În contextul Zilei Veteranilor de Război, care este marcată pe 29 aprilie, Ministerul Apărării Naționale din România va oferi cadouri de Paști veteranilor din Republica Moldova, care vor ajunge la aceștia în zilele premergătoare Învierii, anunță Ambasada României în Republica Moldova, citată de IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al ambasadei, pe 29 aprilie sunt sărbătoriți cei care au stat de pază la hotarul patriei, pentru apărarea independenței, a suveranității, a integrității teritoriale și a intereselor României – veteranii de război. În contextul marcării acestei zile, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, însoțit de membrii Biroului Atașatului Apărării, au organizat un eveniment de comemorare și pioasă aducere aminte la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din localitatea Micleușeni, raionul Strășeni. Ambasadorul României a depus o coroană de flori la troița din incinta cimitirului, iar un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor români.
Potrivit comunicatului Ambasadei României, ziua de 29 aprilie amintește de data la care, în anul 1902, Regele Carol I a promulgat, la solicitarea supraviețuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenția Statelor Europene de la Geneva. Titlul de „veteran de război” a fost conferit în onoarea ostașilor care au luptat pentru independența României. Prin acesta, participanților la Războiul de Independență li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent și diferite înlesniri, în semn de recunoaștere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.
În Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din localitatea Micleușeni se odihnesc eroii Armatei Române. În acest cimitir, inaugurat în data de 17 iulie 1941, au fost înhumați, în morminte comune, peste 200 de militari români, majoritatea neidentificați. După retragerea armatei române din Basarabia, cimitirul a fost distrus de autoritățile sovietice. Totuși, comunitatea românească locală a marcat locul fostului cimitir, prin instalarea mai multor cruci creștine și a unui bloc de piatră inscripționat cu textul: „Aici sunt înhumați ostașii armatei române căzuți în vara 1941. Veșnică fie-le pomenirea“. În anul 2005, pe terenul fostului cimitir a fost amplasată o troiță, donată de Asociația „Ginta Latină“. Cimitirul a fost reconstruit, în forma sa actuală, de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor din România. Ceremonia de inaugurare a avut loc în data de 25 octombrie 2008, cu ocazia Zilei Armatei Române./csimion/schelaru
www.radiochisinau.md – 29 aprilie