De la sumbru la strălucitor – secretele unei iluminări perfecte
Ziua Internaţională a Luminii, sărbătorită din 2018, în fiecare an la data de 16 mai, reprezintă o iniţiativă globală ce aduce în prim plan aprecierea continuă pentru lumină şi rolul pe care îl joacă în ştiinţă, cultură şi artă, educaţie şi dezvoltarea durabilă, precum şi în domenii ca medicina, comunicaţiile, energia și, am îndrăzni să spunem, și amenajări interioare. Ziua de 16 mai a fost aleasă pentru a marca prima operaţiune de succes a laserului realizat de fizicianul şi inginerul Theodore Maiman, în 1960. Această descoperire reprezintă exemplul perfect de inovaţie ştiinţifică care a adus beneficii revoluţionare pentru societate în comunicaţii, sănătate şi alte domenii, notează sursa citată anterior.
La 19 septembrie 2016, Comitetul executiv al UNESCO a adoptat o rezoluţie pentru susţinerea Zilei Internaţionale a Luminii, în sesiunea cu numărul 200, care a avut loc la sediul UNESCO din Paris. Rezoluţia a fost înaintată Comitetului de state precum Ghana, Mexic, Noua Zeelandă şi Federaţia Rusă, iar o decizie favorabilă a fost luată împreună cu încă 15 co-sponsori din: Argentina, Republica Dominicană, Ecuador, Egipt, Iran, Liban, Malaezia, Maroc, Nicaragua, Serbia, Nigeria, Paraguay, Qatar, Vietnam şi Uganda. Rezoluţia a fost adoptată la a 39-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO, la 7 noiembrie 2017. Cu această ocazie, încă 12 state s-au mai alăturat cauzei: Columbia, Republica Cehă, Republica Democrată Congo, Finlanda, Coasta de Fildeş, Kenya, Madagascar, Africa de Sud, Sudan, Suedia, Togo şi Zimbabwe.
Principalele obiective ale Zilei Internaţionale a Luminii sunt îmbunătăţirea înţelegerii publice asupra modului în care lumina şi tehnologiile bazate pe lumină influenţează vieţile de zi
cu zi şi sunt esenţiale pentru dezvoltarea societăţii globale; sublinierea şi explicarea legăturii strânse dintre lumină, cultură şi artă, prin consolidarea rolului tehnologiei optice pentru păstrarea patrimoniului cultural; sublinierea importanţei cercetării de bază în ştiinţa fundamentală a luminii, nevoia de investiţii în tehnologiile bazate pe lumină pentru dezvoltarea noilor aplicaţii şi necesitatea promovării carierelor în ştiinţă şi inginerie la nivel global; promovarea importanţei tehnologiei de iluminat şi a nevoii de acces la infrastructura de energie şi iluminat în dezvoltarea durabilă şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în lumea în curs de dezvoltare; creşterea gradului de conştientizare privind modul în care tehnologia şi designul pot juca un rol important în atingerea unei eficienţe energetice crescute, în particular prin limitarea risipei de energie, şi în reducerea poluării luminoase.
Însuși directorul UNESCO, Audrey Azoulay, aminteşte că: „Lumina simbolizează viaţa şi vine deasupra tuturor celorlalte aspiraţii. Lumina vine prima; lumina ne permite să vedem lumea. Natura sa esenţială face din lumină o preocupare centrală pentru toate civilizaţiile”. Cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Luminii în 2019, Audrey Azoulay a transmis: „De la naşterea universului până la crearea tuturor tipurilor de noi tehnologii, de la raze X până la unde radio, în domenii diverse precum medicina, agricultura, energia, optica şi nenumărate altele, lumina a conturat şi continuă să contureze lumea noastră. Prin înţelegerea luminii, suntem capabili să îndeplinim cel mai important progres ştiinţific şi tehnologic. Toate beneficiile naturale şi utilizările ştiinţifice şi tehnologice fac ca lumina să fie o parte esenţială a vieţii de zi cu zi a societăţilor noastre”.
Atunci când dorim să ne amenajăm casa, mulţi dintre noi petrec zile întregi până se decid asupra alegerii unei canapele perfecte, a culorii pentru pereţi, a amplasării mobilei în camera de zi, uitând aproape cu desăvârşire importanţa unei iluminări perfecte şi faptul că, prin utilizarea diferitelor tipuri de iluminat pot crea o atmosferă mult mai primitoare şi mai îmbietoare. Iluminatul trebuie să aibă partea lui de includere atât în funcţionalitatea, cât şi în aspectul camerei, fiind un element-cheie de arhitectură și design în orice spațiu de locuit, poate și pentru faptul că induce o anumită stare de intimitate.
Un sistem de iluminat adecvat oricărei încăperi trebuie să aibă mai multe tipuri de lumină, stabilite la diferite niveluri, care împreună să desăvârşească spațiul, făcându-l mai cald și mai atractiv. Ținând cont de faptul că tendințele în home design nu apar și dispar atât de repede pe cât evoluează „industria” accesoriilor, avem de-a face, în prezent, cu o multitudine de opțiuni „orbitoare” disponibile pe piață care pot caracteriza perfect o anumită perioadă de timp sau un anumit stil de interior, fiind muuuult mai prietenoase cu mediul decât cele demodate sau învechite. Cu toate aceste opțiuni existente, găsirea unor surse perfecte de iluminare poate fi mult mai ușor de spus decât de făcut. V-aţi întrebat probabil de nenumărate ori care sunt dimensiunile corecte ale unei surse de lumină artificială, cum să o instalaţi, cât de jos poate sau trebuie să atârne şi dacă va fi prea intensă pentru o anumită porţiune a camerei. Şi este adevărat, achiziţionarea unor corpuri de iluminat potrivite poate fi o experiență copleșitoare și frustrantă, care vă poate cufunda şi mai abitir în „întuneric”. O lumină prea puternică sau prea slabă vă poate chiar crea probleme de sănătate, de la dureri de cap la afecţiuni oculare, aşadar, alegerea cu atenţie a iluminatului potrivit a devenit astăzi o exigență. Vestea bună este că, dacă daţi unui spațiu vechi o nouă înfăţişare sau faceţi ultimele retușuri în cazul unuia nou, există câteva trucuri simple, care pot face ca şi cel mai trist şi sumbru interior să strălucească.
Fie că achiziționați o casă nouă, fie că vindeți una deja existentă, sau pur și simplu doriți să revigorați atmosfera actualei locuințe, iluminatul joacă unul dintre cele mai importante roluri în completarea stilului. Specialiștii susțin chiar că „iluminatul este bijuteria casei”, ceea ce înseamnă că aveți toate șansele să aduceți o îmbunătățire semnificativă valorii domiciliului prin mici modificări, cum ar fi instalarea unor corpuri de iluminat originale. Noile corpuri de iluminat oferă o modalitate excelentă de a reîmprospăta decorul, de a revigora starea de spirit și de a insufla viață unui spațiu anost. În ultimii anii au apărut o multitudine de tendințe creative în privința corpurilor de iluminat, 2021 nefăcând altceva decât să le ducă mai departe (dar și să le actualizeze), prin noi desene, modele, forme, culori, variind de la high-style la high-tech, de la eficiente energetic la elegante, armonioase și pline de bun gust, de la retro-radioase la futurist-perfecte. Înainte de a trece pragul unui magazin de specialitate, va trebui să vă stabiliţi în primul rând bugetul, să veniţi pregătiți cu o serie de informații despre stilul pe care doriţi să-l abordaţi şi, nu în ultimul rând, să faceţi câteva măsurători rapide înainte de a ieşi pe uşă.
Secretele unei iluminări perfecte – Noțiuni introductive
O regulă pentru iluminat în arhitectura de interior este ca în fiecare cameră să existe 3 surse diferite de lumină artificială. O greşeală făcută de mulţi este alegerea unei singure surse prea puternice de lumină, ca de exemplu, corpul central de pe plafon cu foarte multe becuri, lucru care dezechilibrează, dându-ne pe parcursul timpului, o stare de disconfort şi oboseală. Pe lângă lampa centrală, în camerele în care se desfăşoară activităţi, gen citit, scris, trebuie să existe alte 2 surse de lumină artificială diferite (lămpi cu picior, veioze, scafe de lumină, spoturi, benzi cu led-uri).
* Cum puteţi obține iluminarea corectă într-o cameră? – N-o să vă vină să credeţi, dar există o formulă şi pentru calcularea intensităţii luminii într-un spaţiu determinat. Şi chiar nu este grea deloc. Singurul incovenient este că va trebui să „traduceţi” metri în picioare, având în vedere că este o formulă cu origini americane, iar metri noştri europeni, pur și simplu, nu se pretează la această combinație magică de cifre. Aşadar, dacă aveţi o încăpere de, să presupunem, 3.5 m lăţime şi 5 m lungime formula ar fi: 11.4ft (3.5 m) x 16.4ft (5 m) x 1.5 = 280.44W (cu toate că lumina produsă de un bec se măsoară, de fapt, în lumeni). Prin urmare, o lustră cu cinci becuri de 60W va asigura suficientă lumină pentru camera respectivă. Pentru o mai mare „cantitate” de lumină concentrată pe o suprafaţă de lucru, cum ar fi bucătăria, pur și simplu multiplicaţi dimensiunile încăperii cu 2,5.
* Care este mărimea optimă a unei lustre sau a unui candelabru? – Ar fi bine să aveţi întotdeauna în vedere faptul că între partea de jos a candelabrului sau lustrei şi podea ar trebui să fie cel puțin 2 m. Într-o încăpere foarte mare puteţi adăuga fără reţineri şi alte corpuri de iluminat. Pentru a determina lățimea candelabrului (lustrei), de această dată, adunaţi dimensiunile camerei, păstrând aceleaşi referințe de peste Ocean. Astfel, aceeaşi cameră de 11.4ft + 16.4ft = 27.8 (inch, atenţie!). Prin urmare, diametrul candelabrului ar trebui să fie undeva pe la 70 de cm (după ce am transformat inch în cm). Poate fi destul de dificil să tot transformaţi picioarele în metri sau inch în cm, dar efortul depus va fi răsplătit pe măsură. În camera de zi, cel mai bine ar fi să alegeţi un candelabru cu un diametru egal cu o jumătate din lățimea mesei de sufragerie. De asemenea, rețineți că partea de jos a candelabrului ar trebui să fie cu cel puțin 75 cm deasupra mesei.
* Când aveţi nevoie de surse de iluminat portabile? – Pe lângă faptul că vă puteţi folosi de veioze, lămpi sau lampadare, căci despre ele vorbim, pentru a ilumina un punct de interes, luminile portabile pot oferi lumină suplimentară pentru activităţi ca citit, teme și hobby-uri sau în orice altă situaţie în care este nevoie de un dispozitiv în plus. Dacă utilizați o lampă de podea, marginea de jos a abajurului ar trebui să fie la o distanţă de aproximativ 1 m față de podea. Lămpile de birou ar trebui să fie la o înălţime de 40 cm deasupra zonei de lucru.
* Ce becuri trebuie să utilizaţi?
– Becuri Edison – inspirate de design original creat de Thomas Edison, acestea au un filament vizibil și o strălucire rustică. Relativ ieftine și cu putere mică, sunt utile mai ales atunci când becul lămpii este expus.
– Becuri LED – Tehnologia LED (light-emitting diode) nu este atât de răspândită precum cea a becurilor clasice, însă a început să devină principalul instrument de iluminare folosit în diferite scopuri.
– Becuri economice (fluorescente) sau CFL – reprezintă o alternativă destul de eficientă pentru becurile incandescente, majoritatea dintre acestea fiind construite sub forma unui tub curbat sau pliat, astfel încât să se poată folosi cu succes în locul celor clasice, tradiționale. În comparație cu un bec incandescent, pentru a genera aceeași putere și doză de lumină, cel ecomonic va utiliza până la 1/3 sau 1/5 din energia electrică necesară. Din punctul de vedere al funcționării, becurile economice utilizează atomii de mercur până în punctul în care aceștia să iradieze lumina ultravioletă, ce urmează a fi transformată, mai apoi, în lumină vizibilă (lumina obișnuită de care o persoană are nevoie). Un bec fluorescent va emana o lumină diferită de un bec standard, fiind mult mai caldă.
– Becuri cu halogen – Sunt cele mai asemănătoare cu becurile incandescente, din punctul de vedere al compoziției și al structurii, diferența fiind că în bulbul de sticlă acestea conțin, pe lângă celelalte gaze necesare arderii, și halogen.
– Becuri cu lumină caldă vs. becuri cu lumina rece – Un alt criteriu esențial de selecție ține de tipul de lumină și căldură emanată de un bec. Aceasta poate fi rece sau caldă, în funcție de tipologia becului, de structura și compoziția acestuia. De asemenea, căldura unui bec determină tipul de iluminare. Un bec trece prin diferite stadii de căldură, din momentul în care este pus în funcțiune și până ajunge să se „încălzească”, pentru a funcționa la cel mai înalt standard. Contrar aparențelor, lumina caldă (galbenă) este redată într-un stadiu incipient, iar pe masura ce temperatura unui bec crește, acesta difuzează o lumină graduală, albă și albastră.
- Becurile cu lumină caldă – sunt potrivite în special pentru a crea o atmosfera mai intimă, transmițând o stare de liniște și relaxare.
- Becurile cu lumină rece – sunt potrivite pentru activitățile intelectuale (scris, citit) și pentru acele momente în care aveți nevoie de o capacitate maximă de funcționare. Lumina albă, rece este cea mai indicată, întrucât stimulează nivelul de concentrare, nu obosește ochii și ajută la distingerea detaliilor, așa cum se întâmplă în cazul zilei, când mare parte a luminii este cea naturală.
- Becuri argintii – un bec metalic înmoaie lumina generală, acestea fiind o soluție excelentă mai ales în cazul în care nu există un variator de lumină.
- Becuri roz-deschis – emit o strălucire superbă, roz. Perfecte pentru iluminatul ambiental în camera de zi, sala de mese sau în dormitor. În privinţa candelabrelor, pentru un plus de farmec, schimbaţi becurile obişnuite cu unele în formă de flacără.
– Pentru a evita surprizele, este util totuşi să înțelegem şi modul în care va arăta noul sistem de iluminat. Dacă ați schimbat recent becurile dvs. incandescente cu unele fluorescente compacte, probabil aţi observat că lumina este mai albă, iar calitatea cu totul diferită. Indiferent de cum vă place lumina, caldă sau rece, ați auzit, probabil, că temperatura de culoare este măsurată în grade Kelvin (K). O temperatură de culoare redusă creează un efect cald, primitor (predominant de culoare galbenă), iar o temperatură ridicată creează un efect rece, energizant (de culoare albastră). Temperaturile de culoare pentru un sistem de iluminat al casei depind de efectul pe care doriți să-l realizaţi:
- 2.700 K: mai puţin cald, similar cu lumina palidă a lumânărilor
- 2.900 K – 3.200 K: cald
- 3.500 K: neutru
- 4.000 K: rece – de aici începe mimarea luminii naturale, aceasta devenind mai rece, în funcție de ora din zi. (Oricât de surprinzător poate părea, lumina pe care noi o percepem de la soare este una rece.)
- 5000 K: foarte rece
* Când trebuie să folosiți variatoare pentru intensitatea luminii (dimmere)? – Vă pot deveni cele mai bune prietene când vine vorba de iluminare, pentru că acestea vă permit să reglați cu un efort minim starea de spirit a unei camere. Schimbarea întrerupătoarelor clasice cu dimmere este una destul de uşoară şi necostisitoare. Un sfat: Variatoarele nu sunt numai pentru sursa generală de lumină, ci şi pentru lămpi sau pendule. Şi veţi face şi economie!
* Exploataţi la maximum lumina naturală – Pentru camerele folosite în principal pe timpul zilei, lumina naturală poate fi cea mai adecvată și primitoare sursă. Nu ezitaţi chiar să luați în considerare sursele de lumină pasive şi verificaţi dacă puteţi mări ferestrele deja existente sau adăuga altele noi. Folosiţi ferestre şi uşi mari, din tavan până în podea, dar şi storuri opace, care să vă lase să filtraţi doar câtă lumină doriţi.
– O cameră aşezată în emisfera nordică va fi un real candidat la necesitatea amplificării luminii naturale, şi are nevoie poate chiar şi în timpul zilei de o sursă artificială. Fiecare dispunere oferă o iluminare unică. Drept urmare, încercaţi să adăugați, dacă este posibil, ferestre pe fața sudică a casei pentru a obține beneficii maxime de la lumina naturală.
– Când veţi decide să introduceţi într-o cameră oglinzi, cum ar fi cele de perete, veţi constata că aţi făcut cea mai înţeleaptă alegere, întrucât reflectă și amplifică lumina naturală. Puneţi o oglindă vizavi de orice fereastră disponibilă, mai ales dacă este o cameră întunecată. Nu contează cât de mică este fereastra, suprafaţa reflectorizantă a oglinzii îşi va face treaba oricum. Oglinzile poziţionate pe părțile laterale ale ferestrei maximizează, de asemenea, efectul luminii naturale.
– Într-o cameră cu o fereastră mică, vopseaua albă amplifică lumina naturală. Interesaţi-vă, atunci când o cumpăraţi, de puterea de reflexie a luminii, de cât de multă lumină absoarbe şi cât de multă reflectă (culorile deschise mai mult reflectă, iar cele închise mai mult absorb lumina naturală). Şi nu uitaţi să întrebaţi de nivelul de luciu – mai mult luciu egal mai multă putere de reflexie.
* Țineți cont de vârstă, personalitate și sensibilități – Pe măsură ce îmbătrânim, putem deveni mai sensibili la lumină, dar, în acelaşi timp să avem nevoie de ea înzecit pentru a ne permite să vedem detalii mai fine. Veiozele sunt esențiale în acest caz.
– Unele persoane sunt sensibile la lumină dintr-o mulţime de alte motive cum ar fi migrenele, culoarea ochilor, medicamentele. Chiar şi unele afecţiuni medicale ca epilepsiile sau meningitele, care pot provoca o aversiune, o hipersensibilitate la lumină, numită în termeni de specialitate fotofobie. În acest caz folosiți variatoare de lumină pentru toate corpurile de iluminat din casă. Mai important chiar, creaţi diferite zone de iluminare, astfel încât să o puteți stinge sursele de lumină din cea pe care nu o folosiţi.
– Un spațiu plin de lumină oferă bucurie și energie, pentru alții un spaţiu de tip peșteră având mai degrabă acest efect. Este vorba despre găsirea zonei personale de confort în privinţa iluminării ambientale.
– Utilizați câteva lumini plasate strategic pentru a adăuga personalitate. Gândiți dincolo de şabloane și dezvoltaţi un plan de iluminat, fiţi atenţi la caracteristicile camerei, la geometria şi forma ei. De culoare, materiale și finisaje depinde dacă o cameră este luminoasă și aerisită sau întunecată şi capricioasă. Sistemele de iluminat folosite pot spori sau afecta aceste elemente.
Secretele unei iluminări perfecte – Tipuri de surse și de iluminat pentru fiecare cameră
În mod normal, în fiecare cameră ar trebui să existe o combinație între surse de lumină, la diferite niveluri, pentru a crea o ambianță măgulitoare, și o sursă potrivită fiecărei activităţi desfăşurate în acel spaţiu.
Camera de zi
Livingul are nevoie de o lumină agreabilă, care să corespundă mai multor tipuri de activităţi:
– Iluminatul general – asigurat de o plafonieră sau de diverse scafe de lumină din plafon, care creează impresia de spaţiu mult mai înalt, sau de o lustră;
– Spoturi direcţionate spre canapea sau spre fotolii pentru a asigura un iluminat adecvat pentru lectură (lumina poate proveni şi de la câteva lampadare cu picior);
– Lumina plasată în spatele televizorului, prin care se diminuează considerabil contrastul;
– Diverse surse de lumină colorată care să scoată în evidenţă obiectele pe care doriţi să puneţi accentul;
– Pentru spaţiul de servit masa folosiți un candelabru sau o lustră decorativă deasupra mesei, limitând puterea totală la 100 W;
– În alte părţi ale camerei, puteţi face uz de o iluminare indirectă, relaxantă şi flatantă, dând spațiului o strălucire subtilă cu două lămpi mici aşezate pe o comodă sau cu spoturi potrivite pe unul dintre pereţi.
Bucătăria
Concentrați-vă pe corpuri de iluminat cu variatoare pentru momentele în care gătiţi, și adăugaţi surse mai mici pentru a ilumina suprafeţele de lucru. Folosiţi lustre suspendate, lumini sub partea de sus a dulapului, sau o lampă de birou mai mare (pe care o țineţi departe de chiuvetă, bineînţeles). Bucătăria are nevoie, mai mult decât toate celelalte încăperi, de un iluminat funcţional care să poată fi modificat în funcţie de nevoi. Pentru spatii precum bucataria (sau cel putin perimetrul dedicat actiunilor culinare), baia sau biroul foloseste o lumina rece, care sa iti permita sa desfasori actiunile importante cu si mai multa indemanare si concentrare.
– Iluminatul general va veni din plafon;
– Tuburile fluorescente amplasate sub dulapurile suspendate asigură un iluminat omogen pe o suprafaţă mare;
– Lumina spoturilor amplasate deasupra uşilor dulapurilor suspendate pune în valoare mobilierul;
– Lumina din interiorul vitrinelor (când dulapurile suspendate au şi sticlă) vor completa decorul;
– Luaţi în calcul dimensiunile bucătăriei – Dacă sunteţi norocoşii stăpâni ai unei bucătării spaţioase, puteţi încastra în tavan mai multe corpuri de iluminat pentru a obţine o distribuţie uniformă a luminii pentru blat, montând în dulapurile suspendate spoturi cu halogen, tuburi cu neon sau leduri. O altă variantă o reprezintă spoturile, care trebuie însă montate mai aproape unele de altele, pentru ca lumina rezultată să fie uniformă. Avantajul principal al iluminării blatului de lucru este acela că sunt eliminate umbrele, din cauza cărora se pot produce multe accidente;
– Bucătăria este şi locul unde se întâlnesc toţi membrii familiei, astfel că zona are nevoie de un iluminat care să poată fi modificat în funcţie de nevoi. O idee în acest sens este crearea senzaţiei de straturi de lumină, care să permită desfăşurarea mai multor tipuri de activităţi sau pentru ambianţă. Nu ar fi rău să alegeţi un dispozitiv pentru reglarea luminozităţii, creând astfel o atmosferă romantică sau una veselă.
– De reţinut este faptul că în bucătărie nu se recomandă folosirea luminii foarte reci – albăstruie dar nici a luminii foarte calde – portocalie. Trebuie deci, aleasă o lumină albă, neutră.
Dormitorul
Aici, obiectivul principal este de a crea o atmosferă intimă şi confortabilă, iar acest lucru se obţine prin veioze, spoturi şi lămpi mici de noptiere. Lumina de la sporturi nu ar trebui să cadă direct pe pat, ci mai degrabă spre zona de dressing, iar pentru veioze sau lămpi puteţi folosi becuri colorate de putere mică, asemănătoare lumânărilor. La rândul lor, lămpile de noptieră, dacă sunt folosite şi la citit, trebuie să fie la circa 50 cm deasupra nivelului patului. Dacă noptiera este foarte joasă sau prea înaltă, atunci ar fi bine să alegeţi nişte veioze care să compenseze. Pentru incaperi precum dormitorul sau livingul poti utiliza o lumina calda, ambientala, mai ales ca aceste spatii sunt dedicate relaxarii, destinderii si petrecerii timpului liber.
– Iluminatul general poate fi obţinut cu ajutorul spoturilor încastrate în plafon;
– Sursele de lumină orientabile – o veioză pe noptieră asigură lumina necesară lecturii sau un spot fixat pe peretele din spatele patului;
– Iluminatul tablourilor, al obiectelor decorative, reduce contrastul dintre umbră şi lumină.
Camera copiiilor
Pentru camera copiiilor, siguranţa trebuie să fie cuvântul de bază. Lampa de perete este mult mai indicată decât o lampă aşezată pe o masă, care ar putea să cadă şi să se spargă. Ar fi bine să alegeţi lămpi cu componente ce conţin marca CE pentru siguranţă, robuste şi pe cât posibil, incasabile. Totodată, NU sunt recomandate abajururile din materiale plastice care pot provoca inhalaţii nocive, odată cu creşterea temperaturii becului. În schimb, prezenţa lămpilor crepusculare mereu aprinse este atât sigură, cât şi o încântare pentru copii.
– În camera copilului trebuie acordată o mare atenţie sistemului de iluminat artificial, întrucât copiii desfăşoară cele mai multe activităţi în camerele lor: studiu, joacă, somn, citit etc. De aceea, camera copilului, trebuie să fie corect iluminată prin: lumina centrală de pe plafon, lumina separată pentru zona de studiu (veioză mobilă sau lampă cu picior), o lumină indirectă (scafă de lumină) pentru uitatul la televizor sau joacă. Această lumină indirectă poate fi prevăzută cu un regulator de intensitate, astfel încât să rămână aprinsă şi pe timpul nopţii dacă este nevoie.
Baia
În baie, schema de iluminare trebuie, de asemenea, planificată în funcţie de locul în care amplasaţi obiectele sanitare. Includeţi aici cel puţin două surse de lumină pe circuite separate: iluminat punctual deasupra şi în jurul oglinzii, având în vedere că utilizaţi cel mai frecvent această zonă, şi iluminat ambiental pentru restul spaţiului.
– Cele mai multe băi au doar un corp de iluminat deasupra oglinzii. Problema este că astfel montată, sursa de lumină aruncă umbre în jos pe faţă, accentuând grav unele defecte. Dacă doriți să vă vedeți „adevărata” faţă, aveţi nevoie şi de câte o sursă pentru fiecare parte a feței. Păstraţi dispozitivul de iluminat de deasupra oglinzii, dar adăugaţi mici luminiţe, ca spoturile sau aplicele speciale de baie, de exemplu, pe fiecare parte a oglinzii. Cea mai bună modalitate pentru aplicarea machiajului este ca lumina să vină din lateral, o pereche de aplice moderne care să flancheze laturile oglinzii fiind ideală. Pentru machiaj veți avea nevoie de 60 – 80W de lumină. Deci, un bec de 40W în fiecare din spoturi sau trei – patru becuri de 25W vor funcționa tocmai bine.
– O lumină de plafon vă ajută să completați umbrele de pe faţă şi să luminaţi complet camera.
– Într-un spațiu mai mare, ar putea fi nevoie şi de o lumină direcţionată spre duș.
– Iluminatul suplimentar (deasupra căzii de baie, în dulapurile încastrate sau chiar în pardoseală) are rolul de a crea o atmosferă misterioasă sau romantică.
– Cele mai recomandate corpuri de iluminat sunt spoturile speciale, rezistente la umiditate. Aici trebuie să ţineţi cont de factorul de protecţie la umiditate al fiecărui corp de iluminat, care nu trebuie să fie mai mic de IP40.
Holul de acces
Fiind mai mult un spaţiu de circulaţie, puteţi folosi o aplică cu mai multe becuri, care să asigure un iluminat adecvat, sau spoturi orientabile montate în plafon, care să „curgă” pe un perete, putând pune în valoare tablouri, obiecte sau rafturi. Ar trebui să existe o sursă de lumină la fiecare 2.5 – 3 m. Folosiţi corpuri încastrate sau semi-încastrate în funcție de înălțimea tavanului.
– Pentru holuri şi spaţiile de trecere, pentru a rupe monotonia sau a adăuga câteva accente puteţi folosi nişte corpuri de iluminat cu un design special, sau scafe de lumină dacă acest lucru este permis de înălţimea plafonului.
Biroul
Aici, iluminatul general poate fi completat cu ajutorul unui lampadar, care poate fi poziţionat în apropierea mesei sau a fotoliului. Desigur, din birou nu ar trebui să lipsească nici lampa de birou. Este bine ca acesta să beneficieze de un iluminat general nu foarte puternic, pentru a nu fi supărător, dar suficient, difuzat de o plafonieră.
– Lumina de lucru direcţionată trebuie să cadă adecvat pe birou sau tastatura calculatorului. Lămpile de lucru trebuie să fie coborâte până la 40 cm deasupra acestuia.
– Pentru lectură utilizați un bec de 40 – 60W. Pentru a preveni umbrele, lampa trebuie să fie îndreptată direct spre paginile cărţii. O lampă cu o nuanţă opacă taie din umbre.
– În ceea ce priveşte utilizarea calculatorului, pentru a preveni oboseala ochilor, păstrați o lumină nu mai puternică decât cea a ecranului. Cei 60W ai lămpii de birou, completaţi de o lumină moale, ambientală (de plafon sau de perete) vor face minuni.
– Pentru zona de birou poate fi folosită o veioză sau 3 spoturi amplasate în plafon, iar pentru zona de servit masa, un pendul deasupra mesei.
Debarale/spații de depozitare
Nu este lipsită de importanţă nici iluminarea corectă a unei debarale sau a spaţiilor de depozitare. O lumină generală bună poate fi de mare ajutor, atunci când căutăm ceva în compartimentele din planul secundar. Puteţi folosi însă şi tuburi fluorescente sau spoturi, cu condiţia ca acestea să fie amplasate sub dulapurile suspendate sau sub fiecare grup de poliţe.
Tipuri de surse de iluminat
* Plafoniere – Aceste dispozitive parcă îmbrățișează tavanul unei încăperi. În baie sau bucătărie iluminarea generală este esenţială, în celelate zone din casă pot lumina, însă, prea dur.
* Pendule sau lustre suspendate – Aceste lumini atârnate pot da culori fermecătoare, desfătătoare unei încăperi, dar sunt insuficiente în cele mai multe spații. Termenul se aplică oricărui dispozitiv suspendat de un lanț sau un cablu, inclusiv candelabrelor. Cel mai indicat este să fie folosite deasupra meselor sau în camere cu tavane înalte.
* Spoturi – Încorporate sau încastrate în tavan, sunt surse elegante, discrete și ideale pentru tavane joase. Când vine vorba de dimensiune, cele mici, de aproximativ 3 cm în diametru, sunt mai chic. Luminile încastrate direcţionale pot fi orientate spre un anumit loc. Iluminatul în formă de spoturi se poate aplica atât pe tavan cât şi, într-o formă mai intimă, în spatele unui perete fals sau chiar a unor rafturi.
* Lumini reglabile – Acestea pot fi agățate oriunde doriți şi apoi dirijate spre o zonă specifică (de accentuare a unui obiect de artă, de exemplu).
* Plasate strategic, pe birou sau pe podea, lămpile oferă o mare sursă de iluminat pentru zonele de relaxare. Cu cele de birou puteţi desfăşura o anumită activitate, iar veiozele, asigură o vizibilitate excelentă, fără a ocupa prea mult spațiu. Alegeţi un model care să arate bine chiar şi când lampa nu este folosită. Principalul lor avantaj este că pot fi mutate oriunde doriţi.
* Şi aplicele fixate pe perete pot intensifica lumina din cameră; cele cu variante reglabile sunt o soluţie modernă şi practică.
* Iluminatul tip LED este o opţiune modernă pentru un design contemporan. Este o variantă practică, întrucât are o durată de viaţă îndelungată. Marele inconvenient este că se pot încălzi destul de mult şi provocă accidente; apelaţi la un specialist pentru sfaturi suplimentare şi cele mai bune modele. Lăsaţi gusturile personale să vă ghideze și în acest caz. Dacă sunteţi atraşi de culori bogate, calde, sau casa este amenajată în stil tradiţional, rustic, iluminatul care imită incandescentul sau chiar pe cel de la lumina lumânărilor este de preferat. O locuinţă modernă sau contemporană, însă, ar putea arăta mai bine cu o temperatură de culoare rece. Experții în domeniu se bazează pe un set de tehnici pentru a îmbunătăţi aspectul și funcționalitatea iluminatului, fără să treacă totuşi cu vederea elementele de bază.
* Iluminatul încastrat în plafon sau perete este o soluţie la rezolvarea insuficienţei luminii naturale. Scopul este ca spoturile folosite să creeze un con de lumină comună pe podea, fără să lase pete mai întunecate sau zone unde să nu pătrundă deloc lumina. Înălțimea tavanului va determina întotdeauna plasarea spoturilor. Puteţi folosi un astfel de sistem încastrat în toate camerele, mai mult sau mai puţin luminoase. Nu ocoliţi becurile MR16 cu halogen!
Dimensiunea și plasarea
* Veiozele de pe noptiere – Având în vedere că sunt ideale mai ales pentru lectură, lumina difuzată va trebui să cadă un pic sub linia ochilor, sau la aproximativ 40 – 45 cm mai sus de pat. O lampă de masă funcţionează cel mai bine la 65 – 70 cm de bază.
* Lustre tip pendulă pentru bucătărie – Acestea ar trebui clar să nu atingă capul celui mai înalt membru al familiei și să nu obstrucționeze vederea.
* Candelabrul de sufragerie – Optaţi pentru un dispozitiv de o jumătate până la trei sferturi din lățimea mesei.
* Neonul din baie – Spoturile sau aplicele montate pe fiecare parte a oglinzii (între 80 şi 90 cm sau un pic mai jos de nivelul ochilor) sunt ideale pentru a arunca o iluminare adecvată peste față.
Tipuri de iluminat
* Iluminatul de accent – Când doriți să evidențiați anumite caracteristici în camera de zi, cum ar fi un şemineu, pereți dispuşi în fel şi chip sau un tablou favorit, puteţi miza pe iluminarea de accent. Încastrate, reglabile sau îndreptate spre puncte de interes lumina scoate în evidenţă obiectele, punând accent pe acestea. Accentul adaugă o variație plăcută de luminozitate, îţi atrage imediat atenţia și subliniază o anumită caracteristică arhitecturală. Ca o curiozitate, iluminatul de accent furnizează de aproximativ cinci ori mai mult lumină pe un punct de interes decât lumina generală.
* Iluminatul ambiental – De la candelabre elegante, lustre suspendate, aplice şi plafoniere la lampadare şi lămpi portabile, toate pot oferi ambianţa care imprimă o strălucire duioasă camerei de zi. Acest tip de iluminat nu afectează calitatea generală a luminii în cameră, ba chiar tinde să fie cel mai des folosit, caz în care, dacă doriți, puteţi utiliza soluții eficiente energetic, cu variatoare sau comenzi cu două sau trei căi.
* Iluminatul decorativ – Când doriți să creați un punct de interes, adăugaţi strălucire camerei de zi prin folosirea lămpilor, lustrelor suspendate sau candelabrelor, care creează o lumină decorativă, adaugă confort și intimitate și personalizează un spațiu. Gândiţi-vă la aceste obiecte ca la o pereche de cercei sau o broşă care întregesc o ţinută de seară.
* Iluminatul în funcţie de activităţi – Indiferent de ceea ce doriţi să faceţi, să citiți o carte, să scrieţi sau să studiaţi la birou, iluminatul în funcţie de activiăţi vă ajută să le puneţi pe toate în practică. Această lumină vie şi directă poate fi un lampadar cu un braț oscilant lângă un scaun confortabil, sau o lampă de birou poziţionată în aşa fel încât îndeletnicirea dvs. de moment să fie una cât mai plăcută. Acestea nu sunt lumini pe care să le întrebuinţaţi în mod frecvent, ci ar trebui să constituie doar surse de energie electrică pentru diferite preocupări.
Secretele unei iluminări perfecte – Tendințe
* Chic industrial actualizat – Una dintre tendințele în iluminat este cât mai multe lămpi „industrial modernizate”, adică, un aspect inspirat dintr-un vechi depozit de mărfuri cu un strop de rafinament adăugat. Uitați-vă după corpuri de iluminat industrial moderne și oferiți astfel spațiului tonuri bogate și metale alternative. Nu vă fie teamă să investiți în tendința industrială, întrucât va fi valabilă muuuult timp de acum încolo. Tendința industrială câștigă din ce în ce mai mult teren, poate și pentru faptul că majoritatea caselor încorporează elemente electrice într-un design vintage. Caracteristicile industriale fac o pereche ideală cu interioarele rustice, ajutând la „încălzirea” acestui stil de design extrem de popular și la menținerea unui mediu primitor. Pentru iluminat, corpurile care includ accente de oțel, butoane, benzi, cleme, curele și metale mixte sunt ideale pentru fenomenul industrial.
* Metale maleabile – O altă tendință actuală este lampa-pendulă maleabilă sau candelabrul. Pentru că nevoile de iluminare ale fiecărui client sunt diferite, retailerii moderni și-au extins colecțiile de iluminat maleabil, în scopul de a oferi „o lampă care poate fi adaptată la nevoile spațiale”. Cuprul, bronzul și alama au avut zilele lor de glorie în anii ’80, iar acum s-au întors cu forțe înzecite. Finisajele metalice calde reflectă o strălucire stinsă, care redeșteaptă instantaneu amintiri despre cămin și locul pe care-l numim „acasă”, lucru care le face irezistibile. Acest nou val de finisaje mai poate avea un mare avantaj – acela că tonurile lor bogate adaugă o notă rafinată oricărui tip de interior. Apuse sunt zilele în care aveam voie să folosim doar un singur tip de metal în toată casa, sau într-o singură cameră – nu vă fie teamă să amestecați și să potriviți tonurile metalice preferate.
* Culori personalizate – Reprezentanții unor firme de desing interior de lux estimează că oamenii vor fi din ce în ce mai mult în căutarea unor elemente personalizate în ceea ce privește forma și, cel mai important, calitatea luminii. Lămpile de cristal, de exemplu, au acum capacitatea de a-și schimba culoarea luminii – de la un alb funcțional la o culoare mai caldă, pentru o stare de spirit mai specială. Dar, culoarea iluminatului personalizat nu se oprește la lumina caldă sau rece. Un spectru de culori suplimentare este de multe ori o parte a pachetului.
* „Lumini” geometrice – Previziunile arată astfel: elementele geometrice sunt una dintre cele mai fierbinți tendințe de iluminat în acest moment. Recomandarea este să le păstrați simple: „Cu toate că obiectele de iluminat geometrice invocă o estetică de tip minimalist, ele nu sunt doar pentru interioarele moderne și contemporane. Cheia pentru versatilitatea lor este simplitatea totală”. Definite prin linii curate, materiale clare și forme fațetate, corpurile de iluminat geometrice adaugă un nou unghi superb mediilor tradiționale și eclectice. Tendința geometrică este o opțiune grozavă dacă sunteți în căutarea unui spațiu cu o atmosferă modernă sau chiar cu una de pe la mijlocul secolului.
* Natură sugestivă – Pentru anul acesta, specialiștii au prevăzut că una dintre următoarele tendințe va fi iluminatul „infuzat cu aluzii din natură: în forme organice, culori naturale și cu motive ca muguri, frunze și plante”. Iluminatul inspirat din natură domolește senzația de spațiu rece, contemporan sau gol prin adăugarea de linii mai moi și mai delicate și un sentiment organic.
* Accente artizanale – Elementele realizate manual imprimă autenticitate bucătăriilor, băilor, dormitoarelor, și chiar birourilor (de acasă). O tendință de design extrem de populară este de a combina materiale reciclate și accente de epocă cu nuanțe moderne pentru un look proaspăt și cu totul nou. Această tendință se traduce prin iluminarea cu obiecte care prezintă finisaje pictate, sticlă sau oglinzi antice, ornamente moderne sau forme arcuite și îndoite.
* Elemente supradimensionate – Preferințele pentru case mari și luxoase reclamă adesea necesitatea pentru corpuri de iluminat supradimensionate, care să umple spațiile verticale sau orizontale extinse. Așadar, candelabrele spectaculoase sau pendulele de dimensiuni apreciabile trebuie valorificate pentru a crea un display generos și orbitor în camerele foarte spațioase. Indiferent dacă sunt împodobite cu cristale, drapate cu lănțișoare sau cu finisaje metalice sclipitoare, candelabrele au puterea de a insufla lux, opulență și naturalețe oricărui spațiu.
* Inovație retro – Ne aflăm pe o undă de șoc în privința mobilierului, textilelor, culorilor și corpurilor de iluminat care predominau anii ’50, ’60 și ’70 și care indică, pentru tot mai mulți proprietari, nostalgie și „vremuri mai simple”. Sticla multicoloră, storurile din țesături, accentele de alamă și formele tradiționale cunosc o revenire impresionantă în designul corpurilor de iluminat.
* Elemente eco – Diodele emițătoare de lumină, cuoscute sub numele de scenă „LED-uri”, au și ele partea lor de glorie anul acesta, și asta pentru că producătorii se chinuiesc să găsească mereu noi modalități de a încorpora această tehnologie de economisire a energiei în home design. Mai mult de-atât, Departamentul de Energie al SUA prognozează că LED-urile vor atinge pragul de 75% din totalul vânzărilor de becuri până în anul 2030. Becurile cu LED sunt de 6-7 ori mai eficiente decât cele convenționale și pot dura de până la 25 de ori mai mult, ceea ce le face o alegere excelentă pentru bucătării, băi și alte spații care necesită iluminat de activitate. Cu scalabilitatea lor (proprietate a unui sistem, a unei rețele sau a unui proces care arată capacitatea acelui sistem de a suporta corect un volum mai mare de încărcare, sau de a permite mărirea sau extinderea sa), acestea sunt, de asemenea, un supliment inteligent pentru iluminatul de sub dulapurile superioare și în locurile greu de accesat.
* Lămpi suspendate – Inspirate de stiluri variind de la vintage chic la ultra-modern, pendulele sau lămpile suspendate au puterea de a înviora și anima aproape fiecare cameră din casă. Indiferent dacă sunt aranjate în configurații unice sau grupate, aceste lumini atârnate sunt versatile, creează o vie declarație vizuală și oferă o iluminare ambientală sau de accent extrem de atrăgătoare.
Corpurile de iluminat nu mai sunt folosite doar pentru a răspândi lumină, ci sunt instalate cu scopul de a fi observate, ba chiar de a ieși în evidență. Acest lucru include piese îndrăznețe, mari și pline de personalitate. În prezent, există o gamă extrem de largă de stiluri din care puteți alege, de la candelabre strălucitoare realizate din cristale, până la grupuri de globuri suflate manual sau pendule cu tambur din metal. Aşa cum vă amenajaţi casa din punct de vedere decorativ într-un stil distinct, ar fi bine să priviţi şi corpurile de iluminat din aceeaşi perspectivă. Aceasta nu înseamnă că toate corpurile de iluminat din casă trebuie să epateze sau să fie în acelaşi stil, dar nici nu ar fi recomandat să se respingă. Armonizaţi stilul lămpilor şi al veiozelor cu cel al abajururilor suspendate şi al lustrelor. Ţineţi cont de destinaţia şi de culoarea predominantă a încăperilor. Şi ca un ultim sfat, puteţi chiar transforma un corp de iluminat într-un obiect de decor de maxim interes.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.apartmenttherapy.com/10-tips-to-improve-your-lighti-94943
https://www.purewow.com/home/secrets-to-home-lighting-from-designers
https://www.bhg.com/home-improvement/lighting/planning/how-to-improve-lighting/
https://www.agerpres.ro/documentare/2020/05/16/ziua-internationala-a-luminii-unesco–506051
http://freshome.com/lighting-trends
http://www.bellacor.com/blog/new-year-new-look-5-interior-lighting-trends-for-a-brighter/