Un număr din ce în ce mai mare de guverne europene intenționează să împiedice persoanele nevaccinate să intre în baruri, restaurante sau la spectacole în această vară, după ce Emmanuel Macron a avut succes cu recentul anunț privind restricțiile, determinând numeroase persoane să se vaccineze, constată The Guardian. ”Luni, Irlanda a permis restaurantelor și barurilor să își redeschidă facilitățile interioare către acei clienți care dețin certificatul digital al UE care dovedește statutul lor de vaccinare. Începând cu 6 august, în Italia va fi nevoie de un certificat sanitar similar pentru a avea acces la restaurante, bazine, săli de sport, evenimente culturale, muzee, cinematografe și teatre”.
Nu există o politică națională specifică în Spania, aflăm din Vanguardia, dar regiunea Galicia impune un certificat de vaccinare sau un test negativ Covid-19 pentru accesul în interior la hoteluri și restaurante. În Belgia, accesul la evenimentele în aer liber cu peste 1.500 de persoane va fi limitat de la 13 august la cei care dețin un certificat de vaccin.
Boris Johnson a declarat că intenționează să limiteze accesul la cluburile de noapte din Anglia din septembrie pentru cei care pot dovedi că sunt complet vaccinați, mai precizează The Guardian.
În ciuda faptului că Germania înregistrează o creștere a incidenței infecțiilor de câteva săptămâni, guvernul german intenționează să urmeze exemplul Marii Britanii, notează cotidianul La Razon. Germania a anunțat că are deja în vedere în mod deschis posibilitatea de a ridica restricțiile asupra populației deja vaccinate, după cum a transmis Helge Braun, șef de cabinet al guvernului german. „Vaccinații vor avea cu siguranță mai multă libertate decât cei nevaccinați”, a explicat Braun în cadrul unui interviu acordat publicației „Bild am Sonntag”. De la Paris, Le Monde constată că această declarație a avut efectul unei adevărate bombe, ținând cont că, anterior, cancelarul Angela Merkel subliniase că vaccinarea nu va fi niciodată obligatorie.
Același cotidian reamintește că în majoritatea marilor orașe din Franța au avut loc manifestații de stradă împotriva obligativității vaccinului pentru anumite categorii profesionale și împotriva introducerii pașaportului verde. Manifestații de protest au avut loc și în Italia, unde certificatul de vaccinare a fost comparat cu infama stea galbenă impusă în ghetto-uri de către fasciști. În Corriere della Sera, senatorul italian și supraviețuitor al Holocaustului Liliana Segre comentează asocierea dintre persecuțiile împotriva evreilor și dispozițiile privind vaccinurile care au apărut recent printre pancartele și tricourile manifestanților din piețele italiene, care protestează împotriva extinderii pașaportului verde: ”Este o dovadă de crasă ignoranță și rănește memoria celor care au suferit cu adevărat restrângerea libertăților”.
Din actualitatea politică, publicația franceză Les Echos reține criza din Tunisia, unde președintele țării a suspendat Parlamentul și l-a demis pe șeful guvernului, ca urmare a manifestațiilor de stradă din ultimele zile. După cum remarcă autorul articolului, țara care a dat tonul primăverii arabe se zbate de câțiva ani în incertitudine și instabilitate politică.
Încheiem cu o analiză apărută în publicația americană THE NATIONAL INTEREST, sub titlul ”UE și Rusia: blocate între prietenie și inimiciție”.
”Indiferent de rezultatul alegerilor germane, relația dintre Germania și Rusia nu se va schimba, ci va continua să fie una de tip „nici prieten, nici dușman”. ”Două realități vor continua să-și producă efectele. În primul rând, Germania va rămâne principalul interlocutor al Rusiei în privința afacerilor europene. În al doilea rând, chiar dacă Europa condusă de Germania nu va deveni inamicul Rusiei, este nerealist să te aștepți la o îmbunătățire majoră a relațiilor. În consecință, în calitate de cea mai mare economie europeană și de cel mai influent membru UE, Germania va rămâne cel mai important partener al Rusiei din Europa”, se arată în analiza publicată de National Interest.
(Agenția de Presă RADOR)