Ungaria îi exclude din spaţiile publice pe membri minorităţilor sexuale – scrie portalul maghiar Telex. Guvernul a iniţiat modificarea legii care condamnă pedofilia, şi dacă reglementarea va fi adoptată de parlament – ceea ce este aproape o certitudine deoarece arcul guvernamental dispune de o majoritate de două treimi – atunci în viitor va fi interzisă prezentarea publică a cuplurilor de homosexuali. Motivul oficial al propunerii este nevoia de a-i proteja pe minori de pornografie. În sensul acestor iniţiative, afişele firmei Coca Cola din urmă cu doi ani care ilustrau un cuplu homosexual nu ar mai putea apărea pe străzile Budapestei. Conform amendamentelor depuse, în filmele care pot fi vizionate şi de spectatori sub 18 ani nu pot fi prezentate decât personaje care au orientare heterosexuală. Profesorii nu au voie să condamne discriminarea minorităţilor sexuale, astfel elevii nu se pot informa despre ceea ce înseamnă homosexualitatea.
Merită însă menţionată capcana comunicaţională a guvernului. Articolele discriminatorii sunt incluse în legea de combatere a pedofiliei. Ca atare, dacă Opoziţia critică aceste discriminări, atunci pot fi acuzați cu ușurință că de fapt nu doresc condamnarea pedofiliei. Directorul filialei din Ungaria al Amnesty International, Víg Dávid a declarat pentru Liberation că Ungaria practic copiază propaganda anti-LGBTQ din Rusia. Scopul este ca treptat comunitatea minorităţilor sexuale să fie redusă la tăcere, iar rezultatul va fi că oamenii care aparţin acestor minorităţi vor fi expuşi la ameninţări şi la pericole. Va fi mult mai dificilă organizarea paradelor gay. „Va fi mai dificil chiar să şi vorbim despre existenţa acestor minorităţi”– adaugă Rémy Bonny, liderul Asociaţiei Forbidden. Desigur guvernul condus de Orbán Viktor nu a avut niciodată o atitudine tolerantă faţă de minorităţile sexuale.
Acelaşi fenomen se poate constata şi în Polonia, unde imaginea de duşman al poporului comunităţile LGBTQ au preluat-o de la imigranţi. Acolo însă există doar o campanie verbală împotriva acestor oameni, însă conducerea statului maghiar a trecut la restrângerea de drepturi – spune Rémy. Atât guvernul polonez cât şi cel maghiar doreşte creşterea sporului natural. Campania împotriva minorităţilor sexuale întregeşte politica de protecţie a familiei tradiţionale. O serie de măsuri au fost anunţate recent la Budapesta – incluzând aici şi sprijin financiar substanţial pentru cupluri care se angajează să facă mai mulţi copii – însă în acest sistem homosexualii şi lesbienele nu au loc.
Propunerile anti-LGBTQ au trecut de comisia de specialitate. După toate probabilităţile mâine (luni) va avea loc dezbaterea în plen, iar marţi – în ultima zi a sesiunii parlamentare – va avea loc votul final asupra legii în forma modificată. Acei deputaţi ai Opoziţiei care sunt de acord cu înăsprirea pedepselor pentru pedofili, dar nu pot accepta discriminarea comunităţilor homosexuale şi lesbiene sunt într-o capcană, pentru că legea amestecă cele două lucruri. La votul final ei nu au posibilitatea să voteze separat cu privire la anumite reglementări ale legii. În cazul în care nu vor vota legea din cauza prevederilor discriminatorii faţă de minorităţile sexuale, pot fi acuzaţi că sunt de partea pedofililor.
Includerea homosexualităţii în categoria pedofiliei este o armă politică perfidă. Nimeni nu contestă că abuzurile sexuale comise împotriva minorilor sunt infracţiuni grave şi trebuie sancţionate ca atare. Însă faptul că sancţionarea pedofiliei este legată de o campanie ideologică împotriva persoanelor LGBTQ este inacceptabil pentru mulţi deputaţi.
„Prin pachetul de legi împotriva pedofiliei guvernul creează în mod conştient o confuzie între două lucruri distincte: unul mizer şi unul curat, violenţă şi dragoste, cu scopul să-l murdărească pe cel din urmă. Nu identifică duşmanii doar acolo unde există cu adevărat, persoane care abuzează copii vulnerabili, ci şi acolo unde sunt doar victime vulnerabile, expuse urii homofobilor, unde sunt doar oameni care vor să se iubească şi să-şi asume acest lucru în faţa altora” – scrie pe blogul Societăţii pentru Libertăţi.
Székely Ervin, RADOR