Preşedinţii SUA şi Germaniei au sprijinit obiectivele Iniţiativei Celor Trei Mări, la summitul de la Sofia

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a declarat sprijinul deplin pentru Iniţiativa Celor Trei Mări.
Biden a adresat un mesaj video participanţilor la summitul iniţiativei, de la Sofia, în care a declarat că regiunea Europei Centrale şi de Est are un potenţial excepţional de dezvoltare.
„Democraţiile trebuie să demonstreze că pot lucra pentru popoarele lor şi să investească în infrastructuri bune într-un mod transparent, inclusiv iniţiative de eradicare a corupţiei. Lucrând împreună, veţi consolida suveranitatea, securitatea energetică şi toţi cetăţenii din regiune vor putea concura şi prospera în secolul 21”, a menţionat Biden în mesajul său.
La rândul său, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi-a declarat tot sprijinul pentru obiectivele iniţiativei de convergenţă şi a subliniat că toate ţările se confruntă cu aceleaşi provocări – Pactul Verde, digitalizarea şi o ordine internaţională bazată pe reguli.
„Trebuie să folosim pe deplin potenţialul acestei iniţiative, de aceea ea trebuie să facă parte din politicile şi instrumentele europene. Prin Pactul Verde European şi instrumentul de redresare NextGenerationEu, avem deja două instrumente puternice pentru a depăşi situaţia economică după COVID-19”, a declarat preşedintele german, la reuniunea la nivel înalt de la Sofia. Germania este unul dintre partenerii Iniţiativei Celor Trei Mări, care prevede proiecte comune între 12 ţări din Europa Centrală şi de Est./ddaniela/pvelisar

(www.bnr.bg – 9 iulie)