Deși pandemia virusului Covid nu dă semne că s-ar încheia, presa internațională încearcă totuși să-și concentreze atenția și asupra unor evenimente care, fără îndoială, ar putea avea consecințe pe viitor.
Un astfel de eveniment este vizita pe care, începând de ieri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, o efectuează în Statele Unite la invitația Casei Albe. Presa americană se întrece în comentarii. Ziarul The Washington Post titrează: „Cântecul de lebădă al Angelei Merkel la Washington”. Iar cotidianul The New York Times crede că, „până să ajungă să discute despre China, Rusia și spinoasa problemă a gazoductului Nord Stream 2 vor fi problemele care se vor afla în centrul discuțiilor Angelei Merkel cu președintele american Joe Biden”. Referidnu-se la același eveniment, revista germană Der Spiegel consideră că este vorbba de „cea din urmă mare călătorie al celei mai puternice femei”. iar o altă publicație germană, Bild, chiar o deplânge, titrând: „Cât de singură este Angela Merkel în această ultimă călătorie a sa”. Francezul Le Figaro, comentează și el ironic: „Angela Merkel la Washington, pentru a-și lua adio, dar cu sentimentul neîmplinirii”. „Adio, America”, titrează și ziarul german Frankfurter Allgemeine, care comentează: „Când Merkel a devenit cancelar, în 2005, terorismul islamist era considerat ca fiind cea mai mare problemă de interes comun. Acum, ea își ia rămas bun de la o Americă în mare concurență cu Rusia și China or, Germania încă nu și-a găsit un loc la nivelul acela”.
În Uniunea Europeană, problemele nu se limitează doar la combaterea coronavirusului. Principala instanță europeană consideră că reformele juridice din Polonia sunt ilegale. „Regimul disciplinar destinat judecătorilor încalcă legislația Uniunii Europene, a decretat instanța europeană”, potrivit ziarului polonez Gazeta Wyborcza. Același ziar amintește că „Uniunea Europeană s-a pronuțat deja împotriva acestor demersuri încă din toamna anului 2019, revenind asupra subiectului și primăvara trecută, dar, pare-se, fără rezultat”. „Uniunea nu ar accepta Polonia de astăzi”, titrează și ziarul polonez Rzeczpospolita pe marginea aceluiași subiect. Iar un comentator al aceluiași ziar estimează că, „dacă se va ajunge la un acord politic, orice scenariu este posibil, de la sancțiuni prin suspndareaa accesului la fondurile europene și până la ieșirea Poloniei din organizație”. Ziarul belgian La libre Belgique notează că, tot ieri (joi), ”la cererea guvernului lui Mateusz Morawiecki, Curtea Constituțională poloneză urma să declare că dreptul național ar avea întâietate în fața dreptului internațional”.
Nici Ungaria nu se află în relații bune cu mai marii Uniunii Europene, iar titlurille unor articole din ziarul budapestan Magyra Hirlap nu permit niciun echivoc. „Bruxelles-ul vrea să-i lase pe activiștii comunității LGBT să intre în grădinițe și în școli”, titrează cotidianul maghiar. Sau: “Curtea Europeană de Justiție dorește să le permită migranților să intre în Ungaria”. După care subliniază liniștitor: “Guvernul Ungariei îi protejează pe ungurii care nu doresc ca țara noastră să devină una de imigranți”.
Rămânem în Europa, unde Olaanda este în doliu. Cotidianul olandez De Telegraaf informează că, ”joi, jurnalistul de ivestigație Peter R. De Vries, a încetat din viață la o săptămână după ce fusese înjunghiat de doi bărbați”. Canalul RTL Netherlands a transmis că “Peter a a luptat până în ultima clipă cu moartea, dar nu a câștigat lupta. El a murit înconjurat de toți cei care l-au iubit, se arată în mesajul familiei.
România a atras și ea atenția presei străine prin două evenimente. Publicația americană US News & World Report anunță că “un elicopter american Black Hawk a aterizat forțat, ieri, pe o arteră din București, spulberând două semafoare”. Iar canalul Euronews citează un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, care ar fi declarat că “ancheta cu privire la incident este în curs de desfăurare, nu s-au semnalat victime, iar piloții se simt bine”.
În sfârșit, fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, apare și el în paginile ziarelor. Survenită joi, eliberarea sa condiționată din închisoare nu a rămas fără ecou, Ziarul american The Washington Post amintește că, “într-o vreme, Liviu Drgnea era considerat drept cel mai influent politician român, dar fusese împiedicat să devină premier din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală”. Și tot The Washington Post subliniază că, “după condamnarea lui Dragnea, survenită în 2019, sute de români au ieșit pe străzile capitalei României pentru a sărbători evenimentul”.
Alexandru Danga