Din păcate, nu toate locuințele vin „echipate” cu o curte mare și impozantă asupra căreia să cadă toată atenția. Unele proprietăți, mai ales cele urbane, au, de regulă, spații foarte mici în aer liber. Aceste spații nu trebuie să fie, însă, neapărat înghesuite și neprimitoare. În multe cazuri, o grădină de mici dimensiuni poate fi mai fermecătoare și mai atrăgătoare decât o curte imensă. Profitați la maximum de fiecare centimetru pătrat de care dispuneți și, cu ajutorul câtorva sfaturi de organizare, îmbunătățiți-vă și colorați-vă spațiul în aer liber. „Injectarea” peisajului cu diferite nuanțe și tonuri nu trebuie să fie foarte dificilă sau costisitoare, întrucât culoarea poate proveni dintr-o varietate de surse. Prin mobilier, decorațiuni, vopsea, ghivece, plăci ceramice și, desigur, plante, impactul culorii asupra peisajului nu poate, și nici are cum, să fie subestimat. Planificarea în consecință a unui spațiu mic în aer liber va avea un beneficiu extrem de important asupra petrecerii timpului în natură. În cele mai multe cazuri, mai puțini metri pătrați necesită, pur și simplu, o ierarhizare și o prioritizare (dacă ne permiteți termenul), din partea dvs., a activităților preferate pe care le puteți desfășura în aer liber, astfel încât să nu sufocați spațiul respectiv. Decideți-vă asupra elementelor pe care doriți să le includeți, concentrându-vă pe cele care vă oferă cea mai mare plăcere și o utilizare optimă, dar și la metodele cele mai eficiente de a le armoniza cu climatul, orientarea casei, topografia și bugetul, adaptându-le acestor condiții.


Începeți cu un plan

* Echilibrați aspectul – Potriviți, armonizați și realizați o simetrie între elementele „dure” de care aveți nevoie pentru a lua masa sau a vă relaxa, comparativ cu elementele „moi”, care contribuie la frumusețea și delicatețea peisajului, dar care necesită și o întreținere mai asiduă. Încercați să păstrați totul la o anumită scară. Un singur copac gigant poate arăta copleșitor, în timp ce mai mulți arbuști mici pot da un aspect echilibrat și plăcut. Mobilierul de grădina ar trebui să se potrivească, de asemenea, cu dimensiunea spațiului, astfel că niciodată nu vom folosi piese de mobilier impunătoare în spații minuscule. Nu uitați să utilizați orice colțișor rămas! Într – o grădină mică, zonele deschise sunt deosebit de importante. O potecă cu pietriș simplu poate adăuga un aspect aerisit și luminos unui spațiu redus. Nu vă simțiți obligați să folosiți linii drepte. Traseele curbe și plantele neregulat plasate pot da un sentiment de deschidere micii dvs. grădini. Nu încercați să includeți prea multe, însă. O grădină bine întreținută nu trebuie să fie nici aglomerată și nici foarte costisitoare.

* Alegeți culoarea cu înțelepciune – Limitați paleta de culori într – un spațiu mic la doar câteva opțiuni, și amintiți – vă că albul oferă avantaje indiscutabile pentru un contrast frumos. O paletă albă, argintie sau gri se distinge mult mai ușor la amurg sau chiar pe timp de noapte decât verdele sau alte culori întunecate.

* Stratificați iluminatul – Acordați iluminatului în aer liber o atenție la fel de mare ca și celui de interior, pentru a vă satisface nevoile estetice, dar și pe cele funcționale. Iluminatul de exterior oferă și alte avantaje: vă puteți bucura de grădină inclusiv pe timp de noapte și îi descurajați pe posibilii răufăcători. Numeroasele opțiuni LED sunt eficiente energetic și vă scutesc de cablurile neatractive, fiind ele însele abia vizibile. Aveți posibilitatea să vă optimizați micuțul spațiu în aer liber, prin utilizarea luminilor într-un mod inteligent. Atunci când curtea este luminată pe timp de noapte, acest lucru face ca proprietatea dvs. să fie mai sigură, creând, totodată, o imagine mai atrăgătoare din interior. Folosiți lămpi rustice pentru un aspect dramatic și atractiv. Sistemul de iluminare poate fi plasat pe un temporizator automat pentru a minimiza costurile de energie.

* Adăugați spațiu de stocare – Includeți un loc în care să depozitați, departe de văzul lumii, pernele, biciclete, uneltele sau furtunul. Chiar și cele mai mici grădini pot include o băncuță cu spațiu de stocare, pe care să vă puteți relaxa și să vă admirați opera (adică grădina) la o cană de ceai sau o băutură răcoritoare. Cu facilitățile potrivite, un spațiu în aer liber poate deveni o cameră în plus pentru locuitorii din mediul urban. Dacă dețineți o zonă mai generoasă, puteți lua în considerare amplasarea unui grătar sau chiar a unei mici bucătării în aer liber.


https://unsplash.com/

Tipuri de spații în aer liber

* Balcoane. Un balcon de 90 de cm este destul de confortabil pentru relaxarea în aer liber, dar ar trebui să fie de 120-122 cm lățime pentru a vă aduce toate beneficiile. Selectați câteva plante înalte, cum ar fi cele tropicale, hortensii și arbuști Viburnum pentru intimitate și pentru a acoperi eventualele elemente neatractive.

* Verande și pridvoare. Dacă începeți să remodelați sau să construiți de la zero un pridvor, acesta ar trebui să aibă cel puțin 240 de cm lățime și 300 de cm lungime pentru a vă putea aranja mobilierul astfel încât să puteți trage scaunele, să stați confortabil și să circulați în voie.

* Grădini pe acoperiș. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți la amenajarea unei grădini pe acoperiș este de a afla greutatea pe care acesta o poate sprijini înainte de a achiziționa mobilierul, plantele și ghivecele. Alternativele mai firave ale acestora sunt mult mai ușor de transportat sus, pe acoperiș. Cântăriți-le înainte de a le urca pe acoperiș, asigurați-le apă suficientă și prize electrice pentru irigații, iluminat și gătit în aer liber, precum și un plan eficient de drenaj. Indicat ar fi să strângeți seara mobilierul, iar plantele să le ancorați cumva, în caz de rafale puternice de vânt.

* Bucătării în aer liber. Mizați mai degrabă pe aparatele pe care le utilizați cel mai des, decât să imitați bucătăria de interior – mai ales atunci când spațiul în aer liber este mai degrabă strâmt. Puteți folosi un grătar pe gaz sau pe cărbuni sau chiar un model hibrid, dar și grătare din granit sau turnate în beton, numai bune în condiții meteorologice nefavorabile. Asigurați mult spațiu pentru depozitare. Dacă doriți o chiuvetă în aer liber, verificați dacă vă permit condițiile legale.

* Curți micuțe. Chiar și curțile mici pot include caracteristici de apă „în mișcare” (stropitoare) și elemente de percolare. Luați în considerare adăugarea unui acvariu mai mare, a unei cascade, a unui iaz, heleșteu, a unei piscine sau chiar amenjarea unui spa, dacă vă permit suprafața și bugetul. Reciclați apa pentru a o conserva. Adăugați pești multicolori și lumini cu LED – uri pentru un efect de-a dreptul răpitor.


Cum să adăugați culoare spațiului în aer liber

* Utilizați un decor colorat. Zonele de relaxare și mesele servesc adesea ca puncte focale în peisajul exterior, ceea ce le face ideale pentru adăugarea unui strop de culoare. Ca o opțiune mai puțin costisitoare, înlocuiți pernele obișnuite cu unele noi, în culori vii sau adăugați alte perne peste cele deja existente. Arta de grădină poate rezista condițiilor extreme ale vremii și adaugă, în același timp, interes peisajului. Exemplele includ artă mozaicată sau ceramica populară, pentru a numi doar câteva. Plăcile de ceramică vin în multe culori, desene și modele, ceea ce le face perfecte pentru a adăuga culoare unor structuri exterioare, cum ar fi scări, blaturi de bucătărie, fântâni, piscine sau pentru a crea o pictură murală.

* Folosiți ghivece colorate și plante cu flori multicolore. Unul dintre cele mai ușoare și mai satisfăcătoare moduri de a adăuga culoare spațiului în aer liber este de a încorpora plante cu flori în ghivece, nu sădite direct în grădină. Aceste grădini miniaturale înfrumusețează nu numai mediul din care provin, dar pot fi mutate în alte locuri și schimbate în funcție de sezon. Coșurile suspendate de flori adaugă culoare la un nivel superior și pot fi folosite pentru a încadra o fereastră, de exemplu. Cel mai la îndemână truc de a crea o grădină mai colorată este de a încorpora ghivece în nuanțe de albastru, magenta, portocaliu, violet sau chiar roșu. Aceasta este o oportunitate de a crea o variație de culori izbitoare. Asocierea unor plante apreciate pentru frunzele lor, cum ar fi crinul de toamnă (Hosta) sau plantele suculente, cu niște ghivece colorate este o altă modalitate ușoară de a crea un interes vibrant în peisaj.

* Așterneți un covor în aer liber. Nu treceți cu vederea posibilitatea de a adăuga interes la nivelul solului, prin afișarea unui covor cu un design plăcut în nuanțe atractive, care va înfrumuseța zona de servit masa sau pe cea de relaxare în aer liber.

* Vopsiți un perete într-o culoare intensă (chiar țipătoare). O cutie de vopsea și câteva ore de muncă sunt tot ce aveți nevoie pentru a infuza peisajul cu o nuanță bogată. Vopsiți un perete exterior pentru o diferență dramatică. Atunci când selectați culoarea vopselei, alegeți o nuanță care va completa zona înconjurătoare, inclusiv mobilierul de exterior și plantele. Folosiți nuanțe complementare sau similare de pe roata culorilor.

* Dați viață unui perete gol cu o pictură murală. Acesta este un sfat util mai ales în cazul în care spațiul este limitat, întrucât o pictură murală nu ocupă spațiul de la sol, dar în schimb adaugă atât culoare, cât și interes unui perete exterior. Indiferent dacă veți picta plante sau dacă veți crea iluzia unei piese de artă încadrate, o pictură murală poate fi o modalitate foarte bună de a „îmbrăca” un spațiu în aer liber.

* Nu neglijați intrarea. Un grup de plante cu flori atrage imediat ochiul spre o intrare realizată cu bun gust și poate crește calitatea spațiului. Puteți face acest lucru prin adăugarea de ghivece cu flori anuale sau prin crearea unui pat plin cu plante înflorite în zona din față. Un pat umplut cu plante colorate va ghida automat ochiul spre intrarea din față a grădinii. Plantele perene cu flori vor aduce întotdeauna culoare intrărilor în grădinile aride.

* Adăugați flori paturilor de legume. Plantați cosmos, gălbenele și Tropaeolum printre legume. Favoritele de sezon, cum ar fi Lobularia maritima, lobelia, petuniile și violetele fac, de asemenea, mult bine (și estetic și „fizic”) grădinilor de legume. Ele nu numai că imprimă culori extrem de frumoase, dar atrag polenizatorii.

* Căutați noi zone pentru a injecta culoare. Nu vă ia decât câteva minute să vă plimbați prin grădină și să încercați să descoperiți un loc neutilizat, sau unul diferit, în care să adăugați culoare și/sau noi plante. Până și un loc de parcare poate fi transformat într-un pat de flori sălbatice sau de flori perene pentru un petic de culoare binevenit.


Idei creative pentru spațiul în aer liber

* Clopoței de vânt din chei – Una dintre cele mai creative idei pentru spațiile în aer liber este și una dintre cele mai simple: nu aveți nevoie decât de câteva chei vechi și de sfoară, pentru a vă confecționa singuri un clopoțel de vânt colorat și vesel. Vopsiți fiecare cheie cu o altă culoare și legați cheile una lângă alta, la distanțe egale și la aceeași înălțime. Când va bate vântul, ele vor scoate familiarul clinchet. Poate că nu sunt la fel de melodioase precum clopoțeii de vânt din comerț, dar arată mult mai bine!

* Vopsea fosforescentă pentru ghivece – Ghivecele în care țineți plantele „cântăresc” enorm în aspectul general al spațiului în aer liber. O idee foarte interesantă este să colorați ghivecele câtorva plante cu vopsea luminescentă. Aceasta absoarbe lumina și o reemite timp de câteva ore, ceea ce înseamnă că ghivecele pot deveni adevărate lămpi. Vopseaua acrilică luminescentă poate fi aplicată pe o mulțime de materiale, printre care lut și metal, iar după ce se usucă nu se dizolvă în apă, așa că nu trebuie să vă faceți griji în privința ploii.

* Borcane cu lumânărele – Una dintre cele mai romantice idei pentru zonele de exterior este să creați mici corpuri de iluminat din borcanele pe care nu le mai folosiți. Apoi, nu trebuie decât să puneți în ele lumânărele și să le amplasați în părțile de interes. Aveți grijă ca borcanele să fie neapărat din sticlă, pentru a rezista la căldura emanată de lumânări!

* Butuci fosforescenți și pitici de grădină – Butucii sunt prin natura lor elemente decorative inedite, dar dacă îi veți transforma, la fel ca pe ghivece, în niște decorațiuni superbe de noapte, își vor dubla valoarea.  Aveți nevoie de vopsea fosforescentă în mai multe culori și de o bucată de șmirghel, pentru a le netezi suprafața. După ce îi vopsiți, îi lăsați să se usuce la soare, într-un loc ferit de umezeală, și sunt gata de folosit. Pot fi utilizați și ca scăunele, nu doar ca decorațiuni! Cât despre piticii de grădină ce să vă spunem, că găsiți toate modelele vrute și nevrute și că îi puteți amplasa oriunde vă trece prin cap?! Asta cred că știți deja!

* Gard decorat cu mărgele – Dacă aveți un gard vechi și plin de găurele, în loc să luați în calcul posibilitatea înlocuirii cu unul nou, mai bine transformați-l în ceva deosebit! Un gard plin de găuri poate fi decorat cu tot felul de mărgele și pietricele. Într-un final, va arăta ca o adevărată bijuterie. Dacă vă place ideea, nu trebuie să așteptați până ce gardul se va strica, ci puteți să-l găuriți chiar voi cu bormașina.

* Lustra din grădină – Aveți o lustră veche pe care tot doriți să o schimbați, dar pur și simplu nu vă îndurați să o aruncați? Ei bine, aflați că o puteți folosi în grădină sau pe balcon, pe post de decorațiune creativă. Nu trebuie decât să-i scoateți becurile vechi și să le înlocuiți cu unele ce se încarcă de la lumina solară. Agățați-o de ramurile unui copac, și vă va lumina discret curtea. În plus, este o decorațiune pe care probabil nu o veți vedea la nimeni altcineva!

* Sedum sarmentosum în loc de iarbă – Sedum este o iarbă decorativă care are avantajul de a crește foarte repede și, în plus, pe timpul verii este plină de floricele galbene, care fac grădina să arate ca în povești. Puteți planta sedumul în loc de gazon, pentru că este mult mai des și se regenerează rapid. Dacă folosiți un astfel de „covor”, grădina poate arăta ca o adevărată pădure pe alocuri. Există mai multe tipuri de sedum, dar specia care ar trebuie să vă intereseze, dacă doriți un astfel de acoperământ pentru sol, este „sedum acre”, o specie târâtoare cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de „pietricele de aur”.


Cum să vă transformați balconul într-un spațiu cu gust

Noi, locuitorii de apartamente de bloc, nu prea avem multe opțiuni de amenajare a unui spațiu în aer liber. Singura variantă plauzibilă pare să ne rămână balconul – mica noastră oază de relaxare – adesea folosit mai mult ca loc de depozitare. Indiferent de formă, mărime sau chiar de priveliștea pe care o oferă, ideal ar fi să profităm la maxim de această suprafață, care, odată utilizată și organizată corect, ne va asigura clipe de neuitat. Chiar dacă sunt micuțe, strâmte sau inadecvat împărțite, balcoanele pot fi transformate în niște spații cochete, elegante și strălucitoare, care-i vor lăsa cu gura căscată pe mulți trecători.

* În primul rând, va trebui să-i aplicați o curățenie zdravănă, așa că eliberați-l de toate lucrurile care nu vă folosesc.

* Gândiți-vă la acest spațiu ca la o extensie a camerei de zi și depuneți la fel de mult efort în designul lui.

* Concentrați-vă pe nuanțe care să se coordoneze cu interiorul casei (mai ales al camerei la care este „atașat”).

* Nu vă fie teamă să experimentați cu modele și culori. Spațiile mici, cum sunt de obicei balcoanele, vă oferă oportunitatea de a ieși din zona de confort. O paletă predominantă de roz și mentă conferă balconului un aspect proaspăt, în timp ce combinația de modele grafice de pe pernuțe și covor (da, da puteți așterne chiar și un covor) stimulează recursul vizual. Mochetele sau carpetele în culori îndrăznețe, pe lângă faptul că ascund podeaua de beton de dedesubt, dau un aspect extrem de interesant.

* Maximizați-i funcția prin elaborarea unor zone diferite – cum ar fi o zonă de relaxare și o zonă de bar. Balcoanele lungi și înguste sunt destul de incomode, pentru că nu se pot face prea multe cu această formă. Totuși, cu un pic de ingeniozitate vă puteți transforma un astfel de balcon într-o zonă de gătit, o zonă de grătar sau orice altceva doriți.

* Încorporați flori și plante pentru a crea un aspect luxuriant. Ghivecele ostentative ajută la crearea intimității și distrage atenția de la priveliștea clădirilor învecinate.

* Utilizați lumini înșirate și atârnate de tavan pentru o vibrație intimă, care creează un efect subtil și diafan pe timpul nopții.

* Balustradele pot servi drept suport pentru jardiniere cu flori de sezon. Dacă vă încântă ideea unor plante și flori proaspete pe balcon, dar nu aveți spațiul necesar pentru a le etala pe toate, soluția este simplă – puteți avea o grădină verticală prin atașarea unui palet de lemn, sau spalier. O idee excelentă, prin care puteți împușca doi iepuri deodată, este de a planta ierburi aromatice, cum ar fi cimbru, pătrunjel, mărar, oregano, pe care le folosiți de obicei în bucătărie. Puteți să lăsați spalierul, suportul sau pergola în culoarea lemnului (sau culoarea inițială) sau le puteți vopsi în niște nuanțe mai vii, pentru un plus de veselie.

* Cel mai bun loc pentru a instala ceva într-un balcon este pe perete, dar nu este întotdeauna un lucru ușor. Adăugați cât mai multe rafturi și polițe pentru a vă permite afișarea sau depozitarea diverselor elemente. Perfectă pentru balcoanele mici, este o masă pliantă care poate fi instalată pe balustradă. Aceasta se deschide numai înspre interiorul balconului (adică exact acolo unde aveți nevoie), poate fi ușor de îndepărtat și montat și oferă un design versatil prin care aveți posibilitatea de a o utiliza într-o varietate de moduri. Nu cred că mai trebuie să vă amintim și de scaunele pliante, care sunt ideale pentru spațiile mici.

* Transformați lăzile în scaune confortabile. Pentru a le face rezistente la ploaie, tratați-le cu o vopsea rezistentă la intemperii, iar dacă sunt instabile, adăugați-le unul sau două șuruburi în colțuri.

* Folosiți mici trucuri pentru a adăuga rafinament și a spori confortul. Parchetul din lemn masiv este o investiție destul de costisitoare, dar, din fericire, probabil că spațiul pe care trebuie să-l amenajați nu este chiar atât de generos. Dacă vreți să oferiți balconului un aspect de cabană sau unul exotic, aplicați lambriuri sau chiar bețe de bambus. Dacă doriți o senzație de grădină în toată regula, așterneți iarbă artificială, pe care o puteți cumpăra de la magazinele de specialitate. Iar dacă doriți cât mai multă intimitate, adăugați perdele. Draperiile sau perdelele în aer liber sunt făcute să reziste tuturor sezoanelor. Pentru un spațiu superhaios și confortabil, decorați-l cu niște mini lanterne ieftine.

* Renunțați la mai multe locuri formale pentru a adăuga un hamac. Doar asigurați-vă că acesta este atârnat, astfel încât corpul dvs. să fie sub balustrada balconului. Avantajul acestei idei de amenajare este că hamacul poate fi dat jos după ce îl folosiți, așa că nu vă ocupă spațiul prețios. Acesta poate fi prins de orice, atât timp cât suportul poate să vă susțină greutatea. O altă idee grozavă ar fi amplasarea unui leagăn mai special sau a unui șezlong.

* Dacă spațiul este prea strâmt, adăugați cel mai confortabil scaun sau fotoliu pe care îl găsiți, mai puneți o măsuță mică, și eventual pliantă, luați-vă o limonadă rece și o carte și ați creat locul perfect. Pentru un efect major (cu un buget mic), adăugați o băncuță cu niște perne. Folosiți scaunele într-un mod creativ! Aveți câteva scaune în plus prin casă și nu știți ce să faceți cu ele? Ați putea să le duceți pe balcon. Împreună cu alte elemente, precum o blăniță, o carpetă sau o vază cu flori, balconul dvs. va arăta complet diferit.

* În ceea ce privește finisajele, pentru decorarea pereților din balcon puteți alege cea mai simplă, ieftină și comodă variantă – vopseaua lavabilă. Dacă doriți să dați balconului un aspect deosebit, puteți placa unele porțiuni (un perete, de exemplu) cu piatră decorativă, cu lambriuri din lemn sau chiar cu tapet decorativ. Și pentru pardoseală opțiunile sunt multiple, în funcție de destinația pe care i-o veți da balconului, de preferințe și de buget, desigur. Astfel, puteți alege între gresie, marmură, dușumea din lemn, parchet laminat, plută etc.

* Acordați atenție culorii pereților. Îndreptați-vă opțiunile spre culori care măresc vizual spațiul. Unii designeri sunt de părere că cele mai potrivite nuanțe ar fi: griurile, bejurile, diferitele nuanțe de alb sau lila. Nu același lucru putem spune despre piesele de mobilier, care ideal ar fi să abunde în culori vesele.

Autor: Alina Andrei, RADOR

http://www.homedit.com/make-balcony-top-15-accessories/

http://www.styleathome.com/outdoor-living/backyards/article/8-easy-ways-to-transform-your-balcony-into-a-chic-outdoor-living-space

https://www.buzzfeed.com/alisoncaporimo/balcony-on-fleek?utm_term=.po8y6pN1y#.gl1LY73ML

http://www.hgtv.com/remodel/outdoors/optimize-your-small-outdoor-space

http://community.renovate.com/post/Optimize-Your-Small-Outdoor-Space

http://www.houzz.com/ideabooks/66574244/list/12-simple-ways-to-add-color-to-your-outdoor-space