Modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență nu este deloc o catastrofă, așa cum au lăsat voci din opoziție să se înțeleagă, a spus ieri preşedintele Klaus Iohannis. El a explicat că ar fi vorba de o etapă normală în procesul de negociere cu responsabili de la Comisia Europeană și a adăugat că termenul de 30 aprilie, stabilit pentru finalizarea planului, este orientativ, nu ultimativ.
Klaus Iohannis: Comisia începe să recomande țărilor să lucreze la planuri bune, mai degrabă, decât să le termine într-o anumită zi, și noi vom lucra pe PNRR până când va fi suficient de bun ca să fie acceptat de Comisie; și, mai important, implementat de noi. Prima formă de Plan Național a fost discutat cu Comisia, cu comisari, cu directori generali, cu directori. Fiecare și-a făcut observațiile. Ministrul de resort s-a întors în țară cu observațiile acestea. Le vom analiza, vom corecta planul, iar vor exista discuții la Bruxelles și planul va merge înainte.
Realizator: Prima întâlnire a șefului statului cu responsabilii din Guvern care lucrează la acest plan este anunțată peste două zile. Are loc după ce Comisia Europeană a semnalat că nu ar fi de acord cu finanțarea din bani europeni a unor sisteme de irigații, pentru că această infrastructură nu ar avea legătură cu revenirea după pandemie. Sunt discuții intensse și în ceea ce oprivește infrastructura rutieră și feroviară, care pentru noi este de viață și de moarte, după cum s-a exprimat vicepremierul Dan Barna, coordonatorul echipei care realizează planul. Potrivit statisticilor oficiale, infrastructura de transport este unul dintre cele mai înapoiate capitole din dezvoltarea țării. Aproape o treime din totalul drumurilor sunt pietruite sau de pământ, iar în patru ani au fost făcuți doar 200 de km noi de autostradă. Declarația preşedintelui Iohannis vine și după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că România riscă să piartă 30 de miliarde de euro pentru că Guvernul nu ar fi înțeles că PNRR este pentru reforme. În plus, nu ar exista coordonare între cheltuielile din planul european și cel național pentru infrastructură, potrivit preşedintelui PSD. El a avertizat chiar că social-democrații ar putea intra în grevă parlamentară, dacă planul nu este prezentat în legislativ. Printre modificările pe care PSD le-ar introduce s-a afla ajutoare pentru IMM-urile afectate de pandemie, programe de perfecționare profesională continuă pentru toți cetățenii sau crearea unor centre medicale de proximitate./asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 aprilie