Comisia Europeană şi-a dezvăluit proiectul de „big bang” legislativ pentru a atinge obiectivele climatice ale UE, anunţă La Libre Belgique. “Gata cu maşinile pe benzină, urmează taxă pe kerosen în domeniul aerian, taxarea importurilor, reforma pieţei carbonului cu riscul de a creşte preţul carburanţilor. Comisia Europeană a prezentat 12 texte pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră de pe continent cu 55% până în 2030 faţă de 1990, măsuri care vor face obiectul unor negocieri dure între eurodeputaţi şi statele membre timp de un an. Bruxellesul a propus să se reducă la zero emisiile de CO2 ale maşinilor noi în UE începând din 2035, ceea ce va duce de facto la oprirea vânzărilor de maşini pe benzină şi motorină la acea dată în favoarea motorizărilor 100% electrice, cu o apăsare pe acceleraţie pentru a instala puncte de încărcare pentru vehicule electrice la fiecare 60 de kilometri”. După cum mai informează La Libre Belgique, Comisia propune să taxeze, începând din 2023, kerosenul pentru avioane în cadrul UE, impunându-le o rată minimală de biocarburanţi – motiv de alarmă pentru companii, care se tem de o „distorsiune a concurenţei” cu restul lumii. „Dar pilonul principal este lărgirea considerabilă a pieţei europene de carbon stabilite în 2005, unde se comercializează ’permisele de poluare’ cerute de anumite sectoare (electricitate, siderurgie, fabrici de ciment, aviaţie intra-UE) reprezentând 40% din emisiile celor 27. Până acum, cele mai multe întreprinderi vizate primeau cote de emisii gratuite, pe care le puteau vinde, însă Bruxellesul vrea să le restrângă drastic”.
Preocupată cu mediul, Uniunea Europeană nu pierde din vedere nici lupta cu pandemia de coronavirus. Sub presiunea UE, Malta se răzgândeşte şi nu închide graniţele pentru nevaccinaţi, scrie publicaţia franceză La Tribune. „După ce a anunţat săptămâna trecută că-şi va închide graniţele pentru persoanele nevaccinate contra COVID-19 începând din 14 iulie, insula mediteraneană a renunţat la această măsură contrară regulilor europene, de vreme ce o asemenea interdicţie ar fi o încălcare a dispoziţiei privind certificatul european instituit de la 1 iulie pentru a relansa turismul. Mica insulă mediteraneană de 500.000 de locuitori se mândreşte că este ţara cea mai vaccinată din UE, cu 79% din populaţia adultă care a primit două doze de ser”, mai arată La Tribune. În Austria, cazurile de Covid s-au triplat în ultima săptămână, informează agenţia Ansa din Italia. În ultimele șapte zile, s-au înregistrat în medie 160 de cazuri noi pe zi, aproape dublu comparativ cu aceeași săptămână din iulie 2020 (84). Aceeaşi situaţie şi în ceea ce priveşte cazurile active, care în prezent sunt 2.474, în timp ce la 14 iulie 2020, acestea erau doar 1.239. Franţa îşi serbează ziua naţională cu o creştere vertiginoasă a înregistrărilor pe platformele online de vaccinare, după cum arată Le Monde. După anunțul președintelui Emmanuel Macron privind obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în baruri, restaurante, mijloace de transport, două milioane de francezi s-au înregistrat online în doar câteva ore. Doctolib, principala platformă de vaccinare, anunţă că a înregistrat un record de înscrieri. La doar o zi după discursul preşedintelui, 1,7 milioane de francezi s-au înscris la vaccinare prin Doctolib. „Un record absolut”, anunţă platforma, precizând că precedentul vârf de înregistrări a fost de puţin peste 471.000 de persoane, în 11 mai. În paralel însă, au loc proteste în mai multe oraşe ale Franţei, inclusiv capitala Paris, faţă de măsurile anunţate de preşedinte referitor la vaccinare şi certificatul COVID-19, informează Le Figaro. Peste 18.000 de persoane au răspuns unui apel lansat pe reţelele de socializare privind participarea la proteste.
Serbia devine „escală de carantină” pentru indienii care doresc să călătorească în Europa şi în alte părţi ale lumii, titrează publicaţia grecească I Efimerida. Mii de călători din India profită de faptul că nu există interdicţii de călătorie şi nici nu este nevoie de viză pentru a intra în Serbia și folosesc această țară pentru a petrece acolo o perioadă de 14 zile, pentru a putea călători apoi spre destinația lor finală din Europa, America de Nord sau Orientul Mijlociu. Aeroportul din Belgrad primește zilnic zboruri din India cu oameni de afaceri, muncitori care lucrează pe șantierele din țările bogate ale Orientului Mijlociu, tineri care studiază în Canada sau într-o țară europeană. Serbia este clasificată ca țară cu risc scăzut din punct de vedere epidemiologic, prin urmare indienii pot merge în orice altă țară doresc după o ședere de 14 zile dacă au un test PCR negativ pentru coronavirus.
În Africa de Sud, ţară afectată puternic de coronavirus dar şi de proteste violente, autorităţile au fost nevoite să întrerupă vaccinarea în mai multe zone. Potrivit AFP, principala problemă este legată de dificultăţile pe care le au furnizorii să trimită vaccinuri şi stocuri de medicamente către spitale, legăturile fiind întrerupte între capitala economică Johannesburg şi estul ţării. Africa de Sud este afectată în ultimele zile de proteste violente, jafuri şi distrugeri de bunuri în principal în aceste două regiuni, fiind ucise peste 70 de persoane, mai arată AFP.
Întorcând privirea spre actualitatea politică din Orientul Mijlociu, France24 menţionează faptul că Emiratele Arabe Unite inaugurează prima lor ambasadă în Israel. A treia ţară arabă care dispune de o ambasadă în Israel, Emiratele Arabe Unite au deschis oficial prima lor misiune diplomatică pe teritoriul israelian, simbol al normalizării între cele două ţări, încurajată de administraţia fostului preşedinte american, Donald Trump. Recent, a fost inaugurată şi o ambasadă israeliană la Abu Dhabi. După ce Egipt şi Iordania au deschis câte o ambasadă pe teritoriul israelian, Bahreinul şi Marocul sunt la rândul lor pe calea normalizării relaţiilor cu Israelul, mai arată France24.
Florin Matei, Agenția de Presă RADOR