30 de ani de învățământ jurnalistic – conferința științifică a FJSC a început

RADOR (20 mai) – Provocările noilor realități post-comuniste în domenii specializate, cum sunt jurnalismul și comunicarea, sunt abordate începând de joi, 20 mai, de specialiști din 13 țări, reuniți de Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.
Peste 120 de profesori și cercetători în domeniul jurnalismului și comunicării participă la conferința regională „30 de ani de învățământ jurnalistic și de comunicare în fostele țări comuniste din estul Europei. De la cucerirea libertății de exprimare la comunicarea digitală”, care se desfășoară între 20 și 21 mai a.c., în format online, și care este organizată de Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București (FJSC), în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova, Departamentul de Comunicare și Jurnalism a Universității din Niš (Serbia) și Facultatea de Jurnalism și Comunicare de Masă a Universității „St. Kliment Ohridski” din Sofia (Bulgaria). Profesorii și cercetătorii participanți provin din Albania, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia de Nord, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Moldova, Serbia, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ungaria și România.
Participanții provin din 25 de universități, centre de cercetare (precum Academia Română și European Institute for Commercial Communications Education – Edcom) și organizații profesionale internaționale (precum International Advertising Association IAA – România).
Lucrările conferinței abordează teme legate de învățământul de jurnalism și comunicare din ultimii 30 de ani și analizează evoluțiile profesionale din sfera comunicării publice. Printre temele abordate se regăsesc și cele dedicate comunicării în pandemie, influenței fenomenului fake news asupra publicului, relației dintre media și curentele populiste. 
La panelul introductiv, rectorul Universității București, Marian Preda, a subliniat rolul important al învățământului de profil, iar decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, conf. univ. dr Antonio Momoc, a detaliat rolul esențial pe care presa și comunicarea îl joacă într-un stat democratic. 
Lucrările conferinței continuă astăzi în nouă paneluri specializate, dintre care enumerăm Istoria învățământului jurnalistic și domenii de graniță, Comunicare politică în era digitală, Comunicare și provocări etice, în limbile română și engleză.(Carmen Ionescu)