„Bucureștiul, capitala României, nu a mai înregistrat niciun caz de coronavirus” – aceasta este vestea anunțată de mai multe ziare americane, care citează agenția Associated Press. The Washington Post, dar și The State, un ziar din Carolina de Sud, sau cel de-al doilea ziar de mare tiraj din Los Angeles, LA Daily News, îl citează pe premierul Florin Cîțu, care ar fi spus că “Bucureștiul deține cea mai mare rată de vaccinare din țară, iar vaccinarea este singura soluție în vederea depășirii pandemiei”.
Lăsând însă la o parte pandemia coronavirusului, o serie de evenimente politice rămân și ele demne de urmărit, iar jurnaliștii le aduc pe prima pagină a ziarelor din străinătate. Desfășurate duminică, alegerile regionale din Franța continuă să aibă ecouri. „În Noua Aquitanie, cea mai mare provincie din Franța, socialistul Alain Rousset a obținut fără probleme cel de-al cincilea mandat, adjudecându-și 39,51% din voturi”, titrează cotidianul francez Le Monde. Același ziar amintește că „Rousset conduce această provincie încă din anul 1998”. Un alt ziar francez, Le Figaro, consideră că, „în urma alegerilor, președintele Emmanuel Macron și șefa extremei drepte, Marine Le Pen, au fost la fel de sancționați”. Ziarul consideră că „principalul câștigător al alegerilor a fost absenteismul, iar scrutinul a avut doi principali perdanți: majoritatea prezidențială și Adunarea Națională, partidul Marinei Le Pen”. Ziarul spaniol El Pais titrează și el: „Victoria absenteismului”. Același ziar subliniază că, „la niște alegeri regionale, absenteismul nu este ceva neobișnuit, numai că, de această dată, abisul s-a mărit, născându-se întrebarea dacă absenteismul s-a datorat dezinteresului populației sau unor probleme mai grave ale democrației franceze”.
Mai aproape de România, estul Europei pare marcat de un nou zăngănit de arme. „Un număr-record de țări participă la manevrele anuale Sea Breeze”, anunță agenția ucraineană de știri Ukrinform. Ziarul ucrainean Ukrainskaia Pravda informează că „deschiderea oficială a acestor exerciții a avut loc ieri (luni), ele urmând să se încheie pe data de 10 iulie”. Din ziarul moscovit Izvestia, aflăm că „Rusia se arată preocupată. Flota rusească de la Marea Neagră urmărește operațiunile NATO și ale altor țări care participă la Operațiunea Sea Breeze”, notează același ziar, citând agenția RIA Novosti.
O serie de crize politice, mai noi sau mai vechi, se manifestă însă și la nivelul altor țări europene.
„Exit Löfven – e mare nevoie de un guvern”, titreză cotidianul suedez Dagens Nyhetter, referindu-se la demisia de ieri (luni) a premierului Stefan Löfven. Același ziar menționează că „funcția de premier interimar este acum deținută de președintele parlamentului, iar fostul premier a estimat că niște alegeri anticipate nu ar fi cel mai bun lucru pentru Suedia”.
Cât despre recenta demisie a ministrului britanic al sănătății, Matt Hancock, premierul Boris Johnson afirmă acum că „demisia i se datorează”, subliniază cotidianul britanic The Guardian. Și asta după ce, potrivit aceluiași ziar, „el afirmase anterior că afacerea e încheiată și n-ar mai trebui discutată”. Și tot din The Guardian mai aflăm că “locțiitorul lui Hancock, Sajid Javid, fost ministru de finanțe și de interne, s-a angajat să readucă țara la normal”. În britanicul The Times citim că același Javid „a dorit să asigure populația că, în pofida insistențelor unor conservatori, restricțiile nu vor fi ridicate înaintea datei de 15 iulie”. Cât despre idila lui Hancock cu fosta sa consilieră, același The Times ar fi fost informat că „cei doi sunt îndrăgostiți și intenționează să-și întemeieze un cămin. E o poveste de inimă, iar el e abesolut sigur de asta”, afirmă cotidianul britanic. Dar ziarul german Die Welt subliniază: „A avea două fețe nu e ceva neobișnuit în societatea britanică, dar diversitatea fațetelor lui Hancock i-a șocat pe britanici”.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR