Începând cu luna aprilie a anului 2019 în Israel s-au organizat nu mai puţin de patru alegeri anticipate, fără ca o forţă politică să reuşească să obţină o majoritate parlamentară stabilă. De pe urma aceastei situaţii a profitat prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care de 12 ani îndeplineşte această funcţie, şi părea că tot acesta va rămâne în fruntea guvernului interimar dacă forţele politice rămân la fel de divizate ca până acum. Duminică seara însă imaginea statică a politicii israeliene s-a schimbat.
Naftali Bennett, preşedintele partidului Yamina (Dreapta), a anunţat într-un discurs televizat că se alătură coaliţiei anti-Netanyahu, care a coagulat partide de centru stânga şi centriste. Astfel, această coaliţie de partide poate să obţină majoritatea parlamentară – scrie The Guardian. Naftali Bennett a fost şeful de cabinet al lui Benjamin Netanyahu şi de trei ori ministru în cabinetele conduse de acesta, însă relaţia dintre cei doi s-a deteriorat, Bennett a părăsit Blocul Likud al premierului, creându-și propriul său partid, Yamina. Între Netanyahu şi Bennett se pare că divergenţele nu sunt de natură politică sau ideologică, ci personale. Bennett a fost martor la modul în care Netanyahu şi-a sacrificat rând pe rând aliaţii şi partenerii de coaliţie, pentru ca el să poată rămâne la putere. De aceea – aşa cum am scris – în luna aprilie Naftali Bennett a început negocierile cu Yair Lapid, preşedintele partidului de centru stânga Yes Atid (Există Viitor) pentru formarea unui guvern de uniune naţională. Scopul principal al acestui guvern ar fi adoptarea bugetului de stat şi eliminarea lui Netanyahu din viaţa politică israeliană. Knesset-ul (parlamentul israelian) are 120 de locuri. În acest legislativ Yamina are doar şase mandate, însă exact atât cât coaliţia are nevoie pentru a vota guvernul.
Anunţul a fost făcut, dar acest lucru nu înseamnă că Netanyahu va pierde în mod sigur funcţia de prim-ministru. Acest lucru îl vom afla abia miercuri, când expiră termenul pentru prezentarea de către Yair Lapid a programului noului guvern şi lista membrilor executivului. „Vă anunţ astăzi, că voi lucra cu toată puterea mea să creez un guvern de uniune naţională împreună cu Yair Lapid, conducătorul partidului Yes Atid. Ori va fi un guvern de uniune naţională, ori urmează alegeri anticipate pentru a cincea oară” – a declarat Bennett, făcând trimitere la cele patru alegeri anticipate eşuate.
Guvernul de uniune naţională ar fi o coaliţie foarte eterogenă. Practic singura platformă comună a partidelor care alcătuiesc coaliţia este dorinţa de a încheia perioada de incertitudine politică şi de a-l elimina pe Netanyahu de la putere. O altă prioritate a coaliţiei este repornirea economiei după pandemia de coronavirus, având în vedere că în Israel – datorită vaccinărilor în masă – marea majoritate a restricţiilor au fost ridicate.
Potrivit înţelegerilor dintre parteneri, în guvernul de uniune naţională prim-miniştrii ar îndeplini funcţia timp de un an, astfel ca fiecare preşedinte din partidele componente să ajungă la putere.
Dar ca să nu fie nimic sigur până miercuri, Netanyahu a reacţionat la anunţul făcut de Bennett şi i-a propus acestuia să renunţe temporar la conducerea guvernului, în favoarea colegului său de partid Gideon Saar, lui Saar i-ar urma Bennett în fotoliul de prim-ministru, după care din nou ar veni Netanyahu la conducerea executivului – scrie Reuters. Tonul ofertei lui Netanyahu însă a trădat că îl priveşte pe Bennett nu ca pe un potenţial partener, ci ca pe un adversar, dar – desigur – nu putem şti ce fel de jocuri de culise se desfăşoară în aceste ore la Ierusalim. Netanyahu l-a acuzat pe Bennett că a făcut din nou o întoarcere de 180 de grade alăturându-i-se lui Lapid și ducându-i astfel pe votanţii de dreapta în tabăra stângii. De altfel, actualul premier a calificat guvernul de uniune naţională, ca un guvern de stânga. „Nimeni nu l-ar fi votat pe Bennett, dacă ştia că ce o să facă” – spunea Netanyahu. În opinia acestuia, Bennett nu va crea un guvern de uniune naţională, ci un guvern slab, care dăunează Israelului. Surse ale televiziunii Canal 12 au declarat că negocierile dintre Lapid şi Bennett au ajuns într-o fază avansată încă de la începutul lunii şi au fost întrerupte doar de conflictul sângeros dintre palestinieni şi evrei. După semnarea armistiţiului din 21 mai însă s-au reluat discuţiile şi viziunea unui guvern de uniune naţională este solidă.
Székely Ervin, RADOR