Nici în Balcani depozitele de muniţii şi armament nu explodează de la sine. Procuratura generală bulgară a găsit dovezi care indică o intervenţie rusească. Şeful diplomaţiei ruse face tot posibilul pentru a decredibiliza acuzaţiile.
Procuratura bulgară susţine că există o legătură între cele patru explozii care au avut loc în perioada anilor 2011 – 2020, tentativa de otrăvire a comerciantului de armament Emilian Ghebrev şi prezenţa a şase cetăţeni ruşi în această perioadă în Bulgaria – scrie Deutsche Welle, citând Reuters. Cu ocazia celor patru explozii au fost distruse doar acele arme care erau destinate Ucrainei şi Georgiei. Procuratura generală are dovezi credibile în sensul că scopul distrugerilor a fost împiedicarea exportului în cele două ţări a armamentului. La fel, există dovezi şi despre faptul că între tentativa de asasinat a comerciantului de armament Emilian Ghebrev din anul 2015 şi explozia depozitelor de armament şi muniţie din Bulgaria şi Cehia există o legătură strânsă – a afirmat la conferinţa de presă a instituţiei, purtătorul de cuvânt, Siyka Mileva.
În perioada dintre anii 2011 – 2020 au avut loc patru explozii în depozitele unor fabrici de armament, unde erau stocate arme destinate lui Emilian Ghebrev. Atât comerciantul, fiul acestuia cât şi un angajat al său au fost otrăviți cu o substanţă necunoscută, după toate probabilităţile cu un insecticid. În anul 2020 justiţia din Bulgaria a condamnat trei cetăţeni ruşi în absenţa lor, unul dintre ei a apărut în Marea Britanie în legătură cu otrăvirea dublului agent Serghei Scripal şi a fiicei acestuia cu novicioc. Potrivit procuraturii toţi cei trei inculpaţi sunt lucrători ai serviciul secret al armatei ruse (GRU). Potrivit informațiilor venite din Sofia, în perioada în care s-au comis tentativele de asasinare şi distrugerile, şase cetăţeni ruşi erau prezenţi în Bulgaria, aceiași care au apărut şi în alte ţări europene în cadrul unor acţiuni similare, respectiv în cazul Skripal sau la explozia depozitului de muniţie de lângă localitatea Vrbětice din Cehia. (Autorităţile cehe au dovedit că persoanele implicate în explozia de lângă Vrbětice şi cele care au comis atentatul împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, erau aceleaşi.). Între anii 2011 – 2020 în mai multe fabrici de armament s-au produs explozii mai mari sau mai mici. Cauzele – cu excepţia celor patru explozii – au fost clarificate. Astăzi însă, este cunoscut deja faptul că acţiunile de sabotaj au legături între ele. Nici una dintre detonaţii nu s-a soldat cu pierderea de vieţi omeneşti, fiecare a fost comisă folosind acelaşi mod de operare, explozibilul a fost detonat de la distanţă – susţine procuratura generală.
În legătură cu explozia din Cehia, Bulgaria încă nu a expulzat niciun diplomat rus, dar în anii trecuţi a făcut acest gest de mai multe ori. Ultima dată în toamna anului trecut a fost expulzat din Bulgaria un diplomat rus cu acuzaţia de spionaj. În acel scandal de spionaj, inițial un singur diplomat a trebuit să plece din Sofia, după care au urmat încă patru şi un tehnician al ambasadei ruse.
Moscova consideră că acuzaţiile legate de explozia din Cehia sunt nefondate, iar valul de solidaritate internaţională cu guvernul ceh în cadrul căruia au fost expulzaţi zeci de diplomaţi ruşi din ţările europene este calificat ca isterie. Diplomaţia rusă se scuză susţinând că din cauza imperfecţiunilor reglementării privind depozitarea armamentului şi a muniţiilor din Uniunea Europeană, precum şi din cauza controlului superficial, se întâmplă accidente. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a somat UE să reexamineze problemele în legătură cu depozitele de armament aflate în proprietate privată. Şeful diplomaţiei ruse a spus că Uniunea Europeană trebuie să dea răspuns la întrebarea că ce face pentru a verifica dacă în ţările membre se respectă sau nu reglementările internaţionale privind comerţul cu arme. La fel, Rusia aşteaptă răspuns şi la întrebarea dacă întreprinzătorii privaţi au legătură cu depozitele de muniţii din Bulgaria şi Cehia – a declarat miercuri Serghei Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă. Referitor la anunţul Procuraturii Generale a Bulgariei, şeful diplomaţiei ruse a declarat că Bulgaria încearcă acum să surclaseze Cehia în a acuza Rusia. Acesta a adăugat: dacă lucrurile merg în această direcţie, atunci mai devreme sau mai târziu Rusia va fi acuzată şi de asasinarea moştenitorului tronului Franz Ferdinand de Habsburg şi pentru declanşarea Primului Război Mondial.
Cotidianul maghiar Népszava scrie că Rusia va publica în curând lista ţărilor neprietenoase faţă de Rusia. Potrivit informaţiilor ziarului apropiat Kremlinului, Izvestia pe această listă neagră vor figura zece ţări: Statele Unite, Polonia, Cehia, cele trei ţări baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), Marea Britanie, Ucraina şi Australia.
Székely Ervin, RADOR