Cei mai mulți dintre noi tânjesc după vremea caldă și însorită, care ne permite să facem activități practic interzise în sezonul de iarnă. Plaja, marea, dar și drumețiile montane, ne îmbie la vacanțe și aventuri memorabile, așteptând nerăbdătoare să fie luate cu asalt. „În casa în care nu intră soarele, intră doctorul“, spune o vorbă înţeleaptă, însă, oricât de dragă ne-ar fi vara, soarele ei arzător este extrem de dur pentru corpul uman și pentru starea noastră generală, provocându-ne un real disconfort. Temperaturile periculos de ridicate pot duce la afecțiuni asociate căldurii excesive, de la crampe, deshidratare până la epuizare și chiar leșin. „Valurile” de caniculă instalate pentru perioade lungi de timp sunt foarte riscante pentru sănătate, mai ales în cazul persoanelor cu boli de inimă sau tensiune arterială, al copiilor sau al vârstinicilor. Așadar, pentru evitarea unor episoade total nedorite și pentru un confort sporit în timpul zilelor toride, pe
lângă clasicul îndemn privind hidratarea sau evitarea consumului de cafea, alcool şi sucuri dulci, există o serie de sfaturi pertinente și accesibile, elaborate de specialiști, care pot contribui cu succes la obținerea râvnitei răcori și la potolirea senzației de „fierbințeală”. Menținerea unui corp refrișat și înviorat va ajuta, de asemenea, la păstrarea unei stări de spirit calme și echilibrate, întrucât căldura exacerbează adesea sentimentele de stres, tensiune și frustrare. A ne răcori în perioada verii este, însă și o provocare cu mai multe fațete, întrucât expunerea la „adierile” plăcute ale aerului condiționat sau scufundarea într-o cadă cu apă extrem de rece poate face mai mult rău decât bine. Rețineți, așadar, că nu există o formulă ideală aplicabilă tuturor, ci doar niște indicații de tipul „așa da”/„așa nu” pe care fiecare persoană va trebui să le selecteze în funcție de sensibilități, predispoziții sau tulburări.
Câteva noțiuni de bază
Odată cu sosirea verii, trebuie să fim pregătiți să facem față consecințelor pe care căldura le poate avea asupra organismului uman, cunoașterea reacției corpului nostru la căldură ajutându-ne să adoptăm atitudini corecte și afective.
– Temperatura corpului în condiții de odihnă sau efort fizic moderat este menținută în jurul valorii de 37 grade Celsius, datorită sistemului de termoreglare. Sistemul de termoreglare, pe scurt, este compus din: receptori termici centrali, localizați în hipotalamus (creier), care detectează modificări ale temperaturii sângelui; receptori termici periferici, localizați în piele, care măsoară modificările temperaturii mediului; centrul termoreglator, situat în sistemul nervos central, care primește informații de la receptorii termici centrali și periferici și, în consecință, stimulează activitatea organelor efectoare termice care pot crește sau disipa căldura în organism și organe efectoare, care includ artere mici ale pielii, glande sudoripare, mușchi scheletici și unele glande endocrine.
– Corpul nostru reacționează la expunerea la căldură prin două mecanisme fundamentale – vasodilatația arterelor pielii, care permite dispersia căldurii, și producția de transpirație, ce răcește corpul prin evaporarea pe piele.
– Umiditatea este un factor care condiționează pierderea de căldură – dacă este ridicat, creează un fel de barieră în calea pierderii de căldură prin transpirație. Dimpotrivă, dacă aerul este uscat și condus de curenți, evaporarea transpirației este facilitată. Tocmai de aceea, într-un mediu fierbinte-umed, dificultatea de a disipa căldura crește și, pentru a contracara creșterea temperaturii corpului, corpul nostru reacționează cu o frecvență cardiacă crescută pentru a permite un flux mai mare de sânge către piele și creșterea alimentării cu apă în glandele sudoripare. Atunci când transpirația este abundentă, există o pierdere considerabilă de lichide corporale, principala cauză a deshidratării, care, la rândul său, duce la reducerea fluxului sanguin către piele și la transpirația scăzută, compromițând mecanismele de răcire a corpului. În astfel de situații, apar tulburările legate de căldură. Valurile de căldură, cu alte cuvinte condițiile meteorologice caracterizate de temperaturi permanent ridicate, care pot persista zile sau săptămâni, în special în orașe, sunt principala cauză a problemelor.
Persoane expuse riscurilor
– Persoanele în vârstă sunt, în general, în condiții fizice mai compromise, iar corpul lor poate fi mai puțin eficient în compensarea stresului de căldură; printre aceștia, cei care suferă de boli cardiovasculare, hipertensiune, boli respiratorii cronice, insuficiență renală cronică și boli neurologice prezintă un risc mai mare.
– Persoanele care iau în mod regulat medicamente își pot compromite termoreglarea fiziologică sau pot crește producția de căldură.
– Sugarii și copiii mici, din cauza zonei reduse a corpului și a lipsei de autosuficiență completă, pot fi expuși riscului de temperatură corporală excesivă și deshidratare, posibil cu consecințe nocive asupra sistemelor cardiovasculare, respiratorii și neurologice.
– Persoanele care fac mișcare sau lucrează intens în aer liber se pot deshidrata mai ușor.
– Nu în ultimul rând, trebuie amintit faptul că persoanele hipertensive și pacienții cu boli de inimă, mai ales vârstnicii, dar și mulți oameni aparent sănătoși, pot experimenta episoade de scădere a tensiunii arteriale, mai ales în tranziția de la poziția de culcat la ridicarea în picioare (hipotensiune ortostatică). În aceste cazuri, este recomandabil să se evite tranziția bruscă de la poziția orizontală la cea verticală, care ar putea provoca, de asemenea, pierderea cunoștinței.
Principalele probleme de sănătate cauzate de căldură sunt:
– Crampe, provocate de dezechilibre electrolitice datorate pierderii sărurilor minerale prin transpirație;
– Leșin, provocat de scăderea tensiunii arteriale datorită stagnării sângelui în zonele periferice cu o scădere consecventă a alimentării cu sânge a creierului;
– Deshidratare, care implică apariția setei, slăbiciune, amețeli, palpitații, anxietate, piele și mucoase uscate și hipotensiune arterială;
– Insolație, după expunere prelungită la lumina soarelui, care se manifesta prin disconfort general brusc, cefalee, greață, creștere rapidă a temperaturii corpului (febră) până la pierderea cunoștinței;
– Răul de căldură (heatstroke), manifestat în special în spații închise, ducând la febră, ritm cardiac și respirator crescut, dilatarea pupilelor, hipotensiune arterială și pierderea cunoștinței. Aceasta este starea cea mai gravă și reprezintă o adevărată urgență. Tratamentul întârziat sau ratat poate duce, uneori, la deces.
Principalele riscuri pentru sănătate generate de caniculă sunt:
– Deshidratarea – cantitate prea mică sau absentă de apă
– Supraîncălzirea, care poate agrava simptomele pentru persoanele care au deja probleme cu inima sau respirația.
– Epuizarea de la căldură, condiție gravă care poate apărea dacă vă încălziți prea tare.
Metode de combatere a problemelor cauzate de caniculă
* Hidratați-vă – Apa este esențială pentru a vă furniza binevenita răcoare pe timp de arșiță. Apa vă menține corpul răcoros și ar trebui băută, chiar dacă nu simțiți senzația de sete, în reprize mici și dese. Este uneori indicată și apa cu vitamine din comerț sau băuturi care conțin minerale, doar în cazul în care doriți să completați în mod deliberat vitaminele / electroliții pierduți în urma unei activități sportive. Cel mai bun mod de a vă „măsura” nivelul de hidratare este să verificați culoarea urinii. Orice „lichid” mai închis la culoare decât nuanța gălbuie a unui pai este probabil un indiciu că deshidratarea este pe cale să se instaleze și că aveți nevoie de apă. Stați departe de băuturile zaharoase, cum ar fi băuturile răcoritoare (chiar dacă sunt fără zahăr!), întrucât scad capacitatea corpului de a stoca apă. De asemenea, evitați băuturile alcoolice, cafeaua și băuturile cu cofeină, care sunt diuretice naturale ducând implicit la o „dublă” deshidratare și vă împiedică corpul să-și controleze corect temperatura.
- Nu așteptați până când vă este sete pentru a bea apă. Beți multă apă înainte de a vă angaja în diferite activități. Dacă așteptați prea mult, s-ar putea să aveți crampe, care reprezintă semnalul unor simptome legate de căldură. Amintiți-vă să beți apă frecvent cu una dintre următoarele opțiuni:
– Achiziționați o sticlă de apă reîncărcabilă pe care o puteți transporta peste tot și umpleți-o de la orice robinet cu apă potabilă sigură.
– Înghețați o sticlă cu apă pentru a o purta cu dvs. Va fi în stare solidă când ieșiți din casă, dar căldura va începe să o topească din momentul în care o scoateți din congelator. Înfășurați-o într-un prosop pentru a preveni condensarea apei care afectează alte articole din geantă.
– Descărcați în telefon o aplicație care vă amintește când trebuie să beți apă. Setați memento-uri, obiective zilnice și chiar urmăriți când v-ați hidratat ultima dată.
– Asigurați-vă că urmăriți aportul de apă al copiilor și dați-le multă apă pe vreme caldă.
– Știți cât de important este să rămânem hidratați pe tot parcursul anului. Când transpirăm din abundență, fie din cauza exercițiilor fizice, fie a căldurii de afară, consumul de apă devine și mai important. După cum sugerează specialiștii, gândiți-vă la corpul dvs. ca la un aparat de aer condiționat: ori de câte ori corpul uman se încălzește din cauza activității fizice sau a căldurii excesive, „aparatul de aer condiționat” intern pornește și începem să transpirăm. Acum este timpul să vă amintiți că aparatul de aer condiționat folosește lichidul de răcire (adică transpirația), și este important să umpleți rezervorul consumând mult H2O. Chiar dacă trebuie să vă păcăliți organismul pentru a bea mai multă apă și să învățați să-i iubiți gustul, veți fi mult mai satisfăcuți dacă veți continua să vă umpleți de fiecare dată paharul cu apă.
- Alegeți alimentele răcoritoare. Mâncarea vă poate menține „la rece”, cu condiția să faceți alegerile corecte. Alegeți salate, alimente proaspete crude, legume și fructe. Castraveții sunt compuși aproape 100% din apă, oferind o hidratare eficientă. Evitați să consumați carne și alimente bogate în proteine în timpul zilelor caniculare, întrucât acestea pot crește producția de căldură metabolică, ceea ce se poate adăuga la pierderea de apă. Poate părea contra-intuitiv, dar consumul de ardei picant vă poate ajuta să vă răcoriți. Aceștia vă vor face să transpirați, ceea ce oferă o senzație de răcorire. Porțiile mai mici vă pot ajuta, de asemenea, să vă mențineți temperatura de bază scăzută. Mesele îndestulate vor supune întregul organism la o muncă în plus până va digera tot ce ați ingurgitat.
- Faceți mâncare fără a utiliza cuptorul sau aragazul. Căutați alimente ușoare care nu trebuie gătite sau care nu au nevoie de căldură pentru a fi gătite. Dacă trebuie să gătiți, păstrați aerul rece și temperatura scăzută, folosind cuptorul cu microunde în loc de aragaz sau cuptor. De exemplu, puteți prepara legume congelate la microunde și/sau supe conservate bio, în loc să le gătiți pe plită. Supele reci fac minuni pe timpul verii. Dacă nu le-ați încercat încă, vremea „fierbinte” este scuza de care aveați nevoie, iar faptul că sunt adesea sănătoase, este chiar un beneficiu suplimentar. Preparați-vă înghețată, smoothies din fructe congelate, iaurt congelat și alte delicatese congelate pentru a vă ajuta să vă răcoriți.
- Nu mai ștergeți transpirația de pe corp – Sună ciudat, dar în zile caniculare, evitați să vă ștergeți transpirația de pe corp. Aceasta trebuie lăsată să se evapore singură, pentru că este mecanismul prin care corpul se răcorește. Desigur, acest lucru NU este valabil și în situația în care, după un efort prelungit în soare, hainele devin umede, caz în care acestea trebuie imediat schimbate. Pompierii și militarii folosesc și o altă metodă de a se răcori – își scufundă mâinile în apă rece, până la cot.
* Protejați-vă de soare – Una dintre cele mai eficiente metode de răcorire pe timp de vară este să stați departe de principala sursă a problemelor, și anume soarele.
- Evitați expunerea la soarele fierbinte.Această abordare, de simț practic până la urmă, nu este întotdeauna ușor de respectat atunci când distracțiile de tot felul ne atrag ca un magnet. Evitați activitățile în soarele amiezii cât mai mult posibil. Cel mai bine este să vă limitați expunerea la soare între orele 10:00 – 16:00, în fiecare zi în lunile caniculare. Când sunteți nevoiți să stați în aer liber în aceste perioade, limitați-vă expunerea prin orice mijloace. Programați activități dimineața devreme sau mai târziu, după orele 16:00-17:00. Unele persoane sunt deosebit de vulnerabile la căldură și ar trebui să rămână în locuri răcoroase pe timp de vară, cum ar fi copii, vârstnicii, persoanele supraponderale, persoanele roșcate, și cei care au probleme de sănătate ca febră, circulație slabă, boli de inimă, arsuri solare sau boli mintale.
– Dacă aveți semne ale unei boli legate de căldură, cum ar fi dureri de cap, oboseală, slăbiciune, amețeli și / sau greață, opriți-vă imediat din activitate, căutați umbră sau aer condiționat, odihniți-vă și beți apă. Dacă aceste simptome continuă chiar și după ce v-ați răcorit, adresați-vă unui medic sau celei mai apropiate farmacii. Dacă simptomele se agravează, sunați la 112. Dacă aveți simptome mai severe, cum ar fi ritmul cardiac rapid, greață severă și vărsături, probleme de respirație, temperatura corpului la sau peste 39 grade, transpirație excesivă sau piele roșie, fierbinte și uscată, solicitați imediat asistență de urgență.
- Purtați protecție solară.Deși protecția solară nu are neapărat legătură cu procesul de răcorire, efectul său protector este vital pe timp de vară. Pe lângă faptul că sunt dureroase și dăunătoare, arsurile solare pot provoca febră și diferite semne de deshidratare. Dacă sunt lăsate necontrolate, arsurile solare pot duce la epuizare din cauza căldurii (sau heatstroke). Folosiți creme cel puțin cu SPF 15, dar nu mai mare de 50. Dacă intenționați să rămâneți afară pentru o vreme mai îndelungată, SPF 30 ar fi o opțiune mai bună. Reaplicați unguentul cât mai des, chiar o dată la două ore, sau și mai des dacă înotați sau transpirați mult. Aplicați cremă de protecție solară pentru a acoperi întregul corp.
- Stați la umbră. Retrageți-vă cât mai mult și mai des posibil la umbră. A face pauze sub frunzișul des al copacilor funcționează de două ori mai bine, întrucât copacii eliberează apă în aer care absoarbe o parte din căldură. Chiar dacă umbra nu scade temperatura reală, lipsa expunerii directe la lumina soarelui vă va face să simțiți că temperatura este cu până la 5-10 grade mai scăzută.
– În transportul public, alegeți întotdeauna să stați pe partea cu umbră.
– Asigurați-vă că animalele de companie au multă apă și umbră și nu plimbați niciodată câinele pe betonul încins, întrucât le poate arde lăbuțele neprotejate. NU lăsați niciodată animale într-o mașină parcată pe timp canicular. Temperaturile dintr-o mașină sau alt vehicul se pot înteți rapid și pot ucide ocupanții ca urmare a hipertermiei. Corpurile copiilor și ale animalelor de companie se încălzesc mai repede decât cele ale oamenilor maturi. Chiar și pentru scurte opriri, luați cu dumneavoastră copii și animale de companie sau lăsați-i acasă. Rețineți că unele obiecte pot deveni extrem de fierbinți, cum ar fi cataramele centurii de siguranță, scaunele și volanul. Acest truc vă va transforma mașina din cuptor într-un mediu cu temperatura suportabilă. Lăsați în jos o fereastră și deschideți și închideți ușa opusă de câteva ori pentru a răci mașina.
– Căldura devine parcă și mai insuportabilă seara, atunci când încercăm să adormim, și nopțile tropicale ne dau literalmente dureri de cap, deoarece o temperatură ridicată a corpului face ca somnul să fie mai dificil. Dacă vara vă simțiți ca un insomniac, răcoriți-vă capul pe o pernă specială cu efect răcoritor sau udați cearșafurile cu un pulverizator cu apă în care turnați câteva picături de balsam de rufe („metoda egipteană”).
– Unii specialiști recomandă utilizarea frigiderului pentru a vă răci așternuturile înainte de a merge la culcare. Astfel, puneți perna în frigider înainte de culcare pentru a vă păstra răcoarea mult dorită în nopțile fierbinți. Înainte de culcare, puneți-vă încheieturile mâinilor sub robinetul de apă rece și/sau scăldați-vă picioarele în apă rece. Ambele variante vă vor ajuta să vă reduceți temperatura corpului.
– Nu în ultimul rând, dacă sunteți „blocați” în aerul dogoritor și nu găsiți un loc mai rece, învățați să vă cunoașteți cele mai bune puncte de răcire ale corpului dvs., de exemplu, încheietura mâinii și gâtul. Aplicând cuburi de gheață înfășurate într-un prosop (sau orice alt obiect rece) pe aceste puncte de impuls, vă va ajuta să vă răcoriți mai rapid și mai eficient.
- Stropiți-vă cu apă pe piele. Când este cald și însorit afară, o baie în apă rece este mai mult decât răcoritoare, însă saltul într-o piscină nu este întotdeauna o alegere la îndemână. Nu uitați nici de „opțiunile” de prin parcuri sau grădini publice, cum ar fi sprinklerele. Puteți încerca, de asemenea, să faceți dușuri sau băi cu apă mai rece decât cea normală pentru a îndepărta disconfortul. Atenție mărită în aceste cazuri, NU folosiți apă foarte rece când sunteți foarte încinși, ci în reprize scurte cu apă suportabil de rece! Umpleți cu apă plată sau chiar cu apă micelară o sticlă cu pulverizator și puneți-o în frigider acasă sau la serviciu. Când vă simțiți prea înfierbântat, pulverizați un puf fin cu apă răcită peste față și corp pentru a vă ajuta să vă răcoriți rapid. Completați după cum este necesar și păstrați-o la frigider.
* Folosiți îmbrăcăminte cât mai lejeră
- Purtați haine cât mai ușoare. Îmbrăcămintea ușoară și largă vă va ajuta să vă mențineți mai proaspeți pe parcursul zilei. Dacă este de culoare deschisă cu atât mai bine, deoarece aceasta va reflecta căldura și lumina soarelui. Pantalonii de in și cămășile vaporoase cu mânecă scurtă sunt unele dintre cele mai bune alegeri. Articolele care lasă aerul să curgă liber și care absorb sudoarea corpului funcționează cel mai bine. Următoarele sugestii sunt moduri specifice în care îmbrăcămintea vă poate maximiza capacitatea de a rămâne fresh:
– Îmbrăcămintea din bumbac și in are tendința de a menține răcoare și de a absorbi umezeala.
– Hainele transparente sunt alegeri excelente. Asigurați-vă că aplicați protecție solară atunci când purtați haine foarte subțiri, totuși, deoarece îmbrăcămintea nu oferă o protecție adecvată împotriva razelor nocive ale soarelui.
– Îmbrăcămintea sintetică tinde să rețină umezeala, ceea ce face ca țesătura să se simtă mai greoaie, să se lipească de piele și să restricționeze fluxul de aer. Cântăriți opțiunile de expunere la razele UV cu hainele pe care le alegeți.
- Acoperiți-vă capul. Purtați pălării de culoare deschisă cu boruri largi, care acoperă suficient partea superioară a scalpului, fața, dar și vârful urechilor. Acest lucru vă ajută să vă mențineți mai fresh, oferind umbră. Alegeți o pălărie cu margini suficient de largi încât să vă acopere și ceafa. Există un truc folosit în special de jucătorii profesioniști de tenis: dacă purtați o șapcă sau o pălărie, scoateți-o, întoarceți-o pe dos și turnați puțină apă rece ca gheața în ea, apoi inversați-o rapid și puneți-o pe cap.
- Purtați încălțăminte lejeră. În funcție de activitatea fiecăruia, unii pantofi pot fi mai confortabili sau mai potriviți decât alții. Luați în considerare durabilitatea și confortul, și abia apoi modelul, alegând cea mai bună încălțăminte „care respiră” pentru activitatea propusă. Șosetele din bumbac care absorb umezeala sunt excelente pentru răcorirea picioarelor. Evitați pantofii din plastic sau chiar papucii pentru că vă fac pielea să transpire abundent. Aveți grijă dacă decideți să mergeți desculți. Multe trotuare devin extrem de fierbinți pe timp cald și vă pot opări picioarele.
- Alegeți funcționalitatea în locul stilului. Purtați mai puține accesorii pe timp cald. Accesoriile metalice se pot încălzi considerabil și nu mai poate fi vorba de păstrarea răcorii. Alte accesorii pot sugruma îmbrăcămintea, și nu vor permite aerisirea. Dacă aveți părul lung, purtați-l în coadă sau coc, evitând totodată bretonul lăsat pe frunte, și permiteți brizei, și-așa inexistente, să curgă de-a lungul decolteului.
* Strategii pentru a învinge căldura
- Planificați. Orice ați face în aer liber, dacă aveți un plan bine pus la punct, veți constata că timpul petrecut inutil pe caniculă se reduce semnificativ. Dacă veți elabora un plan, puteți stabili limite de timp pentru expunerea la căldură și puteți planifica modalități de a minimiza efectele căldurii. Asigurați-vă întotdeauna că respectați limitele, acordând prioritate lucrurilor urgente și finalizându-le pe cele mai puțin importante în perioade cu temperaturi mai prietenoase.
– Când faceți drumeții, studiați harta la începutul zilei și calculați cel mai bun traseu, în special unul care profită la maximum de umbră, acolo unde este posibil.
– În timp ce înotați, monitorizați timpul petrecut în piscină. S-ar putea să credeți că există o expunere la soare minimă datorită efectului de răcire a apei, dar dacă rămâneți prea mult timp fără să aplicați din nou protecție solară acest lucru ar putea duce la arsuri solare.
– Dacă trebuie să călătoriți mult în zilele fierbinți în vehiculul personal, verificați din timp și asigurați-vă că aerul condiționat este în stare de funcționare. Dacă observați că aerul nu este atât de rece pe cât ar trebui, mergeți la un service pentru o salutară încărcare cu freon.
- Verificați vremea locală sau știrile pentru diferite actualizări. Ca parte a planificării dvs., petreceți timp urmărind prognozele meteo. Aveți tot timpul în vedere avertizările meteo atât de caniculă cât și de ploi abundente, pentru a stabili dacă vă puteți duce la bun sfârșit activitățile propuse. Rețineți că valorile indicelui de căldură sunt concepute pentru zone cu umbră și condiții de vânt slab. Dacă stați în plin de soare, chiar și în prezența vânturilor mai puternice, factorul de căldură poate crește cu până la 9 grade Celsius.
- Alocați-vă timp pentru a vă acomoda cu condițiile meteo, în cazul în care călătoriți. Turiștii fac adesea greșeala de a încerca să mențină niveluri normale de activitate atunci când ajung într-o țară mai caldă sau chiar într-un oraș montan. Aclimatizarea poate dura până la 10 zile, în funcție de diferența de temperatură. Mai degrabă, decât să vă suprasolicitați, acordați-vă timp pentru a vă climatiza în noul mediu mai cald sau mai rece, ceea ce înseamnă minimizarea activității fizice până când căldura se va simți mai tolerabilă. Odată ce vă simțiți mai confortabil, planificați-vă treptat activitățile fizice.
- Imprimați un anumit ritm când lucrați în soare. Încetiniți sau abandonați orice activitate consumatoare de energie, nu merită să vă surmenați când afară este foarte cald. Începeți și progresați treptat, observând momentele în care căldura vă afectează cu adevărat. Odihna este un factor esențial pentru a face față unei perioade caniculare. Nu vă refuzați niciodată posibilitatea de a vă odihni atunci când vă simțiți foarte obosiți din cauza căldurii. Lucrurile care necesită mult efort fizic se pot face dimineața devreme sau mai târziu în timpul zilei.
* Păstrați casa răcoroasă pe timp de vară
- Folosiți ventilatoare. Eficacitatea ventilatoarelor în timpul căldurii și a umidității extreme a fost intens dezbătută, însă unele cercetări sugerează faptul că ventilatoarele sunt benefice până la 36 de grade Celsius, cu 80% umiditate și 42 de grade C, cu aproape 50% umiditate. Indiferent dacă sunt cu utilizare manuală sau electrice, ventilatoarele vă pot menține spațiul răcoros prin circularea continuă a aerului. În spațiul de acasă și de la birou, așezați ventilatoarele în camerele în care lucrați sau vă odihniți, pentru ca aerul să circule liber și pentru a reduce umezeala de la căldură. Cu toate acestea, rețineți că un ventilator nu ar trebui să fie sursa principală de răcire pe timp extrem de cald. Ventilatoarele funcționează la parametrii normali numai pe timp de căldură moderată.
– Un truc la îndemână, atunci când utilizați ventilatoare pentru a vă răcori, este să lăsați un castron mare cu gheață în fața acestuia în timp ce funcționează. Acest lucru va duce la eliberarea unui aer mai rece în cameră și va funcționa ca un climatizor improvizat.
– Poziționarea corectă a ventilatorului pentru o răcire optimă este, de asemenea, importantă. Ventilatoarele, atunci când sunt lăsate la voia întâmplării, pot elibera același aer cald. Poate părea contrar intuitiv, dar trucul pentru a profita la maximum de ventilator nu este de fapt să-l orientezi întotdeauna în direcția dvs., ci mai degrabă, luați în considerare îndreptarea ventilatorului către o fereastră deschisă – mai ales noaptea. Dacă orientați ventilatorul spre o fereastră, acesta va funcționa pentru a „împinge” aerul cald, răcind camera. Dacă doriți să fiți cu adevărat tehnici, puneți ventilatorul cu fața spre fereastră într-o cameră în care nu dormiți. Așezați ventilatorul cu fața spre fereastra deschisă și asigurați-vă că fereastra din dormitor este deschisă. Când porniți ventilatorul, acest lucru ar trebui să creeze un fel de „sistem de joasă presiune” în casa dvs., astfel încât aerul cald să fie scos dintr-o cameră și transformat în aer rece în camera în care vă aflați.
- Dacă aveți un ventilator de tavan, setați-l în sens invers acelor de ceasornic pentru un efect de răcire similar.
– Dacă aveți un subsol, poziționați un ventilator îndreptat în sus pe scări spre restul casei. Acest lucru va împinge aerul mai rece de sub casă în sus la parter.
- Folosiți aerul condiționat. Puteți plasa aparatul de aer condiționat în camera în care petreceți cel mai mult timp, cum ar fi camera de zi, bucătăria sau dormitorul și puteți încerca, de asemenea, să folosiți aparatul de aer condiționat la cea mai confortabilă temperatură pentru a evita facturile mari de energie electrică.
– Vizitați clădirile publice, dacă nu aveți aer condiționat adecvat acasă. Câteva locuri posibile pentru a evita căldura ar fi: bibliotecile – un loc minunat pentru a vă răcori și a învăța informații noi și mall-urile sau supermarketurile. Dacă vă este deosebit de cald, petreceți mai mult timp în zona congelatoarelor. Atenție mărită, totuși, când ieșiți iarăși afară! Ideal ar fi ca trecerea de la aerul rece la cel cald să se întâmple treptat.
- Închideți perdelele și jaluzelele. Razele soarelui se transformă în căldură. Ori de câte ori este posibil, blocați razele care pătrund în casă pentru a menține temperatura scăzută. Închiderea perdelelor, coborârea jaluzelelor sau chiar blocarea ferestrelor prin diferite alte metode pot reduce semnificativ căldura din casă și o pot menține mult mai răcoroasă. Copertinele funcționează și ele, deoarece păstrează la distanță căldura directă fără a bloca toată lumina.
– Este posibil nici să nu aveți nevoie să aprindeți aparatul de aer condiționat dacă vara acordați puțină atenție ferestrelor. Închideți ferestrele și folosiți draperii pentru a ține soarele departe în timpul zilei și deschideți-le noaptea când se lasă soarele. De asemenea, puteți agăța un prosop umed în fața ferestrei pentru a răci aerul care vă intră în casă, dar și să deschideți ferestrele opuse pentru un flux maxim de aer.
– Va trebui să luați în considerare și factori precum poziția ferestrei – o cameră orientată spre sud va trebui să beneficieze de materiale termice mai groase pentru a-i menține răcoarea. Camerele cu ferestre orientate spre sud pot fi extrem de „fierbinți” în timpul verii.
– Cel mai bine este să deschideți ușile și ferestrele dimineața și după-amiaza târziu – practic după ce cea mai fierbinte parte a zilei a trecut. Trucul este să păstrați aerul în mișcare prin casă.
– Dacă descoperiți că intră muște și țânțari, investiți într-o plasă care să acopere ramele ușilor sau ferestrele.
- Minimizați efectele luminii solare pe acoperiș. Schimbarea culorii acoperișului poate reduce semnificativ temperatura din casă. Acoperișurile în culori reci sunt cu aproximativ 30 de grade mai reci în lunile fierbinți de vară. Puteți aplica un strat special pe acoperișul deja existent pentru a deschide culoarea sau puteți înlocui țiglele tradiționale cu unele de culori mai deschise.
- Izolați. O izolare mai bună înseamnă căldură mai puțină vara. Dacă locuința dvs. beneficiază de soare aproape întreaga zi, vă puteți răcori mai ușor cu o izolație mai bună. Mai puține fisuri și căi de evacuare a aerului înseamnă că aerul rece va rămâne în interior. Asigurați-vă că există curenți de aer și între izolație și materialul de acoperiș.
- Opriți aparatele neutilizate. La fel ca și cuptoarele, alte aparate de uz casnic vor genera căldură nedorită în casă. Luați în considerare oprirea aparatelor precum televizorul, computerul desktop și aparatele de bucătărie – nu le lăsați doar în stand-by. Acest lucru va opri supraîncălzirea camerelor în care se află. În mod similar, aveți grijă să încărcați telefonul sau tableta dimineața foarte devreme, întrucât orice aparat, oricât de mic ar fi, degajă căldură. Evitați să le încărcați noaptea, mai ales dacă vă luptați să adormiți.
- Opriți luminile și investiți în becuri cu economie de energie. Becurile sunt o altă sursă de căldură în casă și trebuie oprite atunci când încercați să vă răcoriți spațiul de locuit. Tipul de bec pe care îl alegeți poate avea, de asemenea, un impact mare asupra „capacității” de a genera căldură. Becurile cu incandescență convenționale generează lumină destul de ineficient, degajând căldură reziduală în acest proces. Treceți la becuri cu consum redus de energie pentru a reduce supraîncălzirea și a economisi bani.
- Investiți în plante. Plantele de apartament au într-adevăr magia lor și nu putem nega faptul că ne fac viața mai fericită. Pe lângă faptul că s-a dovedit că stimulează starea de spirit, plantele pot ajuta și la menținerea unui aer respirabil. Plantele acționează ca aparate de aer condiționat naturale și generează umiditate în atmosferă printr-un proces cunoscut sub numele de transpirație. Cele mai eficiente plante termice sunt crinii păcii și planta de cauciuc, deoarece funcționează cel mai bine în condiții de umiditate. Așadar, dacă aveți o casă plină de plante, veți menține casa răcoroasă vara în mod natural.
- Dormiți cât mai aproape de podea. Cu cât ne aflăm la un nivel mai înalt, cu atât căldura va crește, așa că bunul simț ne îndeamnă să stăm cât mai aproape de podea. Investiți într-un pat în stil japonez (cadru pat futon în stil japonez) sau o saltea cu aer, pentru a dormi practic pe jos. Primiți câteva minute în plus de somn dacă puteți dormi la subsol sau demisol. Dacă aveți unul, ați putea încerca să dormiți într-un hamac. Suspendându-vă deasupra solului, veți beneficia de curenți de aer în jurul dvs.
* Acordați o atenție mărită machiajului – Pe măsură ce temperaturile încep să crească, este indicat să reducem rutina de machiaj la elementele esențiale: rimel, corector și balsam de buze colorat. O față plină de machiaj nu rezistă și nu arată la fel de bine, atunci când afară este extrem de cald. Așadar, în lunile de vară, nu veți da greș dacă purtați mai puțin machiaj sau chiar deloc. Ceea ce va fi dificilă este alegerea unor produse care să reziste la căldură, umiditate și chiar transpirație.
- Investiți în produse de machiaj rezistente la transfer. Fondurile de ten, rujurile și mascara waterproof sunt ideale pentru perioadele caniculare.
- NU folosiți produse pe bază de pulbere. Ați văzut vreodată cum se separă făina în apă dacă nu o amestecați îndeajuns? Exact așa se va întâmpla și cu pudra pe timp de vară, după o zi lungă petrecută la birou sau pe stradă. Pielea dvs. este extrahidratată vara și veți transpira mai mult decât în mod normal, tocmai de aceea texturile cremoase sunt cea mai bună opțiune. Spre deosebire de pulberile mate, care se scufundă în liniile fine și în cutele feței, fardul de obraz pe bază de cremă și fondul de ten alunecă ușor și ajută la crearea efectelor de rouă, „înroșite” în mod natural sau bronzante.
- Folosiți produse de fixare a machiajului. Acest produs oferă un strat ușor de protecție pentru a vă împiedica machiajul să „alunece” pe față. Spray-urile răcoritoare de față funcționează excelent pentru a vă lăsa pielea proaspătă în lunile fierbinți de vară. Obișnuiți-vă să le păstrați în frigider pentru a asigura un efect de răcire suplimentar. Bonus: Majoritatea spray-urilor miros grozav.
- NU purtați creme de față grase. Nu folosiți niciodată o cremă grasă vara, deoarece acest lucru vă va face machiajul să se scurgă practic de pe ten. Folosiți ceva mai ușor, precum o bază de machiaj sau o cremă pe bază de acid hialuronic și asigurați-vă că le lăsați să se absoarbă bine în piele înainte de a vă machia. Mizați și cremele hidratante cu SPF care sunt ușoare, dar totuși conferă tenului un plus de strălucire și hidratare.
- Mergeți pe varianta DIY (Do It Yourself) pentru a combate pungile de sub ochi și pielea grasă. Nu aruncați pliculețe de ceai! După ce le-ați scufundat într-un recipient cu gheață, așezați-le pe pleoape. Cofeina din ceai ajută la micșorarea vaselor de sânge, minimizând astfel umflăturile de sub ochi și cearcănele. Doriți o mască naturală excelentă pentru tenul gras? Luați niște papaya și, pur și simplu, aplicați-l pe față. Enzimele naturale din papaya ajută la extragerea uleiului fără a deshidrata pielea.
- Apa de trandafiri vă menține prospețimea tenului. Apa de trandafiri vă ajută să vă mențineți pielea strălucitoare și sănătoasă. Depozitarea apei de trandafir proaspete în frigider și stropirea zilnică pe față și pe piele de mai multe ori în timpul verii ajută la un aspect strălucitor, chiar și fără bronz. Acest sfat de frumusețe vă va ajuta să vedeți efectul imediat asupra pielii dvs. și va face pielea mai luminoasă și mai plăcută la atingere, în ciuda verii arzătoare.
- Optați pentru un scrub delicat. Porii noștri tind să se mărească în timpul lunilor de vară, pentru ca pielea să respire mai ușor. Rezultatul este de obicei sudoare excesivă și murdărie care înfundă porii, ducând la puncte negre și la erupții. De asemenea, praful de afară și mediul înconjurător vă pot afecta pielea. Folosiți un exfoliant adecvat pentru a vă curăța fața și corpul de impurități și abia apoi aplicați machiajul.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.huffpost.com/entry/beauty-tips-hot-weather_n_7125702
https://www.ovoenergy.com/blog/lifestyle/how-to-keep-your-house-cool-this-summer.html
https://www.redcross.ca/blog/2019/7/tips-to-help-you-stay-safe-during-hot-weather
https://www.environment.sa.gov.au/goodliving/posts/2018/01/keeping-cool-efficiently
https://www.goodto.com/wellbeing/how-to-keep-your-house-cool-in-summer-541064
https://www.medicinenet.com/ways_to_keep_cool_when_it_is_hot/views.htm
https://www.wikihow.com/Stay-Cool-in-Warm-Weather
https://lifehacker.com/top-10-ways-to-beat-the-heat-5913149
https://ems-emea.com/uncategorized/how-to-wisely-face-the-heat/
https://www.cdc.gov/nceh/features/extremeheat/index.html
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/heatwave-how-to-cope-in-hot-weather/
https://www.practo.com/healthfeed/25-useful-summer-care-tips-27414/post