Comisia Europeană a primit o scrisoare de la procuratura bulgară, care semnalează „presiuni politice fără precedent din partea partidelor reprezentate în cea de-a 45-a Adunare Naţională de la Sofia”, prin încetarea activităţii unor organe ale justiţiei, în special tribunalul şi procuratura specializate. Scrisoarea a fost trimisă, de asemenea, preşedintelui Parlamentului European, Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) şi Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia).
Comisia Europeană a fost informată şi despre recentele propuneri legislative pe care le monitorizează în contextul raportului privind statul de drept.
Reprezentanţii Comisiei subliniază că este important ca evenimentele din Bulgaria să nu inverseze cursul progresului identificat în ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare din anul 2019, precum şi să se finalizeze punerea în practică a recomandărilor. De asemenea, este amintit faptul că prin intermediul mecanismului au fost remarcate angajamentele asumate de guvernul bulgar pentru a garanta continuarea cooperării cu organele Consiliului Europei în vederea soluţionării tuturor deficienţelor cu privire la cadrul legal anticorupţie şi eficientizarea investigaţiilor penale.
„Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia, deoarece acest lucru este extrem de important în contextul viitorului raport privind statul de drept”, se precizează în răspunsul Comisiei Europene. Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat că monitorizarea Bulgariei continuă./ddaniela/ilapadat
(www.bnr.bg – 11 mai)