Fostul preşedinte al Statelor Unite a ţinut un miting electoral sâmbătă la Wellington (statul Ohio). Acesta a fost primul eveniment electoral al lui Donald Trump după ce în luna ianuarie a trebuit să părăsească Casa Albă, în urma pierderii alegerilor prezidenţiale. Cu această ocazie i-a îndemnat pe susţinătorii săi să-i ajute pe republicani să recucerească majoritatea în Congres – scrie MTI.
Mandatul lui Trump a fost umbrit de evenimentele din 6 ianuarie, când mulţimea însufleţită de el a atacat Capitoliul şi a încercat să împiedice validarea alegerii lui Joe Biden în funcţia de preşedinte. Incidentul s-a soldat şi cu victime, iar Partidul Democrat a iniţiat un al doilea proces de impeachment împotriva lui Trump, care însă a fost respins de Senat (pentru a fi votat, era nevoie de o majoritate de două treimi). Sondajele arată că Trump a reuşit să-şi păstreze influenţa în Partidul Republican.
La mitingul de sâmbătă, în faţa câtorva mii de oameni, Trump a dezbătut două teme. Prima a fost vechea sa nemulţumire şi anume că în opinia sa alegerile prezidenţiale de anul trecut au fost fraudate. Chiar dacă această teză nu a putut fi dovedită în faţa instanţelor şi renumărarea voturilor în Georgia (unde diferenţa dintre cei doi candidaţi a fost mică) a reconfirmat victoria lui Biden, Donald Trump nu a renunţat să susţină că în realitate el este câştigătorul alegerilor. Conform sondajului Reuters/Ipsos publicat recent, 53% dintre susţinătorii republicani şi un sfert din întreaga populaţie a Statelor Unite cred că alegerile din 2020 au fost fraudate. Al doilea subiect al fostului preşedinte a fost critica politicii administraţiei Biden faţă de imigranţi. Acesta a susţinut că prin graniţa de sud a Statelor Unite pătrund din ce în ce mai mulţi imigranţi ilegali, care vor participa la următoarele alegeri prezidenţiale. În acest context Trump a criticat şi legislaţia electorală „prea permisivă” a Statelor Unite. „Vom recuceri Camera Deputaţilor, Senatul şi America, şi toate acestea în scurt timp” – a promis Trump susţinătorilor.
În anul 2022 vor avea loc alegeri parlamentare parţiale. Miza acestora este păstrarea sau pierderea de către democraţi a majorităţii în cele două corpuri legiuitoare: Camera Deputaţilor şi Senatul. Situaţia este pe muchie de cuţit la Senat, unde raportul de forţe între democraţi şi republicani este 50 – 50 şi cei dintâi dețin majoritatea doar cu votul vicepreşedintelui Kamala Harris, deoarece conform legii, în situaţii de balotaj votul decisiv aparține vicepreşedintelui Statelor Unite. Experienţa istorică arată că la alegerile parlamentare dintre cele două alegeri prezidenţiale republicanii de obicei fac un scor bun atunci când preşedintele este din partea Partidului Democrat (acest lucru este valabil şi invers, în timpul mandatului unui preşedinte republican aceştia de obicei pierd locuri în legislativ pentru că guvernarea erodează în mod inerent orice administraţie).
Mitingul din Ohio a fost folosit de Trump şi pentru a-i ataca pe acei republicani care s-au distanţat de el după atacul asupra Capitoliului. Sâmbătă de exemplu l-a susţinut pe fostul său consilier la Casa Albă, Max Miller, cel care încearcă să ajungă în Senat pe locul lui Anthony Gonzalez. Gonzalez este unul din cei zece senatori care au votat pentru tragerea la răspundere a lui Trump pentru că ar fi instigat la violenţă înainte de asaltul asupra Capitoliului în 6 ianuarie. Fostul preşedinte l-a asigurat de sprijinul său şi pe contracandidatul Lisei Murkowski. Ea este singurul dintre cei zece senatori care a votat împotriva lui Trump şi candidează în anul 2022 pentru un nou mandat. În stilul său direct Donald Trump l-a atacat din nou pe fostul său vicepreşedinte, Mike Pence, pe care l-a acuzat că în 6 ianuarie nu a împiedicat validarea lui Joe Biden în Congres, deşi putea să facă acest lucru. Și liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell a primit critici, pentru că a declarat că „practic şi moral” Trump este responsabil pentru evenimentele violente din 6 ianuarie.
Trump îşi va continua turneul electoral miercuri la graniţa dintre Mexic şi SUA, unde îl va însoţi şi guvernatorul din Texas, Greg Abbott, după care la data de 3 iulie se va întâlni din nou cu susţinătorii săi la Sarasota, în statul Florida în cadrul unui miting electoral. Reluarea acestor întâlniri îl avantajează pe fostul preşedinte, care prin aceste acţiuni festive şi de amploare reuşeşte să-și consolideze susţinerea (tocmai de aceea în condiţiile pandemiei mesajul politic al fostului preşedinte nu a putut prinde atâta forţă ca şi la aceste întâlniri directe).
Reaprinderea activismului politic a lui Trump poate să aibă legătură şi cu faptul că – conform Sky News – au fost convocaţi juraţii care vor decide dacă Donald Trump va fi trimis sau nu în judecată pentru infracţiuni economice comise în calitate de om de afaceri. Procurorul din Manhattan, Cyrus Vance Jr. le-a transmis juraţilor dovezile pe baza cărora a solicitat tragerea la răspundere a fostului preşedinte.
Székely Ervin
RADOR – 27 iunie