Industria turismului din Grecia este în plină perioadă de testare a funcționării în pandemie, după ce au fost ridicate mai multe restricții care blocau companiile Horeca; inclusiv începerea interdicției de circulație pe timp de noapte a fost mutată la ora 23:00, ceea ce le permite restaurantelor și barurilor să rămână deschise mai târziu. Autoritățile îndeamnă însă în continuare la precauție, după cum explică de la Atena, Michaela Lambrinidou.
Reporter: Grecia se pregătește să deschidă oficial sezonul turistic în condiții cât mai sigure împotriva COVID-19 şi autoritățile au hotărât relaxarea graduală a restricțiilor pentru a testa comportamentul populației, dar și a proceda la acțiuni corective. Deschiderea, ieri, a lanțului de catering, respectiv restaurante, taverne și baruri în aer liber putem spune că a fost un crash test pentru felul în care va fi gestionată situația pandemiei, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic și, cu siguranță, ziua de ieri a fost una deosebită pentru populația Greciei, după șase luni de carantină, având în vedere că o mare parte a vieții sociale și economice din Grecia o reprezintă această ramură economică tipic grecească. Lumea a inundat la refuz localurile, cofetăriile și tavernele, chiar dacă a trebuit să aplice strict protocoalele sanitare impuse. De ieri, interzicerea circulației începe de la orele 23:00 și nu 21:00. Cafe, baruri şi taverne pot avea program de la 5:00 dimineaţa până la 23:00, iar intenţia autorităţilor de resort este o prelungire graduală a programului până la lansarea sezonului turistic, în luna mai şi, în plus, se permit și deplasările intermunicipale. În această stare de libertate parțială, operatorii economici din sectorul alimentației publice au o serie de obligații privind protecția clienților în spațiile în care aceștia au acces. Astfel, personalul din sectorul alimentației publice trebuie să se autotesteze de două ori pe săptămână. Testele sunt gratuite, dar obligatorii. Se prevede un număr maxim de șase persoane la o masă, o distanță minimă de un metru și jumătate între mese și, firește, numai în aer liber, se interzice consumul de produse stând în picioare, iar pe mese există dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienților. Autoritățile elene de resort, observând acest val de superoptimism care domină, odată cu reluarea activităților economice, deschiderea cateringului, a deplasărilor, adunărilor sociale și a turismului, care, în combinație cu campania de vaccinare, au creat o stare de euforie, recomandă populației, dar mai ales vizitatorilor, să nu uite și să nu ignore faptul că pandemia este încă aici, chiar dacă numărul zilnic al infectărilor scade, iar datele epidemiologice reflectă un oarecare declin al pandemiei în Europa. În alte zone ale planetei sunt încă focare active de pandemie și de aceea trebuie să le luăm în considerare chiar și în perioada vacanței./csimion/gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 mai