Bucureşti, 18 mai 2021 – Organizația Salvați Copiii România, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a organizat, marți, o dezbatere complexă, privind protecția socială a copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, un fenomen social al României postdecembriste.
La finalul anului 2020, 75.136 de copii aveau cel puțin un părinte plecat să muncească în alte țări, arată statisticile oficiale[1], care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Dintre aceștia, 22.662 aveau ambii părinţi plecaţi peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susţinător este plecat.
Evenimentul face parte din seria celor care marchează 30 de ani de la ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile copilului de către România şi de la înființarea Salvaţi Copiii, reprezentând o continuare a demersurilor pe care organizația le-a desfășurat în mod constant în ultimii ani pentru îmbunătățirea situației acestor copii, în cadrul unor parteneriate solide cu Administrația Prezidențială, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, reprezentat prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Ministerul Educației și autoritățile publice de la nivel local.
La conferință au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, ai Cancelariei Prim-Ministrului, autorităţilor centrale, ambasadelor, instituțiilor locale cu responsabilități în domeniile asistenței sociale, protecției copilului, educației, justiţiei juvenile etc., ai organizațiilor neguvernamentale, precum și mass-media.
”1 din 3 copii cu părinți care muncesc în străinătate este lipsit de îngrijirea părintească, prin plecarea fie a unicului părinte susținător, fie a ambilor. Peste această realitate tristă se suprapune o alta, care ne arată că fenomenul plecării părinților este cel mai crescut în județele cele mai sărace ale României. Este clar că schimbarea politicilor publice, în sensul orientării lor pe sprijinirea reală a persoanelor vulnerabile, nu mai poate să întârzie. Singura cale prin care putem să îi ajutăm este să venim cu servicii sociale integrate, pentru că mulți dintre acești copii au nevoie să fie sprijiniți nu doar psihologic, ci îndrumați să își găsească o cale în viață, au nevoie de suport psihologic, consiliere educațională, mai târziu de consiliere pentru ocupare, dar și de servicii medicale și sociale. Trebuie să ieșim din modul actual de a face asistență socială din complezență, nu pentru a ajuta oamenii să iasă din starea de sărăcie. Schimbarea paradigmei actuale este posibilă prin parteneriate cu societatea civilă, prin creșterea numărului de profesioniști din asistență socială și prin accesarea responsabilă a fondurilor europene pe care România le are la dispoziție și în acest scop.”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.
Conform analizei realizate de Salvaţi Copiii la începutul lunii mai 2021, pe un eşantion de 700 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate dintre beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei, 4% au părinţii plecaţi de mai putin de un an, 32% de o perioadă între un an şi trei ani, 37% de o perioadă între patru şi șase ani, 18% între șapte și nouă ani, iar 9% de peste 10 ani.
În ceea ce priveşte frecvenţa reîntoarcerilor, dacă anterior pandemiei 12% dintre părinţi se reîntorceau o dată la doi ani sau mai rar, 32% o dată pe an, 29% de două ori pe an, doar 20% de trei ori pe an sau mai mult, iar în cazul a 7% a fost menţionată o altă situaţie (majoritatea situaţiilor descrise fiind de fapt referitoare la ruperea legăturii cu copiii din ţară), începând din martie 2020, pentru 46% dintre părinţi frecvenţa reîntoarcerilor a fost mai scăzută, iar pentru alţi 46% dintre ei frecvenţa reîntoarcerilor a rămas aceeaşi.
În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării părinţilor plecaţi cu copiii, cu 26% dintre copii părinţii comunică zilnic, cu 34% de două / trei ori pe săptămână, cu 23% dintre ei săptămânal, cu 4% o dată la două săptămâni, cu 5% lunar, cu 3% mai rar decât lunar, iar cu 5% deloc. În cazul a 52% dintre copii comunicarea este telefonică, pentru 19% dintre ei este realizată cu ajutorul calculatorului sau tabletei (prin aplicaţii precum skype, messenger etc.), iar pentru 24% dintre ei prin ambele forme.
„Perioada pandemiei a accentuat dificultățile emoţionale, sociale şi educaționale cu care se confruntă copiii rămași acasă, dar şi anxietatea resimțită de părinții aflați la distanță şi problemele de comunicare cu copiii. Totodată, persoanele în grija cărora au rămas copiii, rude sau părinți, la rândul lor, întâmpină mari dificultăți în creșterea copiilor, gestionarea situațiilor problematice ivite și prevenirea înstrăinării și izolării sociale a copiilor. Este un fenomen social major, de care trebuie să fim conștienți”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Organizația Salvaţi Copiii România lansează o campanie publică de informare şi conştientizare cu privire la efectele negative pe care plecarea părinţilor le poate avea asupra dezvoltării copiilor şi importanţa comunicării părinţilor aflaţi la distanţă cu copiii de acasă, cu promovare media şi online a materialelor de informare şi distribuirea acestora în instituţii relevante din ţară şi din străinătate şi punând la dispoziţia părinţilor şi persoanelor în grija cărora rămân copiii linia telefonică 0800.070.040[2], 031.405.30.72[3], site-ul www.copiisinguriacasa.ro şi webinarii informative. Campania își dorește să ajungă la peste 900.000 de persoane, părinți din străinătate, părinți, copii, persoanele în grija cărora au rămas copiii, specialiști și publicul larg din România.
De asemenea, Salvați Copiii îşi va extinde zonele de intervenţie în demersurile pentru protecția copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate în încă 5 judeţe pe lângă cele incluse anterior în program, rețeaua de servicii a organizaţiei urmând să includă 18 judeţe – Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Vaslui, Vrancea, Vâlcea, Timiș, Tulcea -, și municipiul București. În 2021-2023, vor fi sprijiniţi 8.200 de persoane: copii și aparținători.
Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați în străinătate
Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii şi 6.850 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 124.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.
Persoană de contact: Anca Stamin, Coordonator Programe Organizația Salvați Copiii, anca.stamin@salvaticopiii.ro, tel. – 0745.039.084
Despre Organizația Salvați Copiii:
De 31 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 2.570.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.
[1] Date valabile pentru 31 decembrie 2020, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, http://andpdca.gov.ro.
[2] Oferit de DIGI. Apelabil gratuit pe teritoriul României, din orice rețea de telefonie fixă şi mobilă.
[3] Apelabil cu tarif normal din afara teritoriului României.
RADOR – 18 mai