2021. június 8

Klaus Iohannis: Románia és Izrael kiváltságos, stratégiai jellegű kapcsolatot ápol

Románia és Izrael kiváltságos, stratégiai jellegű kapcsolatot ápol, hangsúlyozta Klaus Iohannis román államelnök Reuven Rivlin izraeli elnökkel tartott bukaresti sajtónyilatkozatában, hozzáfűzve, hogy Románia – amely minta ország az emlékezet megörzésére irányuló kezdeményezések és az antiszemitizmus leküzdése tekintetében – úgy véli, hogy mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak joguk van arra, hogy békében és biztonságban éljenek. „Méltattam a közel-keleti kvartett munkájának felújítását és üdvözöltem az Egyesült Államok részvételét, az Európai Unióval és a térségbeli arab országokkal együtt, a békefolyamat felújítását szolgáló kedvező keret megteremtésében”, fűzte hozzá Klaus Iohannis. Reuven Rivlin izraeli elnök a maga részéről kihangsúlyozta, hogy Románia a volt kommunista tömb egyetlen országa, amely soha nem szakitotta meg kapcsolatait Izraellel. „Természetesen, nem feledkezünk meg a történelemről, de ami ennél is fontosabb az az, hogy Románia vezetése mindent megtett, hogy a történelem ne merüljön feledésbe, és Romániának kötelessége küzdeni, kompromisszumok nélkül, az antiszemitizmus ellen”, mondotta az izraeli elnök. Az Elnöki Hivatal közlése szerint Reuven Rivlint izraeli elnök bukaresti látogatása a kétoldalú kapcsolatok szilárd jellegét tükrözi, valamint azt, hogy stratégiai szempontból Izrael továbbra is kúlcsfontosságú partenere Romániának Közép-Keleten. A Cotroceni Palota Tanácstermében sorra került találkozón a két államfő megvitatta, egyebek mellett, a kétoladú kapcsolatok fejlesztési lehetőségeit valamennyi közös érdekű területen, valamint az egészségügyi és gazdasági együttműködéssel kapcsolatos témákat és az új koronavirus elleni küzdelmet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

Alkotmányos a 2020/55-ös törvény, mely alapján világjárvány esetén elrendelhető a veszélyhelyzet

Az Alkotmánybiróság keddi döntése értelmében, alkotmányos a 2020/55-ös törvény, mely alapján világjárvány esetén elrendelhető a veszélyhelyzet. A román közszolgálati rádió által idézett egyes források szerint a birák megállapitották, hogy a törvény 72. cikkének (2) bekezdése nem felel meg az alkotmányos előirásoknak, de ez nem folyásolja be a jogszabályt. Romániában tavaly május 15-én váltotta fel veszélyhelyzet a koronavírus-járvány miatt korábban meghirdetett, két hónapig tartó rendkívüli állapotot: azóta a bukaresti kormány minden hónapban újabb 30 nappal hosszabbította meg a  veszélyhelyzetet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

A 12 évnél idősebb fiatalok egynegyéd már beoltották a koronavirus ellen

Mostanig a 12 évnél idősebb fiatalok csaknem egynegyedét oltották be a koronavirus ellen. A legtöbb, mintegy négy millió fiatalt, Bukarestben oltották be, közölte Valeriu Gheorghiţă az oltási kampány vezetője.  Az országszerte működő oltási központok tevékenységének kiértékelése után Valeriu Gheorghiţă megállapitotta, hogy a központok 45%-a esetében a tevékenység átlagos vagy nagyon gyenge, azaz 50-nél kevesebb embert oltanak be naponta. Emiatt Valeriu Gheorghiţă mobil orvosi csapatok felállitását kérte az oltási központoknál dolgozó orvosi személyzetből.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

Az Európai Bizottság monitorizálja a romániai helyzet alakulását az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni küzdelem terén

Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében az Európai Bizottság folytatja a romániai helyzet alakulásának monitorizálását az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni küzdelem terén. Az Európai Bizottság jelenleg pozitív tendenciát állapít meg, és üdvözli, hogy ebben az évben új lendületet kapott a reformok gyakorlatba ültetése és a 2017 és 2019 közötti időszakban tett visszalépések kiigazitása. A kedden nyilvánosságra hozott jelentésében Brüsszel megemliti az Európai Unió Bírósága által május 18-án hozott határozatot is, amely megállapitja, hogy az MCV bevezetése „minden elemében kötelező jellegű” Romániára nézve és a bukaresti hatóságoknak megfelelően figyelembe kell venniük az ajánlásokat. Az emlitett határozat egy keretet és konkrét irányt mutat a folyamatban lévő reformok megvalósitásához, mutat rá az Európai Bizottság közleménye.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)
Gănciulescu Rozália