A murit Milva, „roșcata” muzicii italiene

Milva, cântăreață celebră a muzicii italiene și mare actriță, a murit. Ilvia Maria Biolcati s-a stins din viață, vineri, la vârsta de 81 de ani în casa ei din Via Serbelloni, în centrul orașului Milano, unde locuia alături de secretara Edith și de fiica sa, Martina Corgnati, critic de artă. „Roșcata”, așa cum era numită pentru părul ei roșu ca focul, era bolnavă de mult timp.
S-a născut la Goro, pe 17 iulie 1939. În lunga sa carieră a trecut de la cântecul popular la teatrul lui Giorgio Strelher, interpretând hiturile lui Franco Battiato, Ennio Morricone, Astor Piazzolla, cântecele marilor compozitori greci, francezi și germani. În 2010, după ce a lansat cel de-al treilea album „Non conosco nessun Patrizio”, produs pentru ea de Franco Battiato, și-a anunțat retragerea de pe scena artistică, după jumătate de secol de carieră. „Consider că această combinație specială de capacități, versatilități și pasiune a fost cel mai prețios și mai memorabil cadou al meu pentru public și pentru muzica pe care am interpretat-o ​​și pentru asta vreau să fiu amintită. Astăzi, această combinație magică și dificilă poate că nu mai este accesibilă pentru mine: din acest motiv, având în vedere unele modificări bruște de tensiune, unele dureri sciatice foarte dureroase, unele probleme metabolice; și, mai presus de toate, având în vedere inevitabilele complicații pe care vârsta le aduce atât la corzile vocale, cât și la promptitudinea reflexelor, energia și capacitatea de rezistență și oboseală, am decis să abandonez definitiv scena și să fac un pas înapoi în direcția studioului de înregistrări, de unde încă pot continua să ofer o contribuție valoroasă și sofisticată”, spunea atunci „Pantera” din Goro.
Milva a fost o interpretă rafinată, cunoscută în toată lumea. A cântat și a jucat în nouă limbi, a interpretat Brecht în germană și tango-ul lui Piazzolla în spaniolă, a cântat în Japonia și în Coreea de Sud. În 2009 a fost numită Cavaler al Legiunii de Onoare în Franța, a primit o Cruce de Merit la Berlin. În 2018 a câștigat, de asemenea, Premiul pentru Carieră la Festivalul de la Berlin, unde a participat de 15 ori. Cu peste 80 de milioane de discuri vândute în întreaga lume, Milva rămâne artistul italian cu cel mai mare număr de albume realizate, peste 173 între studio, live și colecții.
Ministrul Culturii, Dario Franceschini, o amintește astfel: „Una dintre cele mai intense interprete ale cântecului italian. Vocea sa a stârnit emoții profunde de-a lungul unor generații întregi. O mare italiancă, o artistă care, plecată de pe pământul ei iubit, a călcat pe scenele internaționale, făcându-și succesul global și ducând departe numele țării sale. Adio panterei din Goro”.
Iva Zanicchi nu-și poate stăpâni lacrimile, vorbind despre moartea Milvei: „Când am fost îngrozitor de bolnavă în spital pentru Covid, în noiembrie 2020 mi-a trimis mesaje frumoase pe care nu le voi uita niciodată. Sunt întristată pentru că pleacă o persoană pe care am considerat-o prietenă, una dintre puținele din mediul muzical”. Zanicchi nu ascunde o anumită amărăciune cu privire la faptul că Milva fusese uitată în ultimii ani: „Uitată complet. În schimb, merita mult mai mult. Chiar și Premiul pentru Carieră primit la Sanremo a venit numai după o mulțime de presiuni din partea colegilor și a opiniei publice”.
https://www.lastampa.it/spettacoli/musica/2021/04/24/news/e-morta-milva-la-rossa-della-musica-italiana-1.40191904

Traducerea: Oana Avram/oavram