Părinţii jurnalistului de opoziţie Raman Pratasevici au solicitat intervenţia cancelarului Germaniei, Angela Merkel în vederea eliberării fiului lor. „Rugăm mult ajutorul, ca nevinovaţii să fie eliberaţi din închisoare” – i-a citat ediţia de sâmbătă a ziarului german Bild pe Dmitri şi Natalia Pratasevici.
„Au nevoie urgent de ajutor pentru că în fiecare zi sunt expuşi la violenţe şi sadism” – scriau cei doi în mesajul lor transmis cancelarului german prin care cereau oprirea preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko. „În fiecare zi, chiar în fiecare oră sunt ameninţate vieţile tinerilor, chiar și a copiiilor nevinovaţi”. Părinţii lui Pratasevici s-au refugiat din Belarus cu zece luni în urmă, din cauza activităţii fiului lor şi în prezent trăiesc în exil în Polonia.
Dmitri Pratasevici a scris că fiul lor nu primeşte scrisorile pe care i le trimit şi nu pot vorbi nici cu avocatul lui la telefon, în schimb forţele de ordine au publicat două videoclipuri în care Raman Pratasevici a recunoscut faptele de care este acuzat. Potrivit spuselor tatălui său, din imaginile difuzate se pot constata clar urmele torturii la care fiul său a fost supus. Dmitri Pratasevici crede că nasul fiului său a fost spart, iar pe gâtul acestuia se văd urme care indică faptul s-a încercat sugrumarea lui. Familia lui Pratasevici este convinsă că înregistrările s-au făcut sub presiune.
După cum am scris, la data de 23 mai autorităţile belaruse – invocând o ameninţare cu bombă – au forțat aterizarea avionului companiei Raynair care efectua o cursă regulată între Atena şi Vilnius. În urma controlului efectuat nu s-a găsit nicio bombă, însă a fost arestat Raman Pratasevici şi prietena acestuia Sofia Sapega, care are cetăţenia rusă. Raman Pratasevici a fost redactorul şef al canalului Telegram, NEXTA. În această calitate simpatiza cu demonstraţiile antiprezidenţiale care s-au declanşat după alegerile din 9 august 2020, care după toate aparenţele au fost fraudate. Cazul a stârnit reacţii internaţionale puternice, iar Uniunea Europeană a aplicat sancţiuni pentru Belarus.
Székely Ervin
RADOR – 12 iunie