Agenţia Naţională pentru Securitatea Cibernetică a Franţei (ANSSI) a confirmat prezența software-ului de spionaj Pegasus pe trei telefoane folosite de jurnalişti. Una dintre victimele interceptărilor este un angajat cu notorietate al echipei redacţionale (senior member of staff) al canalului internaţional de televiziune France 24 – scrie The Guardian.
Această informaţie a apărut de vineri în presa franceză, dar atunci autorităţile încă nu confirmaseră rezultatul examinării telefoanelor. Este pentru prima dată când un organ al unui stat a certificat concluziile făcute de jurnaliştii de investigaţie de la 17 publicaţii. Organizaţia nonprofit cu sediul la Paris, Forbidden Stories împreună cu Amnesty Internaţional declaraseră în trecut că au intrat în posesia unei baze de date care conţine 50.000 de numere de telefon. Acestea sunt aparate folosite de potenţialele victime ale clienţilor firmei israeliene NSO Group.
ANSSI a transmis datele referitoare la urmele softului Pegasus găsit pe telefonul reporterului de la France 24 către procuratură care coordonează cercetările privind posibilul atac cibernetic.
Pe lângă reporterul de televiziune a fost monitorizat şi telefonul lui Lénaïg Bredoux, ziarist al portalului de investigaţii jurnalistice Mediapart şi Edwy Plenel, driectorul aceluiaşi portal cu softul de spionaj creat de NSO Group. Potrivit opiniei specialiştilor poliţiei, reporterul de la France 24 a fost atacat de trei ori cu Pegasus: în mai 2019, în septembrie 2020 şi în ianuarie 2021 – scrie Le Monde. „Acest fapt va pune capăt speculaţiilor că totul este o minciună şi o ştire falsă. Aici este dovada de care aveam nevoie” – spunea Bredoux pentru cotidianul francez.
Procuratura din Paris a declanşat cercetările încă din 20 iulie în cazul urmăririi informative ale jurnaliştilor, care ar fi fost comandată de autorităţile din Maroc cu ajutorul softului de spionaj creat de firma NSO Group. Reprezentanţii guvernului marocan au negat această ipoteză.
Anterior s-a descoperit că pe lista numerelor de telefoane obţinute de jurnaliştii de investigaţie figura şi telefonul preşedintelui Emmanuel Macron, al fostului prim-ministru Édouard Philippe şi telefoanele a 14 miniştri în funcţie, printre care ministrul justiţiei şi ministrul de externe. Potrivit investigaţiilor, politicienii şi jurnaliştii ar fi putut fi interceptaţi din Maroc. Nu se ştie dacă pe telefonul lui Macron a fost sau nu instalat programul Pegasus, dar preşedintele francez şi-a schimbat telefonul şi a vorbit despre acest caz la telefon cu noul prim-ministru al Israelului, Naftali Bennet. Potrivit NSO Group, Emmanuel Macron nu figura printre ţintele clienţilor lor, dar acest lucru nu înseamnă că numărul său de telefon nu a putut fi figura în baza de date respectivă. Faptul că un număr de telefon apare pe listă nu înseamnă neapărat că a fost urmărit. Marocul a negat orice implicare în scandalul interceptărilor.
Scandalul Pegasus s-a declanşat în 18 iulie, când au apărut primele articole despre acest caz. Ceea ce ştim până acum sunt următoarele: Pegasus este un sofware dezvoltat de firma israeliană NSO cu scopul de a spiona telefoanele mobile de la distanţă. Acest program cibernetic profită de imperfecţiunile software-ului telefoanelor, despre care nici măcar producătorii nu au cunoştinţă, astfel datele telefoanelor se pot obţine de la distanţă, fără ca proprietarul să observe. Prin Pegasus nu doar convorbirile telefonice pot fi interceptate, dar se pot monitoriza cele mai intime informaţii, email-urile, fotografiile, videoclipurile, se poate determina poziţia geografică a utilizatorului cu ajutorul GPS-ului.
Pegasus este o armă cibernetică atât de performantă încât NSO nu poate vinde decât cu aprobarea Ministerului Apărării din Israel. Oficial acest program nu ar putea fi folosit decât împotriva persoanelor suspectate de terorism şi de crimă organizată, dar cercetarea jurnalistică a demonstrat că în cel puţin 10 ţări este folosit împotriva jurnaliştilor, activişti civili, politicieni de opoziţie, avocaţi şi oameni de afaceri.
Pegasus a fost folosit şi în Ungaria împotriva jurnaliştilor, politicienilor, avocaţilor şi a oamenilor de afaceri. Jurnaliştii au identificat 300 de numere de telefoane din Ungaria.
Székely Ervin, RADOR