Sâmbătă, 19 iunie, 10:30, la Institutul Francez, se lansează volumul „Intellectules et médias à l’ère numérique”, publicat la Editura L’Harmattan și rezultatul unei colaborări între cercetători români și francezi. Volumul este coordonat de Camelia Cușnir (Universitatea din București), Nicolas Pélissier (Université Côte d’Azur) și Rémy Rieffel (Université Panthéon Assas – Paris 2).
Volumul colectiv include 12 studii care oferă diferite perspective asupra poziției pe care o au astăzi intelectualii în spațiul public, în contextul digitalizării, în Franța și în România. Printre autorii români care au contribuit la acest volum se numără: Anamaria Sezonov (Universitatea din București), Ștefania Bejan (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași), Delia Oprea (Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați) și Laurea Ghinea (Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca).
PREZENTARE
„Intellectules et médias à l’ère numérique”, apărut în iunie 2021 în colecția „Communication et Civilisation”, Editura L’Harmattan, Paris.
Asistăm la declinul inexorabil al figurii intelectualului, așa cum a fost el proiectat în momentul Afacerii Dreyfus și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial?
Dacă modelul intelectualului profetic încarnat printre alții de Jean-Paul Sartre a pierdut din aureola care îl înconjura, intelectualii nu au dispărut definitiv de la orizont. Ei au fost poate marginalizați și depășiți de personalități mai mediatizate decât ei apărute pe scena publică, eclipsând uneori efortul de fond realizat de figurile mai puțin mediatizate.
Această lucrare își propune să evalueze transformările în curs și modificările observabile în raporturile dintre media și intelectualii publici în era digitalizării unui spațiu public pluralist.
Abordarea originală a cercetătorilor în științele comunicării permite o reflecție asupra acestor transformări esențiale pentru viitorul democrațiilor noastre, atât în Vestul, cât și în Estul Europei.
RADOR (17 iunie)