Peste 110 gospodării din judeţul Satu Mare au fost inundate

Peste 110 gospodării din judeţul Satu Mare au fost inundate, zeci de familii au fost evacuate, iar mai multe căi de acces au fost afectate, în urma precipitaţiilor abundente, care au dus la revărsarea apelor. Cu puţin timp în urmă a expirat codul roşu de inundaţii, pe râul Maria, afluent al Crasnei. Echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-au aflat pe teren în ultimele ore. A urmărit situaţia corespondentul Radio România Actualități, Sergiu Podină:
Reporter: Potrivit Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, în localitatea Rătești din județul Satu Mare au intervenit doi ofițeri și 16 subofițeri, cu două motopompe remorcabile, o autospecială de primă intervenție și comandă și un autocamion de intervenție, aici 60 gospodării fiind inundate. De la fața locului au fost evacuate și relocate în Căminul Cultural peste 100 de persoane, adulți și copii. Totodată, 250 de metri din Drumul European E81 este afectat. La fața locului se află prefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamaș, împreună cu inspectorul șef al ISU Satu Mare. Din fericire, nu sunt pierderi de vieți omenești. O altă intervenție a avut loc în localitatea Hurezul Mare din județul Satu Mare, unde au fost inundate 49 de gospodării, o anexă gospodărească a fost dărâmată, iar 300 de oi sunt izolate la o fermă. De asemenea, în localitatea Socond din județul Satu Mare, la o fermă, sunt aproximativ 100 de oi moarte și 1.000 izolate, iar căile de acces către satul Bolba, respectiv Stâna, pe Drumul Județean 196A, este blocat de ape. Acțiunile de intervenție pentru limitarea efectelor inundațiilor sunt în plină desfășurare și la această oră.

De altfel, autorităţile din vestul ţării monitorizează cu atenţie cursurile de apă. Mai este în vigoare, încă o oră, o avertizare cod portocaliu de viituri pe Someş şi Crasna, în timp ce Someşul Mare şi Vişeul, de pe raza judeţelor Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, sunt sub cod galben de inundaţii./rjurubita/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 13 mai