Cu toate că forţele guvernamentale siriene – cu ajutorul Rusiei şi Iranului – au ocupat cu trei ani în urmă oraşul Daraa din sudul ţării, zilele trecute localitatea a fost atacată din nou cu rachete – scrie portalul Daily Sabah. Loviturile au vizat zone populate, şi scopul lor a fost să spargă rezistenţa localnicilor. Potrivit ONU cel puţin 8 civili şi-au pierdut viaţa, însă presa vorbeşte despre 15 victime. Încă din luna mai armata siriană a blocat regiunea, după ce populaţia de acolo – sfidând aşteptările puterii – a boicotat în masă alegerile prezidenţiale. Singurul scop al scrutinului a fost să creeze aparenţa că preşedintele Bashar al-Assad, care este la putere de 21 de ani, are o legitimitate democratică.
Regimul s-a folosit de toate mijloacele pentru a-şi obliga oamenii să participe la vot. Cei din Daraa au putut să rămână departe de urne numai datorită statutului special al regiunii, obţinut prin „acordul de reconciliere” din anul 2018. Atunci apărătorii oraşului au capitulat în schimbul acordării unor drepturi. Acordul de reconciliere s-a realizat prin medierea Rusiei. Esenţa înţelegerii a fost că regiunea va fi supravegheată de aşa numita divizie a cincea a armatei turce, constituită din voluntari, din care au făcut parte şi insurgenţii care s-au predat autorităţilor. Formal această unitate aparţine forţelor armate siriene, însă în realitate se află sub influenţa Moscovei, militarii primind atât fondurile cât şi ordinele de la ruşi – scrie The Guardian. Potrivit ziarului britanic, divizia a cincea se comportă dintr-un anumit punct de vedere ca şi coloana a cincea, întrucât nu permite ca serviciile speciale siriene să activeze în Daraa şi tolerează demonstraţiile antiguvernamentale.
Regimului lui Assad însă nu-i convine situaţia, de aceea în luna mai a decis să blocheze drumurile către oraş, astfel încercând să obţină un acord mai favorabil pentru guvern. Ar fi dorit ca locuitorii oraşului să predea armele şi să-și instaleze puncte de control al armatei regulare siriene. Blocada a generat o penurie de alimente, dar localnicii în pofida acesteia nu au cedat, astfel încât joi au fost loviţi cu rachete.
„Regimul doreşte să se răzbune, vrea să-i intimideze pe oameni în toate provinciile Siriei. Daraa a devenit simbolul revoluţiei siriene, iar ei doresc să distrugă acest simbol” – declara pentru Népszava Omar Hariri, activistul organizaţiei civice numită Biroul de Documentare al Martirilor din Daraa. Locuitorii oraşului însă nu au cedat. Ca răspuns la atacurile cu rachete, au trecut la contraatac şi au ocupat mai multe puncte de control, au capturat zeci de militari şi un tanc T-55 al forţelor armate siriene. Potrivit lui Omar Hariri luptele de joi s-au încheiat cu un armistiţiu între liderii locali ai populaţiei şi armata siriană. Activistul crede că până la urmă se va ajunge la un nou „acord de reconciliere”, dar nu se ştie dacă documentul va asigura o pace durabilă.
Cert este că regimul Assad – cu ajutorul Rusiei şi Iranului – chiar dacă a reuşit să ocupe cea mai mare parte a ţării, nu se bucură de sprijinul societăţii şi în aceste condiţii conflictele nu se vor termina curând.
Székely Ervin, RADOR