Deturnarea, la Minsk, a unui avion în care călătorea Roman Protasevici, un jurnalist adversar al regimului din Belarus, a scandalizat întreaga lume și a captat atenția presei internaționale. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la o anchetă independentă în cazul incidentului aviatic tulburător din Belarus, titrează Reuters, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat o anchetă internațională, iar ambasadorii NATO se întâlnesc marţi, pentru a discuta despre incident, adaugă El Mundo. Uniți în indignare, liderii europeni promit sancțiuni împotriva Belarusului, scrie Bloomberg. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a asigurat că incidentul nu va rămâne fără consecințe, notează La Libre Belgique. La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la sosirea la summit-ul UE de la Bruxelles al șefilor de stat și de guvern, că pachetul de investiții al UE pentru Minsk, în valoare de 3 miliarde de euro, va rămâne înghețat până când Belarus va deveni un stat democratic, citează Tass. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a alăturat liderilor europeni, condamnând operațiunea de la Minsk, completează The Washington Times. Este o operațiune uluitoare, care demonstrează că, grație sprijinului președintelui rus Vladimir Putin, președintele belarus Alexandr Lukașenko este gata de orice pentru a suprima disidența, notează The New York Times, iar The Washington Post crede că vor exista consecințe juridice ale acestui act. Considerând că este o problemă internă a Minskului, Rusia, principalul aliat al Belarusului, a îndemnat Occidentul să se abțină de la standarde duble și să evalueze situația fără emoții, menționează Tass.
Pe frontul pandemiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că, dacă vaccinurile ar fi fost distribuite în mod echitabil, toţi angajaţii sistemului sanitar şi vârstnicii din lumea întreagă ar fi trebuit să fie deja vaccinaţi anti-Covid-19 și a făcut apel la suplimentarea dozelor livrate ţărilor sărace ale lumii, relatează The Guardian. Accesul celor mai vulnerabile țări la vaccinuri, solidaritatea internațională și prevenirea viitoarelor pandemii au fost în centrul recentului summit global pentru sănătate de la Roma, derulat în ajunul celei de-a 74-a Adunări Mondiale a Sănătății, care se desfășoară între 24 mai și 1 iunie, având pe agendă reforma Organizației Mondiale a Sănătății și capacitatea sa de a coordona răspunsul la crizele globale de sănătate și de a preveni viitoarele epidemii, consemnează La Libre Belgique și punctează că UE a anunțat că va furniza 100 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 celor mai sărace țări. Rezervele de vaccinuri anti-Covid-19 încep să depășească cererea în estul UE, acest fenomen putând îngrijora statele membre vestice, ai căror cetățeni sunt reticenți la inoculare, atenționează Bloomberg. Dacă vrea să aibă succes în diplomația vaccinurilor, UE ar trebui să ia în considerare dezvoltarea unei politici pe termen mai lung pentru a-și ajuta vecinii, opinează El Confidencial.
Se confruntă Europa cu un moment de grație economică? întreabă Courrier International. Revenirea economiei europene este pe drumul cel bun după pandemie și blocaje, estimează Financial Times. Perspectivele economice din Europa se îmbunătățesc treptat și ne putem aștepta la o revenire destul de puternică în a doua jumătate a anului 2021, la fel și în 2022, a declarat vicepreședintele Comisiei UE, Valdis Dombrovskis, la reuniunea informală Ecofin de la Lisabona, citează RaiNews. Redresarea economică în Europa este în curs și chiar dacă există variații între țări, până la sfârșitul anului 2022 toate statele membre vor reveni la nivelurile PIB-ului de dinaintea pandemiei, a asigurat oficialul european citat de RaiNews.
Recent, la Vatican, Papa Francisc a primit vizita președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, având ca teme de discuţie pandemia, migranții și Orientul Mijlociu, notează La Stampa. Suveranul Pontif și Ursula von der Leyen s-au concentrat pe tema dezvoltării umane și sociale a continentului, în special în perspectiva Conferinței privind viitorul Europei, precizează ziarul italian. Totodată, într-un interviu pentru Vatican News – Radio Vatican, Ursula von der Leyen a elogiat demersurile Papei în ceea ce privește ocrotirea mediului și a evidențiat importanța rădăcinilor creștine ale Europei în fața provocărilor actuale.
Cristina Zaharia, RADOR