EVENIMENTE INTERNE
– Guvern
* Instituția Prefectului – Municipiul București informează că, rata de incidență cumulată la 14 zile, în data de 2.05.2021, ora 10:03 este de 2,62/1000 de locuitori fapt pentru care, începând cu data de 3.05.2021, ora 00:00, se dispun următoarele măsuri pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia sau la data constatării încadrării la altă rată de incidență. Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a hotărât în ședința din 2 mai următoarele măsuri:
* Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22:00 – 5:00, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 4/1000 de locuitori, cu următoarele excepţii:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării;
- deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
- părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112. Pentru verificarea motivului deplasării, în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu/adeverința eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere.
Pentru verificarea deplasărilor în interes personal sunt obligate să prezinte declarația pe propria răspundere, completată în prealabil.
Pentru deplasarea către centrul de vaccinare, persoanele sunt obligate să prezinte dovada programării.
Pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Ramazanului, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în perioada 8 mai – 9 mai 2021, în intervalul orar 22:00 – 5:00.
Programul operatorilor economici care desfașoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, se poate desfășura în intervalul orar 5:00 – 21:00.
Prin excepție de la prevederile de mai sus, în intervalul orar 21:00 – 5:00 operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.
– Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent, este permisa în intervalul orar 6:00-22:00, fară a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.
- Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă în intervalul orar 6:00-22:00 fără a depăși 30% din capacitatea maximă.
- Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
- Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
- Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.
- Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spașiului, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loz, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
- Organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea spațiului.
- Este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.
- Este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice
– Cultură
* Muzeul Municipiului București transmite spectacolul online “Flori de Mai” – ora 18:30. Vor interpreta: Arlinda Morava – soprană, Mihaela Stanciu – soprană, Adriana Alexandru – mezzosoprană, Georgiana Diaconescu – pian și Gheorghe Constantinescu – clarinet, iar actrița Theodora Stanciu va recita poezii de sezon. Programul cuprinde lucrări celebre din creațiile universale. Spectacolul va fi difuzat pe paginile de Facebook: Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu și Casa Filipescu Cesianu. Printre partenerii media: Radio România Cultural
* Muzeul Național al Țăranului Român oferă publicului posibilitatea de vizionare în mediul online a unor filme din repertoriul Cinema Muzeul Ţăranului aflate în exploatare în ultimii ani, conform discuţiilor şi acordului cu distribuitorii acestora. Filmele pot fi vizionate pe întreg teritoriul României. Filmele propuse în acest program de proiecţii online sunt pentru întreaga familie: filme de animaţie, comedii, filme de ficţiune care să ne inspire să devenim mai buni, precum şi documentare, dar şi filme de artă premiate în marile festivaluri de film din lume ale unor autori cu o puternică viziune artistică. În fiecare seară, filmele vor fi disponibile pe platforma Eventbook, de la ora 19:00. Din program:
- „Eden”, regia Ágnes Kocsis, Ungaria, România | dramă. Distribuitor: Transilvania Film
* Teatrul „Stela Popescu” prezintă în cadrul Programului online „Pascale” (26 aprilie – 9 mai), Lecturi: De la postmodernism la ortodoxie, Dumitru Crudu în dialog cu părintele Savatie Baştovoi, în lectura actriţei Ana Maria Ivan – ora 20:00
* Brașov: Cvintetul vocal Anatoly, (format din Andrada Mureşan – alto, Gabriel Baciu – tenor I, Ciprian Cucu – tenor II, Ciprian Ţuţu – bariton, Marius Modiga – bas. Invitate, în cadrul acestui eveniment, vor fi soprana Anda Pop și pianista Lioara Frățilă), susține concertul online „Lumină din Lumină” – ora 18:30, pe canalul oficial de YouTube al Operei Brașov: https://www.youtube.com/watch?v=K3uEORaU15o. De asemenea, evenimentul va putea fi vizionat și pe pagina de Facebook. Eveniment organizat de Opera Braşov, Cvintetul vocal Anatoly şi Primăria Municipiului Braşov
– Sport
* Giurgiu: E programat un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Ligii I de fotbal: FCSB – FC CFR 1907 Cluj – ora 20:30, la Stadionul „Marin Anastasovici”
* Are loc al treilea meci al finalei Campionatului Naţional de hochei pe gheaţă:
- Miercurea Ciuc: SC Miercurea Ciuc – CSM Corona Braşov – ora 18:30, la Patinoarul „Vakar Lajos”
- finala mică – meciul trei: ACSH Gheorgheni – CSM Galaţi – ora 18:30