Presa internațională scrie și astăzi despre incendiile devastatoare din sudul Europei. ”Cutremurată de amploarea incendiilor ce ţin Grecia sub asediu de o săptămână într-un coşmar de foc, comunitatea internaţională trimite forţe care să ajute la stingerea incendiilor”, scrie publicația elenă I Efimerida, care, la fel ca și alte mass media din Grecia, laudă contribuția pompierilor români. Sub titlul ”Aliaţi străini în lupta cu flăcările – Germania cea înceată şi … surprinzătorii români”, I Efimerida constată rapiditatea și eficiența pompierilor veniți din România, care ”au generat numeroase comentarii laudative pe rețelele de socializare”. ”Cum au sosit în Evia, pompierii români au ridicat peste noapte un cartier general cu alimentare proprie și logistică. Apoi au cartografiat cu dronele drumurile forestiere, au calculat direcția vântului și au pus în funcţiune o comunicare internă de ultimă generație”.
La fel de elogios, cotidianul Ethnos notează: ”Oamenii aceştia sunt cu secole înaintea noastră în ceea ce priveşte stingerea incendiilor. Sunt instruiți pentru orice situație posibilă, au dezvoltat metode pe care le găsești doar în batalioanele militare care acționează pe câmpurile de luptă și înfruntă focul pe măsură: nu ca pe un fenomen natural, ci ca pe un adversar, prin urmare, pun în aplicare tactici pentru a-l bloca”, mai scrie Ethnos.
Cotidianul central KATHIMERINI remarcă faptul că frontul de nord al incendiilor din Evia este, pentru moment, stabilizat. „Ne-au ajutat grozav de mult băieţii care au venit din România şi Ucraina şi au intrat în interiorul zonei cuprinse de flăcări. Au muncit fără întrerupere până când au pus focul sub control”, a declarat viceprimarul din acea zonă. „Dacă nu ar fi fost ei, am fi alergat încă după flăcări. Ne simţim îndatoraţi. Ne-au învățat multe”, a mai adăugat oficialul elen.
”Solidaritatea popoarelor a strălucit încă o dată, chiar şi în peisajul sumbru al incendiilor din acest an”, remarcă la rândul său publicația TA NEA, și continuă: ”Un exemplu luminos îl reprezintă ajutoarele trimise în Grecia de România. Pompierii români au devenit subiect de discuţie pe reţelele de socializare datorită pregătirii lor impecabile şi a eficacităţii lor. În multe cazuri, descrierea cu privire la modul în care acţionează ajunge la limita mitului, dar chiar dacă există inexactităţi sau elemente de exagerare, realitatea este una: pompierii români îşi pun viaţa în pericol pentru a salva pădurile Greciei. Pe unde trec pe aici românii cu maşinile lor, iese lumea şi îi aplaudă”, constată Ta Nea.
În fine, din ETHNOS aflăm că insula Thassos oferă vacanţe gratuite pentru pompierii români care ajută la stingerea incendiilor. Organizarea găzduirii lor se va realiza în colaborare cu şeful biroului din România al Organizaţiei Elene a Turismului şi cu Consulatul României la Salonic.
Și Bulgaria vecină este amenințată de pericolul incendiilor. Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe a emis o atenţionare de cod portocaliu de risc de incendii pentru următoarele zile, din cauza temperaturilor ridicate – citim pe site-ul Radioului Național Bulgar. Cel mai mare pericol de incendii este înregistrat în zona Struma, din vecinătatea Republicii Macedonia de Nord, și în întreaga parte de sud a Bulgariei.
Pe fondul acestor catastrofe ecologice, ONU a publicat luni un raport care avertizează că activitatea umană este cea care accelerează, fără niciun dubiu, încălzirea globală în atmosferă, în ocean şi pe pământ. În raportul său, Comisia Interguvernamentală privind Schimbările Climatice (IPCC) a declarat că deja se pot vedea schimbări în lumea întreagă, afectată acum de valuri de caniculă, de ploi torenţiale, secete şi cicloni tropicali. BBC titrează: ”Raportul ONU privind schimbările climatice este un cod roşu pentru umanitate”, citându-l pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres. ”Capacitatea pădurilor, solului şi oceanelor de a absorbi dioxidul de carbon emis de oameni riscă să scadă dacă emisiile continuă, ameninţând eforturile de limitare a încălzirii planetei la niveluri acceptabile, au avertizat luni experţii în climă ai ONU. Planeta va suferi de o înmulţire „fără precedent” a evenimentelor meteo extreme precum canicula sau ploile diluviene, chiar dacă omenirea reuşeşte să limiteze încălzirea la +1,5°C, a avertizat luni raportul ONU, citat de publicația belgiană LE VIF. ”Oricare ar fi ritmul viitoarelor emisii de gaz cu efect de seră, nivelul oceanelor va continua să crească timp de „secole, chiar milenii”, în special sub impulsul topirii calotelor glaciare, iar raportul estimează că nivelul mării ar putea creşte cu până la un metru până în 2100”, avertizează Le Vif./rlambru/avladucu
(Ruxandra Lambru – Agenția de Presă RADOR)