Deşi personal este pentru rămânerea Poloniei în Uniunea Europeană, ministrul justiţiei Zbigniew Ziobro a spus vineri în cadrul unui interviu că ţara sa nu trebuie neapărat să rămâne în UE. Până acum doar Opoziţia din Polonia a acuzat guvernul că vrea să scoate ţara din comunitatea europeană.
Ziobro a acordat un interviu pentru publicaţia Rzeczpospolita în care a folosit formulări mai dure faţă de UE şi politica acesteia, decât până acum membrii executivului din Varşovia. Ministrul în ziarul de dreapta a spus că liderii Uniunii Europene şantajează Polonia în legătură cu reforma justiţiei.
Aşa cum am scris, despre modificările legilor justiţiei atât Comisia Europeană, cât şi Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a stabilit că acestea subminează independenţa justiţiei şi nu asigură imparţialitatea actului de justiţie. Decizia CEJ însă a fost respinsă de Curtea Constituţională din Polonia, care a stabilit că hotărârea instanţei din Luxemburg contravine legii fundamentale din Polonia. Astfel Polonia a contestat supremaţia dreptului european faţă de legislaţia naţională şi competenţa CEJ în ceea ce priveşte legile din Polonia. În urma acestui conflict juridic între Bruxelles şi Varşovia mai mulţi politicieni europeni, printre care vicepreşedintele Comisiei Europene, Věra Jourová, liderul grupului parlamentar al Partidului Popular European, Manfred Weber, fostul preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, au început să vorbească despre Polexit, adică plecarea Poloniei din Uniunea Europeană.
Oficial guvernul polonez nu ia în calcul părăsirea Uniunii Europene, iar despre Polexit susţine că sunt simple speculaţii, fără fundament. Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki spune că Polexitul nu este o alternativă, şi locul ţării totdeauna a fost în Europa, iar în ceea ce priveşte poziţia Poloniei aceasta nu este antieuropeană, ci „eurorealistă”.
Comisia a acordat guvernului polonez termen ca până la data de 16 august să respecte decizia CEJ. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Comisia va solicita instanţei aplicarea unei amenzi pentru guvernul polonez. Recentul interviu al lui Zbigniew Ziobro a lăsat să se înţeleagă că Polonia nu va ceda şi nu va desfiinţa Consiliului disciplinar al Procuraturii Supreme, aşa cum a solicitat decizia CEJ, mai degrabă reanalizează calitatea sa de membru în UE. „Faptul că Uniunea Europeană ar fi un unchi bun, care ne dă bani, de aceea trebuie să ne conformăm solicitărilor lui cu orice preţ, este o propagandă falsă” – a spus ministrul justiţiei, adăugând că deşi crede că locul Poloniei este în UE, nu trebuie să-şi păstreze calitatea de membru fără a lua în considerare consecinţele. Ziobro a explicat că Polonia este sub tirul Uniunii Europene, care vrea să transforme cooperarea europeană într-un superstat federal, unde diferenţele culturale ar fi desfiinţate dar Polonia şi Ungaria împiedică realizarea acestui plan – scrie Bloomberg.
Trebuie menţionat că Zbioro este unul din iniţiatorii reformei în justiţie al lui Jarosław Kaczyński, preşedintele partidului de guvernământ Dreptat şi Justiţie (PiS) şi viceprim-ministru al guvernului. Cu toate acestea ministrul care este membru al Partidului Polonia Unită generează conflicte în interiorul coaliţiei cu PiS. Poate că şi aceste dispute au contribuit la decizia lui Kaczyński ca la numai o zi de la apariţia interviului lui Zbioro a declarat – conform MTI – că Polonia va desfiinţa în forma sa actuală Consiliul disciplinar din cadrul Procuraturii supreme, şi astfel disputa dintre UE şi guvernul polonez a rămas fără obiect. „Nu din cauza deciziei CEJ vrem să reformăm Consiliul, ci pentru că acesta nu-şi îndeplineşte atribuţiile” – a declarat Kaczyński pentru agenţia de ştiri polonez PAP citat de Telex. Viceprim-ministrul a spus că primele propuneri ale guvernului privind reformarea Consiliului disciplinar sunt aşteptate în septembrie. Entitatea nu va fi desfiinţată în întregime, numai că va funcţiona într-o altă formă. Cu toate acestea nu pare ca desfiinţarea Comisiei să fie independentă de decizia CEJ şi acest lucru a confirmat chiar Kaczyński, care a declarat cu această ocazie că măsura guvernului „va fi un test din care va rezulta dacă UE are cel puţin aparenţa bunăvoinţei, sau vrea ca Polonia să fie condusă de cei selectaţi manual de autorităţile Uniunii Europene” – scrie Bloomberg. Agenţia americană crede că Polonia a cedat în această cauză pentru că se teme că altfel ţara nu va primi miliardele de euro de la UE alocaţi Varşoviei prin Planul de Reconstrucţie şi Rezilienţă, adăugând că Ungaria deja se confruntă cu pericolul întârzierii cu un an a fondurilor în cauză, pentru nerespectarea principiilor statului de drept.
Székely Ervin, RADOR