Documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a câștigat LUX Audience Award, premiu acordat de Parlamentul European.
Documentarul românesc relatează despre o echipă de investigatori de la un ziar din București, în timp ce încearcă să descopere o vastă fraudă sanitară și corupția care au dus la moartea a zeci de cetățeni.
Regizorul Alexander Nanau, al cărui film nominalizat la Oscar a fost realizat înainte de pandemie, afirmă că pentru industria cinematografică din țara sa sunt necesari cu disperare mai mulți bani europeni.
Alexander Nanau, regizorul „Colectiv”, afirmă: „Depinde de la țară la țară, dar în națiuni precum România, cred că ar fi important să existe mai mult control european asupra modului în care cultura este finanțată și susținută, deoarece România este o țară în care politica nu se preocupă de cultură. În timpul pandemiei, nu a fost activat niciun mecanism care să ajute cultura, industria filmului. Nu am avut nicio finanțare din 2019”.
Filmul a fost unul dintre cele trei filme nominalizate, care au primit o anumită cantitate de bani din finanțări din partea UE.
În perioada 1991-2021 s-au cheltuit 2,6 miliarde de euro pentru industria audiovizuală, în cadrul programului „Europa Creativă”. Dar, în următorii șase ani, Bruxelles a crescut semnificativ cota până la 1,4 miliarde de euro.
Deoarece în prezent merg la cinematograf mai puține persoane decât în orice alt moment din istoria recentă, viitorul industriei cinematografice europene pare mai puțin decât promițător.
Pandemia a schimbat obiceiurile de vizionare ale oamenilor, odată cu închiderea cinematografelor și creșterea abonamentelor la serviciile de streaming, cum poate UE să garanteze că industria cinematografică a continentului rămâne relevantă?
Kasper Dissing, producătorul „Another Round”, afirmă: „Trebuie să ne asigurăm că avem o industrie cinematografică care are regizori de mare experiență, dar care se adresează și tinerilor talentați care cresc, ceea ce este foarte dificil și se poate face numai cu fonduri publice, deoarece cinematografia este o afacere proastă pentru majoritatea persoanelor implicate. Este o afacere bună pentru societate și cultură, dar pentru persoanele implicate rar este profitabilă. Prin urmare, avem nevoie de fonduri publice pentru a continua dezvoltarea talentului”.
Parlamentul UE a lansat Premiul LUX în 2007 cu obiectivul de a susține producția și distribuția de filme europene, pentru a încerca să reflecte problemele politice și sociale actuale, precum și pentru a celebra cultura europeană.
Toate cele trei filme nominalizate au fost subtitrate în limbile oficiale ale UE, dar câștigătorul din acest an, „Colectiv”, va fi adaptat și pentru persoanele cu deficiențe de vedere și surde și va fi promovat în toate statele membre./oavram/czaharia
https://it.euronews.com/2021/06/09/il-documentario-collective-vince-il-premio-lux-dell-europarlamento
Traducerea: Oana Avram