Anumite alimente reprezintă o ameninţare directă pentru unul dintre cele mai importante organe din corpul uman – ficatul. O serie de studii ştiinţifice le rezumă cele mai periculoase dintre acestea.
Zahărul în exces – Experţii recomandă limitarea alimentelor bogate în zahăr, inclusiv majoritatea băuturilor carbogazoase cu conţinut ridicat de substanţe chimice periculoase, arome şi aditivi care împiedică funcţionarea eficientă a ficatului.
Consumul de fructe nu trebuie să fie exagerat vara, deoarece acestea sunt bogate în fructoză, care are un efect similar cu zahărul.
Sarea în exces – Ficatul suferă, de asemenea, din cauza cantităţilor mari de sare, pe care oamenii o consumă din greşeală. De exemplu, un pachet de chipsuri sau sărăţele conţine jumătate din raţia noastră zilnică de sare.
Alcoolul – Se ştie că grija pentru ficat necesită abstinenţă de la consumul excesiv de alcool, deoarece determină funcţionarea ficatului într-un mod „încărcat”.
Prea mulţi carbohidraţi rapizi – Biscuiţii săraţi de tip crackers afectează ficatul, fiind o sursă de carbohidraţi rafinaţi, zahăr, sirop de porumb şi făină albă. Pâinea albă şi toate pastele (inclusiv macaroanele) nu sunt recomandate, pentru că încarcă ficatul.
Carne grasă – Carnea roşie şi grasă inhibă funcţia ficatului. Pentru a proteja acest organ, este de preferat carnea slabă, cum ar fi pui sau curcan. Cârnaţii nu sunt indicaţi, dacă dorim un ficat sănătos.
Mâncare prăjită – Experţii recomandă evitarea alimentelor prăjite, care îngreunează nu numai ficatul, ci şi bila şi în general nu sunt o opţiune bună pentru gătit. Mâncarea la cuptor sau la abur poate fi aromată şi nu este mai puţin delicioasă./ddaniela
(www.bnr.bg – 9 iulie)