, unde vor desfășura misiunea consolidată a poliției aeriane (eAP) NATO pentru această vară. Misiunea sporește activitatea poliției aeriane efectuată de Forțele Aeriene Române ca parte a sistemului colectiv de apărare antiaeriană NATO.
Comandantul de aripă Lamping este ofițerul comandant al Ariei de Expediție 121; unitatea care a sosit în România înainte de avioanele Typhoons și care este responsabilă pentru operarea acestora. Ofițerul comandant a declarat: „Această desfășurare pre-planificată este cea mai recentă contribuție a RAF la Poliția Aeriană NATO. Ne-am întors în România pentru a ne asigura Aliații că Marea Britanie este pe deplin angajată să lucreze alături de partenerii noștri NATO cu scopul de a securiza cerul Alianței.
Această misiune defensivă a poliției aeriene în regiunea Mării Negre este foarte asemănătoare cu Alerta de Reacție Rapidă din Marea Britanie, astfel încât piloții și personalul de sprijin sunt operatori cu experiență în ceea ce privește activitatea Poliției Aeriene NATO. În ciuda circumstanțelor dificile cauzate de COVID-19, suntem bine pregătiți și gata să îndeplinim misiunea.”
Detașamentul Escadronului IX (B) este completat de personal aditional din cadrul Serviciului pentru a forma 121 EAW, care este alcătuit din aproximativ 180 de angajați ce vor fi bine echipați și instruiți în vederea îndeplinirii misiunii Poliției Aeriene NATO.
Detașamentul RAF este a treia defășurare de forte aeriene britanice din cadrul misiunii Poliției Aeriene NATO. În timpul misiunii, RAF va demonstra hotărârea colectivă și sprijinul NATO pentru Aliații noștri din est, dovedind totodată că Marea Britanie rămâne un membru NATO important și angajat în operațiunile NATO.
121 EAW a fost lansat pentru a îndeplini această importantă misiune NATO, în ciuda pandemiei COVID-19 și s-au depus diligențele necesare pentru a fi asigurată atât respectarea măsurilor de precauție impuse de Regatul Unit, cât și a celor din România.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați liderul escadronului Steve Priestnall (ofițerul responsabil pentru media și comunicare- la +40 732905425 steven.priestnall509@mod.gov.uk)
Pentru alte știri, imagini și videoclipuri despre Op BILOXI 2021, vă rugăm să accesați site-ul web și link-urile de socializare: www.raf.mod.uk www.ac.nato.int www.facebook.com/royalairforce www.facebook.com/raflossiemouth #60YearsAirPolicing
Note pentru editori:
• Operațiunea denumită în cod BILOXI, aeronava RAF Typhoon FGR4 de la Escadronul Numărul IX (Bomber) (Number IX(Bomber) Squadron) va efectua misiunea de poliție aeriană în scopul monitorizării spațiului aerian din jurul României pentru a demonstra angajamentul Marii Britanii față de NATO și pentru a garanta sprijinul aliaților săi din regiune.
• OP BILOXI este contribuția Regatului Unit la consolidarea poliției aeriene (NATO’s enhanced Air Policing– eAP) a NATO, care face parte din Măsurile de Asigurare NATO introduse pentru prima dată în 2014 după anexarea Crimeii de către Rusia. Cu această capacitate sporită, NATO a demonstrat partenerilor săi de pe flancul estic al Alianței angajamentul său de apărare și de descurajare (deterrence).
• Unul dintre rolurile NATO este de a păstra integritatea spațiului aerian al membrilor săi. Poliția aeriană NATO protejează siguranța spațiului aerian aliat și anul acesta se vor sărbători 60 de ani de la înființare. Marea Britanie a susținut în totalitate această misiune și obiectivele NATO; pentru a preveni conflictele, a ne proteja Aliații și a garanta menținerea păcii.
• La 1 aprilie 2006, au fost formate aripi aeriene expeditionare (EAW) la nouă dintre principalele baze de operare ale RAF. Fiecare EAW are propria identitate și este condusă de comandantul stației, susținut de echipa sa. Elementele de forță ale structurilor stației formează nucleul fiecărui EAW, consolidate de elemente ale unităților de asistență pentru serviciul de luptă aeriană (ACSSU) și întăririle individuale din întreaga RAF. Elementele de forță de zbor și de protecție a forței sunt atașate pentru a îndeplini cerințele fiecărei operațiuni. EAW-urile permit detașamentelor RAF să se antreneze ca unități coezive ale Forței Aeriene, care sunt pregătite și capabile să treacă rapid de la structurile pe timp de pace și să se desfășoare rapid în operațiuni în formule particularizate.
• Alături de aliații NATO, Marea Britanie oferă asistență de reacție rapidă (QRA) către flota proprie a avioanelor cu jet rapid ale Forțelor Aeriene Române. România este echipată cu MiG -21LanceR și cu avionul F-16 construit de către americani.
• Avioanele Typhoons care susțin Op BILOXI provin din Escadronul Numărul IX (Bomber) care are sediul la RAF Lossiemouth, una dintre cele două stații QRA din Marea Britanie și una dintre primele unități cu serviciu fix al Royal Flying Corps. Aeronavele care au zburat de la bază au inclus Spitfire XI, Phantom și Tornado GR1A.
Poliția aeriană îmbunătățită NATO (eAP)
• eAP face parte din măsurile de asigurare (AM) NATO introduse în 2014. La acea vreme, Alianța a început să implementeze aceste măsuri cu scopul de a arăta hotărârea colectivă a aliaților și de a demonstra natura defensivă a NATO.
• AM sunt concepute pentru a trimite un mesaj puternic și lipsit de ambiguitate publicului. AM sunt „noul normal” și demonstrează profunzimea strategică și amploarea geografică. Pentru a îmbunătăți AP în așa-numitele zone de implementare (IA), NATO a autorizat anumiți Aliați să furnizeze active Alianței care să completeze capacitățile Poliției Aeriane Baltice existente în nordul IA și, în paralel, să sporească capacitățile naționale de poliție aeriană în partea sudică a IA.
• Aliații au fost încurajați să pună la dispoziție forțe pentru a furniza aceste active suplimentare, sporind capacitatea AP. Aliații din Nord și-au augumentat misiunea în permanență a crescut continuu, iar în Sud s-au văzut implementări individuale ale Aliaților care sporeau activele ROU AF și respectiv BGR AF.
• Comandantul Suprem Aliat Europa (SACEUR) a delegat controlul operațional asupra tuturor activelor AP către COM AIRCOM; CAOC asigură controlul tactic al acestor active în zonele lor de poliție aeriană (APA).