Sânzienele sunt celebrate din cele mai vechi timpuri în Bulgaria, o sărbătoare care marchează solstiţiul de vară. Se crede că în noaptea de 24 iunie, plantele medicinale au cea mai mare putere de vindecare. Prin urmare, în dimineaţa acestei zile, se culeg ierburi şi plante care vor fi folosite pe tot parcursul anului. Din ierburile culese, printre care sânzienele galbene în primul rând, femeile fac coroniţe pe care le leagă cu fir roşu. Iată câteva plante medicinale pe care le putem culege în acestă zi specială de vară:
Muşeţel – Florile de muşeţel sunt extrem de benefice şi pline de vitamine, minerale și flavonoide. Ceaiul este recomandat pentru detoxifiere, purificarea sângelui şi reducerea colesterolului, precum şi pentru îmbunătăţirea tractului gastro-intestinal. Muşeţelul are un efect extrem de calmant şi este ideal pentru îmbunătăţirea somnului.
Coada şoricelului – ceaiul preparat din această plantă ajută la reglarea menstruaţiei şi hormonilor la menopauză. Are un efect coagulant şi analgezic al sângelui şi ajută la gastrită, ulcere, dureri reumatice şi răceli. De asemenea, reglează metabolismul, stimulează funcţia rinichilor şi calmează balonarea.
Sunătoare – Datorită hipericinei fitochimice, sunătoarea este adesea folosită pentru calmarea nervilor, precum şi în depresia ușoară. Planta ajută la gastrită, probleme stomacale, palpitaţii, dureri de cap şi iritabilitate.
Sânziene – Planta de culoare galbenă este un simbol al sărbătorii din data de 24 iunie. Planta curăţă corpul de toxine, îndepărtează pietrele la rinichi şi ajută la problemele prostatei şi tractului urinar. C
Cimbru – Flavonoidele antioxidante, terpinele şi betacarotenul din cimbru protejează împotriva infecţiilor şi reduc inflamaţiile din organism. Planta calmează căile respiratorii şi îmbunătăţeşte igiena orală. Cimbrul ajută la reducerea bacteriilor dăunătoare care stau la baza formării fungilor.
Tei – Conţine o cantitate mare de vitamine, antioxidanți, flavonoide, taninuri şi uleiuri esenţiale, care ameliorează stările gripale şi răcelile şi calmează sistemul nervos. Teiul stimulează digestia, combate infecţiile tractului urinar şi reduce riscul de hipertensiune şi boli cardiovasculare. (www.dariknews.bg – 24 iunie)/ddaniela