Avuţia netă a populaţiei a atins un maxim istoric, după ce a crescut anul acesta cu șase procente față de 2019. Totuși un român ar trebui să muncească aproape opt ani și jumătate pentru a-și putea cumpăra un apartament cu două camere fără a apela la un credit bancar. Sunt date din Raportul privind Stabilitatea Financiară dat publicității ieri de BNR.
Reporter: Mihaela Dumitrescu – Activele imobiliare au în continuare o pondere majoritară în averea românilor, respectiv de 75%, în vreme ce activele financiare reprezintă aproximativ 24% din total, populația fiind interesată în instrumente sigure, de tipul numeralului și depozitelor, și mai apoi de investiții, cum sunt pensiile private. Raportul face și o analiză a pieței muncii, iar BNR atrage atenția că rata șomajului a crescut la 5,7% în aprilie, una dintre cele mai mari din regiune, iar numărul de șomeri a ajuns la 474 de mii de persoane. Cele mai importante fluctuații ale numărului de salariați s-au înregistrat în sectorul industrial, în special în cel al fabricării articolelor de îmbrăcăminte și al autovehiculelor, urmat de HoReCa. În domeniul serviciilor și cel al construcțiilor se întrevede o relativă stabilitate pe termen scurt, în timp ce creșteri ale numărului de salariați sunt anticipate în comerț.
Banca Națională afirmă că pentru susținerea redresării investițiilor și modernizarea economiei autoritățile trebuie să facă o prioritate din accesarea fondurilor europene. De asemenea, BNR mai arată că pentru a putea menține accesul ușor și la costuri reduse pe piețele financiare externe este necesar ca România să se angajeze în reforme fiscale care să îmbunătățească sustenabilitatea finanțelor publice și să asigure o mai bună predictibilitate a cadrului legal./atataru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 iulie